Șeful delegaţiei României la Eurovision 2023 Mihai Predescu a dat explicații în fața Consiliului de Administraţie al TVR după ce Theodor Andrei, care a câștigat selecția națională cu piesa „D.G.T. (Off and on)”, nu a obținut niciun punct la Liverpool, fiind cel mai slab rezultat din istorie, relatează Libertatea.

Theodor Andrei reprezintă România la Eurovision 2023Foto: Andy Von Pip / Zuma Press / Profimedia

La mai bine de două săptămâni de la încheierea concursului Eurovision 2023, managerul de proiect al ESC 2023 Mihai Predescu a explicat într-un memorandum pentru CA al TVR că două motive stau la baza eșecului din Marea Britanie.

  • „Consider că sunt două elemente care au condus la acest rezultat neașteptat și nesatisfăcător.
  • Primul este noul sistem de vot din semifinale. Ediția din acest an a fost prima în care în semifinală a votat doar publicul. Publicul din cele 16 țări participante, mai puțin țara proprie.
  • (…) Numărul de voturi primite în fiecare țară au fost transformate în puncte. (…) Apoi rezultatele pe țări s-au cumulat.
  • România a primit voturi, însă nu suficiente cât să se situeze pe primele 10 locuri”, a susținut șeful delegației române.

Mihai Predescu a susținut că Theodor Andrei a avut o prezentare onorabilă, dar problema a fost genul muzicii abordate de reprezentatul României, scoțând în evidență că mai mulți participanți ar fi întâmpinat dificultăți din același motiv.

  • „Consider că produsul nostru, deși corect și valoros din punct de vedere artistic și tehnic, s-a dovedit inadecvat așteptărilor publicului care a votat.
  • În sprijinul acestei idei amintesc că San Marino, tot cu piesa rock, a avut zero puncte, Irlanda tot cu piesă rock nu s-a calificat, iar Germania care a intrat direct în finală, tot cu o piesă rock, a terminat pe ultimul loc”, a mai subliniat șeful delegaţiei României la Eurovision 2023.

Theodor Andrei a fost remarcat de public și a acuzat campania de hate care s-a desfășurat pe rețelele de socializare.

„Ca o concluzie personală, concurentul nostru s-a prezentat onorabil pe scena Eurovision. A interpretat cu talent o piesă originală și a reușit să atragă atenția publicului (dovadă și campania orchestrată de hate din mediul online). Nu ne-am potrivit cu așteptarea publicului activ Eurovision care a votat în semifinale”, a mai scris Predescu în referatul prezentat Consiliului de Administraţie al TVR.

Șeful delegaţiei române consideră că „piesa României a fost foarte bine primită de publicul din sală, care s-a manifestat puternic pe tot parcursul piesei și mai ales la final”.

„Cu toate acestea, în urma procesării votului publicului, piesa nu a primit niciun punct în concurs”, mai notează Predescu în nota explicativă prezentată Consiliului de Administrație.

400.000 de euro a fost costul aproximativ al participării României la Eurovision, mai notează Libertatea.

Trupe rock la Eurovision

Eurovision 2023 a fost câștigat de Suedia cu melodia Tattoo interpreată de Loreen, devenind prima femeie laureată de două ori.

Pe lângă prezențele rock menționate de Predescu, și trupa de metal progresiv din Perth, Voyager, a cântat la Liverpool și a ocupat locul 9 la Eurovision 2023, cu piesa „Promise”.

De asemenea, piesa „Queen of Kings” interpreatată de reprezentanta Norvegiei Alessandra, care a ocupat locul 5, seamănă cu piesele trupei finlandeze de rock simfonic Nightwish.

Și Croația a fost reprezentată de o trupă rock. Let 3 a cântat piesa „Mama ŠČ!” și s-a clasat pe locul 13.

Norvegia, Croația și Australia au cântat în semifinale pentru a ocupa un loc din cele 26 din marea finală, așa cum a fost și cazul României.

De asemenea, de-a lungul timpului mai multe trupe rock au ridicat trofeul de sticlă de la Eurovision.

Trupa italiană Maneskin a câștigat în 2021 cu piesa „Zitti e Buoni”, iar după aceea succesul formației a explodat, ajungând să facă turnee în SUA.

În 2006, trupa Lordin din Finlanda a câștigat cu piesa „Hard Rock Hallelujah”.