Documente genealogice analizate în cadrul emisiunii „Finding Your Roots" de la postul american PBS au arătat că Pocahontas, femeia amerindiană mitologizată din secolul al XVII-lea, este a 12-a străbunică a actorului Edward Norton, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Actorul Edward NortonFoto: Ana Chueco/DyD Fotografos / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Pocahontas este într-adevăr a douăsprezecea ta străbunică", i-a confirmat istoricul Henry Louis Gates Jr. în serialul de televiziune documentar „Finding Your Roots", difuzat pe canalul american PBS. „Eşti descendentul ei direct", l-a asigurat gazda emisiunii. „Fără nicio îndoială".

Până acum, actorul a crezut mereu că este o „legendă a familiei".

Povestea lui Pocahontas, care a inspirat un desen animat la Disney, este unul dintre miturile fondatoare ale Statelor Unite. Fiica şefului Powhatan, s-a căsătorit cu colonistul John Rolfe în 1614, înainte de a pleca cu el în Regatul Unit, unde a murit în 1617.

Potrivit legendei, ea i-a salvat viaţa căpitanului John Smith, oprindu-i execuţia. A murit în Gravesend, Anglia, potrivit documentelor. Au avut un fiu, Thomas, născut în 1615.

„Nu putem merge mai departe”, a fost surprins Edward Norton, care s-a distrat şi el studiind istoria familiei, înainte de a apărea în emisiune. La PBS, a mai descoperit că un străbunic de-al său a fost proprietar de sclavi.

Acesta din urmă deţinea sclavi: „şapte fiinţe umane" inclusiv „cinci fetiţe de 10, 9, 8, 6 şi 4 ani". „Când citeşti asta, vrei să mori", a conchis Edward Norton.

Norton, vedeta unor filme precum „Glass Onion: A Knives Out Mystery" şi „Fight Club", a spus că revelaţia „te face doar să realizezi ce piesă mică eşti din întreaga poveste umană".

Gates a dezvăluit, de asemenea, că Norton are o verișoară îndepărtată cu o altă vedetă: actrița Julia Roberts. „Tu şi Ed aveți în comun o porțiune lungă şi identică de ADN pe al nouălea cromozom”, i-a spus Gates lui Roberts, care şi-a analizat şi ea arborele genealogic în cadrul emisiunii.

„Aceasta înseamnă că ați moștenit acest ADN comun de la un strămoș îndepărtat, undeva la mijlocul acestui arbore genealogic", a spus Gates.