Roger Waters ar putea concerta la Frankfurt pe 28 mai, potrivit unei prime decizii a unei instanţe de judecată luni, informează DPA și Agerpres. Cofondatorul trupei Pink Floyd, acuzat că a făcut declarații antisemite, a atacat la tribunal decizia autorităților locale de a-i suspenda desfășurarea concertului la Festhalle, locul unde naziștii au abuzat mii de evrei.

Roger WatersFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Concertul trebuia iniţial să fie anulat după ce cântăreţul a fost acuzat că a făcut declaraţii antisemite. Cu toate acestea, Waters a depus o plângere împotriva hotărârii, iar Tribunalul Administrativ din Frankfurt a decis în favoarea sa.

Primăria din Frankfurt şi Landul Hessa au încercat să-l împiedice pe artist să concerteze, în parte din cauza locaţiei de desfăşurare a spectacolului, la Festhalle. În 1938, naziştii au adunat, reţinut şi abuzat în acest loc peste 3.000 de bărbaţi evrei, înainte de a-i deporta.

Tribunalul administrativ a invocat libertatea artistică în decizia sa şi a apreciat că evenimentul nu încalcă demnitatea evreilor care au suferit în acest loc.

Cu toate acestea, instanţa a constatat că Waters a folosit în mod evident simbolistică inspirată de regimul naţional-socialist în contextul spectacolelor sale.

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat la Festhalle, spectacolul ar putea fi considerat de foarte mult prost gust, a declarat instanţa.

„Cu toate acestea, nu este de competenţa instanţei să evalueze aceasta", a declarat o purtătoare de cuvânt.

„Antisemit până în străfundul sufletului tău putred”

Nu este prima dată când Roger Waters stârnește controverse. Invitat de Rusia să ia cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU, a denunțat miercuri invazia rusă, dar și pe cei care au provocat-o, atrăgându-și furia Ucrainei, potrivit AFP.

Roger Waters a fost criticat de susţinătorii Ucrainei atunci când a publicat pe site-ul său, în septembrie 2022, o scrisoare deschisă adresată primei doamne a Ucrainei Olena Zelenska.

În acea scrisoare, muzicianul englez s-a pronunţat împotriva furnizării de arme occidentale către autorităţile de la Kiev.

Polly Samson, soţia lui David Gilmour de la Pink Floyd şi textieră la două din cele mai recente albume ale trupei, l-a atacat pe fostul lider al trupei Roger Waters pe Twitter, descriindu-l „antisemit” şi că face „apologia lui Putin”, potrivit The Guardian.

„Din păcate (Waters) eşti antisemit până în străfundul sufletului tău putred. De asemenea, un apologet al lui Putin şi un mincinos, hoţ, ipocrit, eviţi să plăteşti taxe, misogin, bolnav de invidie, megaloman. Ajunge cu prostiile tale”, a scris ea.

Waters a negat acuzațiile

Ca răspuns la mesajul de pe Twitter al lui Samson, Waters a postat o declaraţie: „Roger Waters este conştient de comentariile incendiare şi extrem de inexacte făcute despre el pe Twitter de Polly Samson, pe care le respinge în totalitate. În prezent, primeşte sfaturi cu privire la poziţia sa".

Mesajul lui Samson se referă, aparent, la un interviu pe care Waters l-a acordat ziarului Berliner Zeitung la începutul acestei luni, republicat în traducere pe site-ul lui Waters, în care se întreabă dacă „Putin (este) un gangster mai mare decât Joe Biden şi decât toţi cei care se ocupă de politica americană de la al Doilea Război Mondial” şi mai spune că Putin „guvernează cu atenţie, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federaţiei Ruse”.

În interviu, Waters a mai spus că „activiştii de lobby din Israel” încercau să îi anuleze concertele din Germania şi că „israelienii comit genocid. La fel cum a făcut Marea Britanie în timpul perioadei noastre coloniale... Am crezut despre noi că suntem în mod inerent superiori poporului indigen, la fel cum fac israelienii în Palestina". El îşi exprimă, de asemenea, sprijinul continuu pentru mişcarea Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) şi că va cânta în continuare la Moscova, „având în vedere că Moscova nu conduce un stat de apartheid bazat pe genocidul locuitorilor indigeni”.

Rogers a fost mult timp acuzat de antisemitism din cauza comparaţiilor sale repetate între statul israelian şi Germania nazistă. Scriind pentru New York Observer în 2013, rabinul Shmuley Boteach i-a scris lui Waters că nu are „nicio decenţă, nici inimă, nici suflet” pentru a compara „evreii cu monştrii care i-au ucis”. În răspuns, Waters a recunoscut că „Holocaustul a fost brutal şi dezgustător dincolo de imaginaţia noastră”, dar că „deplânge politicile guvernului israelian în teritoriile ocupate şi Gaza” şi că „nu a fost un antisemit”.

În 2017, radiodifuzorii germani au anulat difuzarea concertelor lui Waters la Berlin şi Köln din cauza „acuzaţiilor de antisemitism la adresa lui”.

Anul trecut, două concerte programate ale Waters în Polonia au fost anulate din cauza unei scrisori deschise pe care i-a trimis-o primei doamne ucrainene, Olena Zelenska, în care spunea că „extremiştii naţionalişti” din Ucraina sunt de vină pentru „acest război dezastruos”.