Un film care te prinde de la prima respirație tensionată a protagonistei este rețeta sigură de evadare măcar pentru 90 de minute din aplicațiile tot mai vampirice de pe telefon.

Melanie Laurent în OxygenFoto: captura Netflix

„Oxygen”, thriller franțuzesc de supraviețuire din 2021 (Netflix), se bucură în rolul principal de Mélanie Laurent (Shosanna din „Inglorious Basterds” al lui Tarantino). Jocul ei, banda sonoră remarcabilă și suprinzătoarele schimbări de situație ale scenariului captivează imediat spectatorul.

Laurent este o femeie care se trezește într-o capsulă criogenică claustrofobică cu o rezervă în scădere de oxigen. Își recapătă conștiența întinsă pe spate și înfășurată într-un material ciudat. Este întuneric, doar o lumină roșie care clipește luminează eforturile ei de a respira.

Își dă seama că nu are nicio amintire care să-i spună cine este și cum a ajuns în această situație. Iar oxigen nu mai are pentru mult timp.

Interlocutor în aceste împrejurări terifiante îi este o inteligență artificială cu numele de MILO – Medical Interface Liaison Operator, la fel de enervantă ca un robot telefonic automat. Încăpățânată, MILO o tot pune să reformuleze întrebările conform meniului ei, dar o și ajută pe alocuri. Cu sau fără ajutorul lui MILO, protagonista caută cu disperare o salvare.

„Pe măsură ce tensiunea crește la niveluri insuportabile, Oxygen își ține spectatorii atât de captivați, că uneori trebuie și ei să verifice dacă mai respiră”, a scris un critic.

Altul a fost mai exigent: „Deși nu lipsesc momente de credibilitate sub semnul întrebării chiar și pentru amatorii mai puțin pretențioși de SF, Oxygen este captivant pe întreaga durată”.

Surse: CNET, Rotten Tomatoes