Pălăria pe care cântăreţul american Michael Jackson a aruncat-o spre public chiar înainte să execute primul său "moonwalk" - o mişcare de dans emblematică a megastarului pop - a fost adjudecată cu 77.640 de euro (taxe incluse) la o licitaţie organizată marţi la Paris în prezenţa a numeroşi fani şi colecţionari, au anunţat reprezentanţii Hotelului Drouot, citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

Imaginea lui Michael Jackson pe un bannerFoto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

Momentul care a intrat în legenda industriei muzicale s-a petrecut pe 25 martie 1983, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a celebrei case de discuri Motown, în timp ce Michael Jackson interpreta piesa "Billie Jean". Secvenţa a fost difuzată pe 16 mai 1983 de postul TV american NBC.

Primul moonwalk al lui Michael Jackson și momentul în care artistul a aruncat pălăria

Pălăria din lână căptuşită cu mătase, un model Fedora, estimată între 60.000 şi 100.000 de euro, a fost vedeta licitaţiei organizate de casa Lemon Auction, ce a reunit 200 de obiecte asociate cu industria muzicală.

"Un anumit Adam Kelly - al cărui bilet de intrare la show-ul din 25 martie 1983 îl deţinem - a prins pălăria în acea zi, crezând că membrii din echipa cântăreţului urmau să vină să o recupereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Arthur Perault, directorul general şi cofondatorul Galeriei Artpeges, care a scos pălăria la vânzare.

Adam Kelly a păstrat-o timp de mai mulţi ani înainte să o vândă unui colecţionar american. Pălăria a reapărut apoi într-o colecţie europeană.

Colecţionarii au licitat şi pentru chitara cântăreţului de blues T-Bone Walker (1910-1975), o sursă majoră de inspiraţie pentru B.B. King, Chuck Berry, Jimi Hendrix, Buddy Guy, Jimmy Page şi Eric Clapton. Instrumentul muzical a fost adjudecat cu 129.400 de euro (taxe incluse). Acea chitară cu şase corzi, un model produs în doar 22 de exemplare în 1949, a fost evaluată la un preţ cuprins între 100.000 şi 150.000 de euro.

Recent, la Londra, mai multe licitaţii prin care au fost puse în vânzare mii de obiecte ce i-au aparţinut lui Freddie Mercury au adunat 46,5 milioane de euro, un record pentru o colecţie de acest tip, potrivit casei Sotheby's. Colecţia a inclus şi pianul la care artistul britanic şi-a compus majoritatea pieselor, inclusiv "Bohemian Rhapsody", care s-a vândut cu 2 milioane de euro.

Citește și: