Prințul Harry este acuzat vineri că vrea să distrugă familia regală britanică, după dezvăluirile șocante din memoriile sale, care par să pună capăt oricărei reconcilieri în cadrul familiei Windsor, potrivit AFP.

Prințul Harry și Meghan MarkleFoto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Monarhia rămâne tăcută în fața avalanșei de confidențe și acuzații uluitoare, uneori la limita sordidului, scurse înainte de temuta publicare a cărții lui Harry.

"The Substitute", care ar urma să fie publicat pe 10 ianuarie, a fost pusă în vânzare din greșeală joi, pentru câteva ore, în Spania, iar conținutul său merge chiar mai departe decât se temea.

"Nimeni nu este cruțat în misiunea brutală a lui Harry de a distruge familia", titrează tabloidul The Daily Mirror.

The Sun îl acuză pe prințul exilat în California că "și-a aruncat propria familie sub autobuz pentru milioane de dolari". Daily Mail îl critică pe Harry pentru că a ales să "arunce cât mai multă otravă".

Presa s-a întrecut în a publica cele mai șocante extrase din cartea de peste 500 de pagini. Poate că cel mai distructiv este vorba despre fratele său William, moștenitorul tronului și șeful de stat a 15 țări din întreaga lume, pe care Harry îl numește "dușmanul jurat".

Ducele de Sussex îl acuză pe William că l-a trântit la pământ și i-a smuls colierul în timpul unei dispute în 2019 din cauza lui Meghan, cu care Harry se căsătorise în anul precedent.

De asemenea, el și-a amintit de cearta violentă într-un interviu care va fi difuzat duminică seară la ITV, în care a susținut că William era furios și a vrut ca el să îl lovească înapoi. Se spune că William și-ar fi cerut scuze ulterior.

Pentru expertul în familia regală Richard Fitzwilliams, "cel mai rău lucru" din carte este "modul în care este portretizat William". "Cineva care i-a trădat încrederea. (...) Cineva care chiar l-a abuzat. Nu este un portret prea măgulitor pentru un viitor rege.”, spune el.

Represalii

În memoriile sale, Harry explică, de asemenea, că el și William s-au opus recăsătoriei tatălui lor cu Camilla, temându-se că aceasta ar fi fost o "mamă vitregă rea".

Potrivit The Telegraph, el l-a criticat, de asemenea, pe tatăl său pentru că a sugerat că soții Sussex "îl costă prea mulți bani", acuzându-l că ar fi vrut să o țină departe pe Meghan, deoarece aceasta risca să îi facă umbră și să "domine monarhia".

Prințul mărturisește că a consumat cocaină, că a ucis 25 de talibani în timpul misiunilor sale în Afganistan, că a consultat o femeie care i-a permis să intre în contact spiritual cu mama sa, Diana, care a murit în 1997 într-un accident de mașină la Paris.

"Nu cred că am mai văzut așa ceva, în care un membru al familiei regale atacă instituția în cel mai public mod", spune Craig Prescott, expert constituțional la Universitatea Bangor din Țara Galilor.

"Dacă acest lucru continuă pentru o perioadă semnificativă de timp - se întâmplă deja de un an sau doi - oamenii ar putea foarte bine să înceapă să se gândească, ar trebui să începem să ne gândim la monarhie într-un mod diferit? Este necesară o reformă?", continuă expertul.

În ciuda a tot ceea ce este scris în "The Substitute", Harry reiterează în interviul acordat la ITV că își dorește "reconcilierea" cu familia sa: "Dar mai întâi", trebuie stabilite responsabilitățile.

Deja în docu-seria "Harry & Meghan", lansată pe Netflix în decembrie, prințul în vârstă de 38 de ani a explicat că a vrut să dea versiunea sa despre ruptura șocantă cu monarhia britanică din 2020, care a dus la plecarea sa cu Meghan în California.

Deocamdată nu a existat nicio reacție din partea Palatului Buckingham. The Sun citează surse apropiate lui Charles al III-lea și William, care se declară întristate de afirmațiile din carte.

Pentru expertul Richard Fitzwilliams, "Sussex controlează agenda, deoarece palatul nu poate riposta cu ușurință".

Cartea "este atât de distructivă pe măsură ce se apropie încoronarea", deplânge el. Până de curând, mulți au crezut că Harry ar putea fi prezent alături de familia sa la acest eveniment istoric. Aceasta nu mai pare a fi o opțiune.

Întrebat vineri dimineață, premierul Rishi Sunak a explicat că "nu este potrivit" pentru el "să comenteze nimic legat de familia regală".