Jeremy Clarkson, un editorialist al tabloidului britanic The Sun, cunoscut de ani de zile pentru ieșirile sale provocatoare, a stârnit o dezbatere aprinsă după un articol vitriolant la adresa lui Meghan Markle, în care a spus că a visat să vadă o mulțime aruncând cu excremente în ducesa de Sussex, potrivit AFP.

Jeremy ClarksonFoto: Captura YouTube

„O urăsc (...) Nu pot dormi noaptea și stau treaz, scrâșnind din dinți și visând la ziua în care va defila goală pe străzile din fiecare oraș din Marea Britanie, în timp ce mulțimile aruncă cu excremente în ea”, a scris Jeremy Clarkson în rubrica, publicată vineri.

Articolul a fost publicat la o zi după ce Netflix a difuzat ultimele episoade ale documentarului lui Harry și Meghan, în care aceștia au acuzat presa de rasism și de faptul că vor să o „distrugă” pe Meghan.

Editorialistul, cu reputație deja controversată, a atras un val de reacții de indignare.

De la primarul Londrei, Sadiq Khan, până la prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon, numeroase personalități au condamnat ferm comentariile lui Jeremy Clarkson.

Chiar și premierul Rishi Sunak a reacționat din Letonia, unde se afla în deplasare, spunând că „cuvintele contează” atunci când ești o persoană publică.

Biroul de presă britanic (Ipso) a declarat că a primit peste 12.000 de plângeri.

După mai multe zile de controverse tot mai mari, The Sun a eliminat luni după-amiază articolul de pe site-ul său, spunând că a făcut acest lucru la cererea autorului său.

Jeremy Clarkson, în vârstă de 62 de ani, și-a cerut scuze pe Twitter. „Am făcut o referire ciudată la (serialul) Game of Thrones și a fost luată în nume de rău de mulți oameni. Sunt îngrozit că am provocat atâta durere și voi fi mai atent pe viitor”, a scris el.

Într-una dintre cele mai memorabile secvențe din Game of Thrones, un personaj feminin este supus „plimbării rușinii”, în timpul căreia este forțată să meargă goală pe străzi în timp ce oamenii aruncă cu gunoaie în ea.

Aceasta nu este prima dată când Jeremy Clarkson a fost sancționat pentru un limbaj scandalos sau provocator.

În 2015, a fost înlăturat de la emisiunea Top Gear de la BBC după ce a abuzat fizic și verbal un producător. Înainte de asta, el a provocat deja multe controverse cu ieșirile sale uneori rasiste.