Dincolo de drama unor frați care se ceartă și a unor consilieri regali machiavelici care lucrează cu o presă ostilă, problema cheie care se ridică în urma documentarului Netflix al prințului Harry și al soției sale Meghan este dacă acesta aduce daune de durată regelui Charles și monarhiei britanice, potrivit Reuters.

Printul Harry si Meghan Markle vor avea un documentar despre ei pe NetflixFoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Pe parcursul a șase ore cât durează serialul, Harry și Meghan au adus o sumedenie de acuzații la adresa a ceea ce ei au descris ca fiind o instituție lipsită de empatie, care nu era preocupată de bunăstarea lor emoțională și care era pregătită ca ei să sufere dacă asta însemna o mai bună acoperire mediatică pentru alți membri mai înalți ai familiei regale.

„Este ca și cum ai trăi într-o telenovelă în care toți ceilalți te privesc ca pe un divertisment”, a spus Harry într-unul dintre episoadele finale publicate joi.

Când cuplul s-a căsătorit într-o ceremonie strălucitoare în 2018, uniunea lor a fost salutată ca o gură de aer proaspăt, întruchiparea unei monarhii moderne: prințul, pe atunci foarte popular, și actrița americană metisă și plină de farmec.

Dar, așa cum au povestit în seria lor documentară, acest basm s-a transformat curând în coșmar pe fondul unei serii de acoperiri negative din partea presei, Harry dând vina pe cei care lucrează pentru Prințul William, fratele său mai mare și acum moștenitor al tronului.

„Părea rece, dar se simțea și rece”, a spus Harry despre sentimentele familiei sale față de el. În 2020, cuplul a decis să se retragă din rolurile lor regale, mutându-se în California și devenind independent financiar.

Ieșirea ducelui și a ducesei de Sussex a fost o veste proastă pentru instituție, a declarat Catherine Mayer, autoarea recentei biografii „Charles: Heart of a King”.

„Plecarea lui Meghan și Harry din rândurile regale a fost mult mai dăunătoare pentru monarhie decât înțelege sau acceptă reportajul care îi defăimează”, a declarat ea pentru Reuters.

„Sosirea ei a fost această sursă de speranță enormă pentru oamenii de culoare, dar și doar pentru cei mai tineri. Plecarea ei este văzută ca un eșec și o trădare, iar acest lucru este extrem de dăunător pentru monarhie, deoarece monarhia are nevoie de consens pentru a supraviețui”, spune ea.

Sondajele de opinie sugerează că nu este cazul

Potrivit unui sondaj YouGov de săptămâna trecută, Harry, care a fost cândva în fruntea unor astfel de ratinguri, și Meghan sunt acum cei mai nepopulari membri ai familiei regale din Marea Britanie, în afară de unchiul său, prințul Andrew, care a soluționat în februarie un proces de abuz sexual în SUA.

William și soția sa Kate erau cei mai populari, deși sondajele arată că persoanele mai tinere sunt mult mai ambivalente decât britanicii mai în vârstă în ceea ce privește monarhia în general.

Familia regală a mai fost într-o poziție similară și înainte. La începutul anilor 1990, destrămarea căsătoriei lui Charles cu prima sa soție, mama lui Harry, regretata prințesă Diana, a fost redată în plină lumină a mass-media.

În urma acuzațiilor publice ale Dianei la adresa casei regale și a morții acesteia în 1997, viitorul instituției vechi de 1.000 de ani părea uneori incert. Dar aceasta și-a revenit pentru a deveni mai populară ca niciodată, cu Harry și fratele său William în prim-plan.

Familia regală rămâne puternică / Harry și Meghan pierd din popularitate

Potrivit lui Harry, popularitatea ulterioară a lui Meghan a fost văzută ca o problemă, furând lumina reflectoarelor de la cei „născuți să facă asta”, o aluzie mai puțin subtilă la adresa fratelui și a tatălui său.

Dacă aprecierea lui Harry potrivit căreia au fost fabricate povești împotriva lui și a lui Meghan este adevărată - o acuzație respinsă de ziarele și de consilierii care au vorbit public - atunci campania ar putea fi considerată, poate, un succes.

Un sondaj Savanta a constatat că 59% dintre respondenții din Marea Britanie au spus că a fost o idee proastă ca Harry și Meghan să difuzeze documentarul lor, jumătate dintre ei spunând că nu au încredere că emisiunea va fi o relatare exactă a experienței cuplului.

„Personal, nu cred că va aduce daune de durată monarhiei”, a declarat biograful regal Claudia Joseph despre documentarul Netflix.

„Cred că oamenii care sunt regaliști vor fi în continuare regaliști și vor vedea acest lucru ca pe o refulare a lui Meghan și Harry, iar oamenii care sunt republicani vor rămâne republicani și vor da vina pe familia regală pentru modul în care i-a tratat pe Harry și Meghan.”, spune ea.

Sau, după cum a declarat joi Tarek Hilal, un localnic londonez în vârstă de 45 de ani, în vârstă de 45 de ani: „Pe termen lung, pur și simplu nu va face nicio diferență. Furtună într-o ceașcă de ceai”.