Mihai Trăistariu a criticat show-ul reprezentantului României la Eurovision 2023, Theodor Andrei, pe scena de la Liverpool, acuzând delegația TVR că nu a făcut tot ce trebuia ca artistul să atragă atenția publicului.

Mihai Trăistariu în finala etapei naționale a concursului Eurovision în 2018Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2023. Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”, nu a trecut de semifinala a doua a concursului muzical, desfășurată joi seară la Liverpool, în Marea Britanie.

Mihai Trăistariu, care a obținut locul patru la Eurovision 2006, a criticat dur delegația României, care nu a livrat un show demn pentru scena concursului cântecului european.

  • „Am fost dezamăgit pentru că show-ul lui a fost mai slab şi decât cel din finala românească. M-a deranjat foarte tare pentru că nici nu s-au preocupat. S-a văzut o lipsă totală de interes. Nici televiziunea nu a mişcat nimic, nu a fost nimic interesant.
  • Am spus încă de acum două luni că melodia poate fi salvată. Sunt ţări care au piesă proastă şi voci groaznice şi vin cu un show de îţi iau ochii. Acele ţări ajung de multe ori în finală.
  • Trebuia cumpărat un show, nu să declare TVR că a dat 115 mii de euro pe show-ul lui? Pe ce a dat? Să fim serioşi, ce a costat 115 mii de euro? Nu a avut nici dansatori, a venit iubita lui la sfârşit şi l-a mângâiat cu cremă pe corp. Chitara din braţe a costat 115 mii de euro sau ce anume?!” a declarat Mihai Trăistariu pentru Fanatik.

Mihai Trăistariu spune că Theodor Andrei nu ar trebui blamat pentru eșecul României de la Eurovision 2023.

  • „Se sparg toate în capul lui Theodor Andrei, dar el săracul nu are nicio vină. Este carismatic, interesant. Are o voce bună băiatul, cântă de mic. El este bucuros că a câștigat. Chiar și în urma rezultatului de aseară, el s-a făcut cunoscut. El este câștigat oricum. O să-și scoată piese. România a pierdut.
  • Copiii care vin la Eurovision vor să se lanseze. Nu îi interesează câștigarea concursului sau obținerea unui rezultat bun. Îi doare la bască. Trebuie adus un om cu experiență, cu o carieră în spate, care nu riscă să ia un rezultat prost. Nu să vină la plesneală. Trebuie luat un artist consacrat.
  • O iei pe Andra, pe Loredana, nu știu de ce fac ăștia așa. Artiștii noștri nu se înscriu de teama hate-ului. Este un hate uriaș în jurul Eurovisonului. Atunci, de frică să nu fii bombardat cu hate, nu se înscriu vedete”, a mai spus Mihai Trăistariu.

Țara noastră a concurat cu alte 15 state pentru un loc în finala de la Liverpool. Primii zece finaliști, între care și Moldova, au fost deciși în prima semifinală, care a avut loc în urmă cu două zile.

Theodor Andrei „D.G.T. (Off and on)” a urcat pe scenă al treilea, având o prestație primită bine de public, dar a reușit să confirme. A doua semifinală a Eurovision 2023 a fost transmisă joi seară în direct la TVR 1.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale. Semifinala în care România e reprezentată de Theodor Andrei și finala Eurovision Song Contest sunt transmise de TVR.

Finala Eurovision 2023

Finala concursului Eurovision 2023 va avea loc sâmbătă, la M&S Bank Arena din Liverpool, şi va putea fi urmărită din România pe canalele TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+, de la ora 22,00, notează Agerpres.

Finala, în care vor concura 26 de ţări, va include un omagiu special adus Ucrainei. În cadrul evenimentului vor urca pe scenă 11 artişti ucraineni, printre care şi câştigătorul de anul trecut, Kalush Orchestra, a precizat EBU.

În marea finală vor concura câştigătorul ediţiei anterioare - Ucraina, cele cinci ţări fondatoare Eurovision, grup cunoscut sub numele de "Marele 5" - Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia şi Spania, plus primii 10 din fiecare semifinală.

Potrivit site-ului eurovisionworld.com, ordinea intrării în concurs este: Austria, Portugalia, Elveţia, Polonia, Serbia, Franţa, Cipru, Spania, Suedia, Albania, Italia, Estonia, Finlanda, Cehia, Australia, Belgia, Armenia, Moldova, Ucraina, Norvegia, Germania, Lituania, Israel, Slovenia, Croaţia şi Marea Britanie.