Procesul celebrei Shakira pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro era programat să înceapă luni la Barcelona, unde procurorii cer o pedeapsă de peste opt ani de închisoare, relatează AFP și News.ro. Cântăreața ar fi ajuns la un acord.

Shakira în videoclipul MonotoniaFoto: Ace Ent / Planet / Profimedia

11:39Cântăreața columbiană Shakira a ajuns luni la o înțelegere cu procuratura pentru a evita procesul, conform Reuters.

Ca parte a înțelegerii care pune capăt procesului, acuzarea a schimbat pedeapsa cu închisoarea pentru cântăreață cu amenzi, a declarat judecătorul în timpul primei audieri.

09:03 Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, a fost citată la un tribunal din metropola catalană, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despărţirea lor foarte mediatizată de anul trecut.

Cu toate acestea, un acord de ultim moment cu procurorii - în baza căruia Shakira şi-ar putea recunoaşte vinovăţia şi ar plăti o amendă consistentă în schimbul unei suspendări a procedurilor - este încă posibil.

Contactată de AFP, apărarea cântăreţei, care a declarat anul trecut că un proces este o „chestiune de principiu" pentru a-şi apăra nevinovăţia, a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu parchetul, dar că acesta rămâne teoretic posibil „până în ultima clipă".

Parchetul a acuzat-o pe Shakira că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, deşi, potrivit procurorului, a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectivă, pragul peste care o persoană trebuie să fie considerată rezident fiscal.

Procurorul a cerut o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

Shakira neagă acuzațiile

Cântăreaţa neagă categoric aceste acuzaţii, iar avocaţii ei spun că, deşi artista a început o relaţie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodată să călătorească în lume datorită carierei sale.

Shakira susţine că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său.

„Autorităţile fiscale au văzut că aveam o relaţie cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze", a susţinut ea anul trecut într-un interviu acordat revistei ELLE.

„Nu datorez nimic" fiscului „şi sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine cazul şi pentru a mă asigura că instanţele de judecată se vor pronunţa în favoarea mea", a declarat cântăreaţa, care a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-şi regulariza situaţia.

În această vară, parchetul a lansat un alt dosar împotriva cântăreţei, care s-a mutat la Miami împreună cu copiii ei după ce s-a separat, pentru o altă evaziune fiscală, din 2018, estimată la şase milioane de euro.

Proces cu 120 de martori

Procesul urmează să dureze până la jumătatea lunii decembrie, având aproape 120 de martori.

Pentru a susţine acuzarea, anchetatorii fiscali au disecat viaţa privată a vedetei, interogându-i vecinii, verificându-i conturile de pe reţelele de socializare, monitorizându-i cheltuielile în saloanele de coafură din Barcelona sau în clinica în care a fost tratată în oraş pentru sarcina sa în 2012/2013.

Acestea au fost „metode inacceptabile", potrivit avocaţilor Shakirei, care au văzut numele ei apărând în „Pandora Papers", o vastă anchetă jurnalistică publicată la sfârşitul anului 2021 şi care acuză câteva sute de celebrităţi că ar avea active ascunse în societăţi offshore.

Reper al muzicii pop latino, Shakira a fost recent în centrul atenţiei pentru despărţirea sa dificilă de Piqué, pe care a povestit-o în „Bzrp Music Sessions, Vol. 53".

Această colaborare cu argentinianul Bizarrap a devenit un hit mondial, care a câştigat joi un Grammy Latino pentru cântecul anului şi ale cărui versuri fac referire şi la „datoria ei faţă de fisc".

Piqué, condamnat pentru evaziune fiscală

„Persoane din echipa mea au încercat să mă convingă să schimb versurile, dar eu nu sunt diplomat al ONU", a declarat săptămâna aceasta pentru revista spaniolă ¡Hola!

În afară de Shakira, multe alte celebrităţi au avut probleme cu fiscul spaniol în ultimii ani, printre care fotbaliştii Cristiano Ronaldo şi Messi, care au fost condamnaţi la pedepse de mai puţin de doi ani de închisoare pe care nu au fost nevoiţi să le execute deoarece cazierul lor judiciar era curat.

Piqué, la rândul său, a fost condamnat în 2016 pentru evaziune fiscală legată de drepturile sale de imagine şi a fost obligat să restituie autorităţilor fiscale peste 2,1 milioane de euro.