Netflix a adăugat un mesaj de avertizare sub trailerul serialului „The Crown”, serialul său de succes despre viața Elisabetei a II-a, explicând că este o operă "fictivă" inspirată din evenimente reale, după criticile vehemente ale celebrităților britanice, potrivit AFP.

Olivia Colman in The Crown (Netflix)Foto: Hotnews

„Inspirată din evenimente reale, această dramă fictivă spune povestea reginei Elisabeta a II-a și evenimentele politice și personale care i-au modelat domnia", se arată acum în trailerul serialului de pe YouTube, dar și pe site-ul Netflix.

Platforma a rezistat anterior solicitărilor de a adăuga un astfel de mesaj. Dar criticile la adresa serialului au devenit din ce în ce mai virulente în perioada premergătoare lansării sezonului cinci, programat pentru 9 noiembrie.

Fostul prim-ministru britanic John Major a numit serialul „o grămadă de prostii”, în timp ce, potrivit presei, sezonul 5 îl va înfățișa pe Charles complotând pentru a o înlătura pe regină în anii 1990.

Presa înțelege că va descrie conversații în care Charles îl presează pe John Major să o forțeze pe mama sa să abdice.

Actrița Judi Dench - care a interpretat-o pe regina Victoria în filme - s-a alăturat criticilor, descriind serialul ca fiind "crud de nedrept" față de familia regală.

Actrița premiată cu Oscar, care este o apropiată a regelui Charles, a criticat Netflix pentru că „estompează linia dintre acuratețea istorică și senzaționalismul grosolan". Ea s-a temut că „un număr semnificativ de telespectatori” ar putea confunda serialul cu adevărul istoric.

În Daily Telegraph, William Shawcross, autorul unei biografii a Reginei-Mamă, a descris serialul drept „odios", plin de „minciuni și jumătăți de adevăr”.

Noul sezon al serialului „The Crown", unul dintre cele mai mari succese ale Netflix, va fi difuzat în momentul în care Charles, în vârstă de 73 de ani, își va face debutul ca monarh, după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, luna trecută. El va fi încoronat pe 6 mai, la Londra.

Sezonul 4 fusese deja acuzat de părtinire în tratarea relației dintre Charles și Diana. Acesta s-a concentrat pe intrarea lui Lady Di în familia regală, interpretată de Emma Corrin ca o logodnică singuratică, apoi o mireasă în suferință care se confruntă cu un soț rece și infidel, încă îndrăgostit de iubita sa din copilărie, Camilla.

Dar criticile au fost întotdeauna respinse de producție, care insistă că serialul „a fost întotdeauna prezentat ca o ficțiune bazată pe evenimente istorice”.