Prințul Harry a abordat în volumul de memorii „Rezervă” (Spare), care a declanșat un scandal uriaș în Marea Britanie, cartea de non-ficţiune cea mai rapid vândută vreodată, și zvonurile privind paternitatea sa publicate în repetate rânduri de presa de scandal.

Prințul Harry, regele Charles și James Hewitt într-o schiță realizată de Simone MalikFoto: Simone Malik / SWNS / SWNS / Profimedia

Prințul Harry a vorbit în cartea de memorii publicată pe 10 ianuarie 2023 în 16 limbi inclusiv despre cine este „tatăl său adevărat", notează Harper's Bazaar.

Autobiografia lui Harry, care a devenit cea mai rapid vândută carte de non-ficțiune din toate timpurile, a acoperit mai multe subiecte, de la moartea Prințesei Diana la relația tensionată cu Prințul William.

Cu toate că ducele de Sussex a tăiat mai multe pasaje din memoriile sale, temându-se că tatăl său Charles al III-lea și fratele său William nu l-ar „ierta” niciodată pentru unele dezvăluiri jenante, Harry a abordat și unul dintre cele mai vechi zvonuri regale: paternitatea sa.

De zeci de ani se speculează că fostul iubit al Prințesei Diana, ofițerul James Hewitt, este tatăl biologic al lui Harry.

Aventura Prințesei Diana cu James Hewitt

Aventura Prințesei Diana cu James Hewitt ar fi început în 1987, la trei ani după nașterea lui Harry, relata presa vremii, dar adesea, cei doi au fost comparați datorită părului roșcat, acum, Harry punând punct oricărei speculații în prima dezmințire publică.

Într-un fragment din volumul de memorii Spare, Harry a povestit cum Regele Charles al III-lea obișnuia să râdă de bârfele despre faptul că Hewitt ar fi tatăl lui.

„Lui Pa (n.r. așa cum îi spune Harry regelui Charles al III-lea) îi plăcea să spună povești, iar aceasta era una dintre cele mai bune din repertoriul său”, și-a amintit Harry.

"Cine știe dacă sunt cu adevărat Prințul de Wales? Cine știe dacă sunt chiar tatăl tău adevărat? Poate că adevăratul tău tată este în Broadmoor (n.r. Spital de Psihiatrie din Marea Britanie), dragul meu băiat!".

Cauza zvonului: sadismul

Harry își amintește incidentul ca fiind „o glumă lipsită de haz, având în vedere zvonul care circula chiar atunci că tatăl meu real era unul dintre foștii iubiți ai mamei: maiorul James Hewitt."

„O cauză a acestui zvon a fost părul roșcat aprins al maiorului Hewitt, dar o altă cauză a fost sadismul", a continuat Harry.

„Cititorii tabloidelor au fost încântați de ideea că cel mai mic copil al prințului Charles nu era copilul lui. Nu se mai săturau de această „glumă", nu știu de ce. Poate că îi făcea să se simtă mai bine în legătură cu viața lor, faptul că viața unui tânăr prinț era de râs", a mai spus Harry.

„Nu contează că mama mea nu l-a întâlnit pe maiorul Hewitt decât la mult timp după ce m-am născut, povestea era pur și simplu prea bună pentru a renunța la ea", a concluzionat Harry.

Ce spunea James Hewitt în 2017

Hewitt, acum în vârstă de 64 de ani, locuiește cu mama sa în Devon, Marea Britanie.

El a fost întrebat direct de Channel Seven în 2017 dacă este tatăl lui Harry, maiorul răspunzând: "Nu, nu sunt", precizând că zvonul continuă să circule deoarece „vinde ziare".