Cântecul „Naatu Naatu“, compus de M.M. Keeravani pentru filmul „RRR”, în telugu, o limbă dravidiană vorbită în sud-estul Indiei, este prima melodie de film indian care a câștigat trofeul de la premiile Oscar 2023, la categoria pentru cel mai bun cântec original, unde s-a duelat cu nume grele ale industriei muzicale precum Lady Gaga și Rihanna.

Piesa Naatu Naatu interpretată la gala premiilor Oscar 2023Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

La decernarea premiilor Oscar, compozitorul MM Keeravani a declarat că melodia este „mândria fiecărui indian", notează BBC.

Melodia a intrat deja în istorie în ianuarie, când a câștigat un Glob de Aur pentru cel mai bun cântec original, o altă premieră pentru India. În aceeași lună, a câștigat și premiul Critics' Choice pentru cel mai bun cântec.

Tempoul antrenant și coregrafia indiană au captivat publicul din întreaga lume, inclusiv la cea de-a 95-a gală de decernare a premiilor Grammy, prezentată de Jimmy Kimmel, care a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles.

La categoria cel mai bun cântec original au mai fost nominalizate:

  • Lift Me Up - Rihaana, extras de pe coloana sonoră a filmului cu supereroi Black Panther: Wakanda Forever
  • Hold My Hand - Lady Gaga, din filmul Top Gun: Maverick
  • Applause - Diane Warren, din Tell It Like a Woman
  • This Is A Life - Ryan Lott şi David Byrne, de pe coloana sonoră a Everything Everywhere All at Once.

Clipul piesei „Naatu Naatu”, filmat în Ucraina, înainte de invazie

Clipul piesei a fost filmat cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în fața Palatului Mariinski, reședința oficială a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cântecul îi prezintă pe actorii principali ai filmului, Ram Charan și Jr NTR, dansând energic.

Regizorul peliculei „RRR” S.S. Rajamouli a declarat că au obținut permisiunea de a filma la palat „pentru că președintele ucrainean a fost actor de televiziune”, potrivit Times of India.

Regizorul filmului indian a declarat pentru Vanity Fair că a imaginat „Naatu Naatu” ca pe o „scenă de luptă" în care doi luptători pentru libertate îngenunchează un ofițer britanic prin dans.

RRR, prescurtare de la Rise, Roar, Revolt, este o fantezie istorică ce spune povestea a doi revoluționari care luptă împotriva dominației britanice în India.

Ce înseamnă „Naatu Naatu”

„Naatu înseamnă etnicitate, etnie", a declarat compozitorul M.M. Keeravani pentru Reuters. „Tot ceea ce fac este pur și simplu al meu. Este propria mea experiență, este propriul meu mod de exprimare. Acestea sunt cuvintele mele, acesta este stilul meu, uitați-vă la mine, acesta este cine sunt eu". Într-un alt interviu acordat New York Times, Keeravani a împărtășit: „Este un cuvânt care spune [ceva al nostru, propria noastră cultură]."

Compozitorul Chandrabose a avut o interpretare diferită, spunând că „Naatu înseamnă brut și rustic". El a adăugat: „Tot ceea ce am scris în cântec provine din amintirile mele din copilărie, din viața mea și a părinților mei. De aceea l-am creat foarte repede", scrie Town&Country.