Producătorul german de echipament sportiv Adidas a anunţat marţi că opreşte imediat colaborarea sa cu Kanye West, cunoscut începând din 2021 sub numele de „Ye”, după remarcile cu caracter antisemit făcute de rapperul american în ultimele săptămâni, informează AFP și Agerpres.

Kanye WestFoto: RICHARD ELLIS / UPI / Profimedia

„După o analiză aprofundată, compania a luat decizia de a pune capăt, imediat, parteneriatului cu Ye”, a anunţat grupul german într-un comunicat.

„Adidas nu tolerează antisemitismul sau orice altă formă a discursului care incită la ură”, au adăugat reprezentanţii companiei. Grupul german a anunţat marţi, de asemenea, că a decis „să pună capăt fabricării produselor” din marca Yeezy a rapperului american.

Colaborarea dintre Adidas şi starul hip-hop din Statele Unite a fost multă vreme una dintre cele mai profitabile din industria modei. Dezvoltată din 2014, colecţia de pantofi de sport Yeezy a rapperului a înregistrat un succes fenomenal şi l-a ajutat pe Kanye West să devină miliardar.

Probleme între Kanye West și Adidas

Relaţiile dintre cei doi parteneri de afaceri s-au degradat considerabil în ultimele luni din cauza mai multor acţiuni sau declaraţii controversate ale starului american.

Ye a fost suspendat pe Twitter după ce a publicat un mesaj în care afirma că îi va ataca pe evrei. Mesajul a fost de atunci şters de pe reţeaua de socializare pentru că încălca regulamentul său de funcţionare.

Rapperul a fost suspendat şi de pe Instagram. Anterior acelor mesaje, rapperul a criticat anumite iniţiative comerciale pe care Adidas le-ar fi luat fără acordul său.

Compania germană a anunţat la începutul lunii octombrie că va reexamina relaţia sa comercială cu Kanye West.

Adidas a reamintit că este „unicul proprietar al tuturor drepturilor de concepţie pentru produsele existente (...) în cadrul parteneriatului”, anticipând astfel o posibilă bătălie judiciară în viitor. Grupul german a decis, de asemenea, „să oprească toate plăţile către Ye şi firmele sale”.

De ce și-a schimbat Kanye numele în „Ye”

Săptămâna trecută, casa de modă Balenciaga a decis şi ea să pună capăt colaborării sale cu rapperul american.

Kanye West, care a dezvăluit că suferă de tulburare bipolară, primise deja o interdicţie de publicare pe Instagram pentru 24 de ore în luna martie, în contextul divorţului său intens mediatizat de starleta de reality-show Kim Kardashian.

West și-a schimbat oficial numele în „Ye” în luna august a anului trecut.

„Cred că 'ye' este cel mai folosit cuvânt în Biblie și în Biblie înseamnă 'you' (tu)”, a spus acesta la momentul respectiv. „Deci eu sunt tu, sunt noi, suntem noi. A trecut de la Kanye, care înseamnă 'unicul', la doar Ye - o reflecție a bunătății, răului, confuziei noastre, totul”, a explicat el.

Cunoscut pentru excentricitățile sale, el a făcut mai multe afirmații controversate în ultimii doi ani, de la candidatura eșuată pentru președinția Statelor Unite, la războiul declarat industriei muzicale, la faptul că ar dori să concerteze în Rusia și să-l cunoască pe Vladimir Putin.