Cântăreața Beyoncé a adunat marți cele mai multe nominalizări pentru următoarea ediție a premiilor Grammy din 2023, cu nouă categorii, devansându-i pe rapperul Kendrick Lamar, diva pop britanică Adele și Brandi Carlile, potrivit AFP.

BeyonceFoto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Lista de nominalizări deschide calea pentru o revanșă între Beyoncé și Adele la cea de-a 65-a ediție a premiilor Grammy, echivalentul muzical american al premiilor Oscar, care va avea loc la Los Angeles, pe 5 februarie 2023, și va fi transmisă de CBS.

În 2017, artista britanică zdrobise concurența la principalele categorii, obținând cinci premii cu albumul "25", în detrimentul americancei, al cărei album "Lemonade", foarte apreciat de fani și critici, este acum un clasic.

Cinci ani mai târziu, Beyoncé a ocupat prima poziție cu albumul "Renaissance", lansat în iulie, un opus cu accente dance, house și disco, un fel de apel urgent la ieșirea pe ringul de dans după pandemie.

Cele nouă nominalizări ale sale, inclusiv la categoriile emblematice de cel mai bun album, cântec și înregistrare a anului, i-au devansat pe rapperul californian Kendrick Lamar, care a obținut opt, și pe Adele și cântăreața pop, rock și country Brandi Carlile, care au obținut șapte.

"Regina" Beyoncé, în vârstă de 41 de ani, s-a alăturat, de asemenea, soțului ei, rapperul Jay-Z, în topul celor mai nominalizați artiști din toate timpurile, cu 88 de nominalizări.

ABBA este încă aici

Pe lângă Beyoncé și Adele, pe lista nominalizaților la ceremonia din acest an se află nume mari precum Kendrick Lamar și ultimul său album "Mr. Morale & the Big Steppers", lansat în luna mai, și legenda R&B Mary J. Blige, nominalizată la șase categorii, inclusiv la categoria cel mai bun album pentru "Good Morning Gorgeous".

Rapperii Future și DJ Khaled ocupă, de asemenea, un loc important, la fel ca și starul pop Harry Styles, cu câte șase nominalizări fiecare.

Printre cele mai prestigioase categorii se numără și Lizzo (albumul anului pentru "Special", înregistrarea și cântecul anului pentru "About Damn Time") și Doja Cat (cea mai bună înregistrare pentru "Woman").

Taylor Swift, care s-a angajat în procesul de reînregistrare a primelor sale șase albume pentru a controla drepturile de autor, va putea concura pentru cântecul anului cu versiunea sa de 10 minute a piesei "All Too Well", dar și pentru cântecul country al anului și cel mai bun videoclip.

Rapperul portorican Bad Bunny, fără îndoială cel mai mare artist din lume în materie de streaming și turnee, va concura la trei categorii, inclusiv cea a celui mai bun album pentru "Un Verano Sin Ti".

De asemenea, vedetele mondiale ABBA, care i-au făcut pe fanii discotecilor să danseze încă din anii '70, se întorc învingătoare cu "Voyage", nominalizat pentru cel mai bun album, și "Don't shut me down" pentru cea mai bună înregistrare.

Printre noile categorii, Recording Academy, care reunește profesioniști din industria muzicală, a adăugat pentru prima dată un premiu pentru cea mai bună muzică pentru jocuri video.

Iar cele nominalizate sunt coloanele sonore pentru "Aliens: Fireteam Elite", "Assassin's Creed Valhalla: Dawn Of Ragnarök", "Call Of Duty: Vanguard", "Marvel's Guardians Of The Galaxy" și "Old World".