Spectacolele pe care Taylor Swift le-a avut la Seattle la 22 şi 23 iulie, în cadrul turneului său „Eras”, au generat o activitate seismică echivalentă cu un cutremur de magnitudine 2,3, potrivit seismologului Jackie Caplan-Auerbach, scrie The Guardian.

Taylor SwiftFoto: zz/Galaxy/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Un seismometru local a detectat activitate generată de fanii care au dansat pe stadionul Lumen Field comparabilă cu celebrul „Cutremur al Bestiei” din 2011, când fanii Seattle Seahawks au erupt de bucurie după ce apărătorul Marshawn „Beast Mode” Lynch a marcat un touchdown într-un joc fotbal american împotriva New Orleans Saints.

Cele două spectacole ale lui Taylor Swift de la Seatle au fost „sold out”. La show-ul de sâmbătă au venit 72.171 de fani, doborând recordul de 70.000 stabilit de U2 în 2011.

Turneul Eras al lui Taylor Swift este unul dintre cele mai scumpe din istorie, costând peste 100 de milioane de dolari.

Faptul că în timpul concertelor se poate înregistra activitate seismică nu este cu totul nou. S-a mai întâmplat la un concert Foo Fighters din 2011 în Noua Zeelandă la care au participat 50.000 de fani şi la un concert al lui Garth Brooks din 2022 la Universitatea din Baton Rouge. Dar mărimile seismice nu au fost furnizate de la acele concerte.

„Am luat datele din ambele nopţi ale concertului şi am observat rapid că erau în mod clar acelaşi tipar de semnale”, a declarat pentru CNN Jackie Caplan-Auerbach, profesor de geologie la Universitatea Western Washington. „Dacă le suprapun una peste alta, sunt aproape identice”, a spus cercetătoarea.

Ea a remarcat că diferenţa de magnitudine dintre evenimentul NFL şi dansul fanilor lui Taylor Swift a fost de doar 0,3, dar consideră că fanii lui Taylor Swift i-au învins pe cei ai Seattle Seahawks.

„Durata zguduiturii a fost de două ori mai mare decât cea în cazul Beast Quake, deci au dublat performanţa”, a arătat ea. Activitatea seismică după ce au înscris Seahawks a durat doar o clipă, a spus Caplan-Auerbach, în timp ce dansul, ovaţiile de la concert şi muzica din ambele nopţi au însemnat aproximativ 10 ore de date, altfel spus energie masivă aruncată în pământ, ceea ce a generat activitatea seismică.

Concertele lui Taylor Swift de la Seattle au fost printre ultimele ale etapei din SUA a turneului „Eras”, primul ei turneu în cinci ani. Urmează spectacolele din California, iar partea internaţională a turneului începe pe 24 august în Mexico City.