Fostul producător de la Hollywood Harvey Weinstein a fost găsit luni vinovat de viol şi de două agresiuni sexuale de către un tribunal din Los Angeles, acestea fiind doar jumătate dintre capetele de acuzare pentru care este urmărit penal, conform AFP şi Reuters. Weinstein ispăşeşte deja o pedeapsă de 23 de ani de închisoare, după condamnarea sa la New York, în 2020, pentru fapte similare. Peste 80 de femei, printre care actriţe precum Angelina Jolie, Salma Hayek şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat de hărţuire sexuală, viol sau agresiune.

Harvey WeinsteinFoto: Profimedia Images

După două săptămâni de deliberări, juriul l-a găsit vinovat pe Weinstein pentru toate acuzaţiile aduse de prima dintre cele patru femei care au depus plângere împotriva acestuia. Juraţii l-au găsit nevinovat pentru acuzaţiile formulate de cea de-a doua femeie şi nu au emis un verdict asupra acuzaţiilor făcute de celelalte două.

Weinstein, în vârstă de 70 de ani, producătorul unor filme de mare succes premiate, precum "Pulp Fiction" şi "The Artist", ispăşeşte deja o pedeapsă de 23 de ani de închisoare după condamnarea sa la New York, în 2020, pentru fapte similare. După verdictul pronunţat la Los Angeles, el se riscă alţi 24 de ani după gratii.

„A distrus o parte din mine pentru totdeauna”

„Harvey Weinstein a distrus o parte din mine pentru totdeauna”, a reacţionat luni, într-un comunicat, prima victimă, căreia juraţii i-au dat pe deplin dreptate, scrie Agerpres. Păstrându-şi identitatea secretă la fel ca celelalte reclamante, ea a afirmat că speră ca Weinstein să „nu mai vadă niciodată în viaţa lui exteriorul unei celule de închisoare”.

În cadrul acestui nou proces, cele patru femei l-au acuzat pe fostul producător de la Hollywood că le-a forţat să întreţină relaţii sexuale în hoteluri din Beverly Hills şi Los Angeles, între 2004 şi 2013. O a cincea femeie a refuzat în cele din urmă să depună mărturie.

După săptămâni de audieri, adesea întrerupte de hohotele de plâns ale reclamantelor, acuzarea l-a descris pe Weinstein drept un „prădător”, a cărui influenţă la Hollywood - filmele pe care le-a produs au primit peste 330 de nominalizări la Oscar şi 81 de statuete - le-a împiedicat mult timp pe victime să vorbească de teama unor repercusiuni asupra carierei lor.

Peste 80 de femei, printre care actriţe precum Angelina Jolie, Salma Hayek şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film.

Investigaţiile de presă care au scos la iveală primele acuzaţii în 2017 au alimentat mişcarea #MeToo, care a inspirat mai multe femei să acuze public de comportament neadecvat bărbaţi influenţi de la Hollywood şi nu numai.