Filmul „Navalnîi", despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, și despre detenția acestuia la întoarcerea la Moscova în 2021, a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj, transmite Reuters.

Iulia Navalnaia la Premiile Oscar 2023Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alături de regizorul Daniel Roher pe scenă, soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia,, a declarat: „Soțul meu este în închisoare doar pentru că a spus adevărul. Soțul meu este în închisoare doar pentru că a apărat democrația. Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă. Rămâi puternic, dragostea mea. Mulțumesc."

Documentarul CNN Films/HBO Max îl urmărește pe Navalnîi în timp ce se recuperează în Germania după ce a fost otrăvit în Siberia cu o toxină neurotoxică din epoca sovietică, despre care națiunile occidentale au spus că a fost o tentativă de asasinare a statului rus pentru a-l reduce la tăcere pe criticul președintelui Vladimir Putin. Kremlinul a negat implicarea.

În documentar, Navalnîi colaborează cu publicația de știri de investigație Bellingcat și aceștia demască agenții FSB trimiși să îl otrăvească pe Navalnîi în 2020.

„Nu încetați să luptați pentru democrație și libertate”

Navalnîi, pretinzând că este un oficial rus, îl sună pe unul dintre agenți care descrie complotul de otrăvire.

El decide să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021 împreună cu Iulia, iar mulțimi de susținători îl așteaptă. Este arestat la aeroport și condamnat ulterior la o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare în două cazuri separate de fraudă, despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Organizația sa anticorupție a fost interzisă și declarată extremistă.

„Alexei, lumea nu a uitat mesajul tău vital pentru noi toți. Nu trebuie să ne fie teamă să ne opunem dictatorilor și autoritarismului oriunde își ridică capul", a declarat Roher la decernarea premiului, avându-i în spate pe soția, fiica și fiul lui Navalnîi.

Fiica, Daria Navalnaia, a declarat că este „foarte fericită că filmul primește atenția pe care o merită".

„Nu încetați să luptați pentru democrație și libertate în întreaga lume și îl vom scoate pe tatăl meu din închisoare și vom continua să luptăm", a declarat ea într-un interviu.

„Nu aveți voie să renunțați"

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, este cea mai cunoscută dintre puținele voci ale opoziției rămase în Rusia și își ispășește pedeapsa într-o colonie penală de maximă securitate din Rusia. Susținătorii spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat după aproximativ 12 perioade de izolare.

După un apel fără succes în luna mai împotriva uneia dintre sentințele sale, Navalnîi l-a catalogat pe Putin drept un nebun condamnat care a început un „război stupid" împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați atât din Ucraina, cât și din Rusia.

La finalul filmului, Navalnîi este întrebat care ar fi mesajul său pentru poporul rus dacă ar fi ucis.

„Nu aveți voie să renunțați", a răspuns el.