Prințul Harry și Elton John se numără printre cele șase personalități publice care vor da în judecată editorul Daily Mail, acuzând tabloidul britanic că a obținut ilegal informații despre ei, au declarat joi avocații lor, potrivit AFP.

Printul Harry si Meghan MarkleFoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Grupul "a luat cunoștință de dovezi convingătoare și extrem de dureroase că au fost victimele (...) unor încălcări grave ale vieții private" de către Associated Newspapers Limited (ANL), au declarat avocații.

Alături de prințul Harry și Elton John se află regizorul David Furnish, actrițele Liz Hurley și Sadie Frost, precum și Doreen Lawrence, mama adolescentului britanic Stephen Lawrence, ucis pe motive rasiale în 1993.

Aceasta din urmă a intentat, de asemenea, un proces împotriva grupului deținut de magnatul media Rupert Murdoch, care editează tabloidul The Sun.

Potrivit avocaților celor șase reclamanți, ANL a angajat investigatori privați pentru a asculta cele șase personalități în mașinile sau la domiciliile lor.

De asemenea, ei susțin că au fost făcute plăți către ofițeri de poliție "cu legături cu investigatori privați" pentru a obține informații, că datele medicale au fost "obținute prin înșelăciune" și că conturile bancare și informațiile financiare au fost accesate "prin mijloace ilicite și manipulare".

"Dezmințim total și fără echivoc aceste calomnii grotești, care nu par a fi altceva decât o încercare planificată și orchestrată de a târî titlurile Daily Mail în scandalul interceptărilor telefonice pe baza unor povești vechi de 30 de ani", a declarat ANL.

Presa tabloidă britanică a fost zguduită în urmă cu un deceniu de mai multe scandaluri legate de interceptări telefonice ilegale de la începutul anilor 2000.

La începutul afacerii, în 2005, era vorba de interceptarea e-mailurilor colaboratorilor prinților William și Harry, dar emoția a culminat în vara anului 2011, când tabloidul News of the World a interceptat căsuța vocală a unei eleve dispărute, Milly Dowler, care a fost găsită în cele din urmă moartă.

Dezvăluirile au dus la închiderea tabloidului Sunday al magnatului media Rupert Murdoch, care a plătit 2 milioane de lire sterline familiei lui Milly Dowler în cadrul unei înțelegeri extrajudiciare.

În timp ce multe celebrități au dat în judecată tabloidele după ce au fost puse sub ascultare, aceasta este prima dată când un astfel de caz a fost intentat împotriva editorului Daily Mail.