„Nu, nu suntem mândri de Gérard Depardieu”, a declarat joi fostul președinte francez François Hollande, ca răspuns la comentariile succesorului său Emmanuel Macron, care cu o zi înainte îi luase apărarea actorului, vizat de plângeri pentru viol și agresiune sexuală, potrivit AFP.

Francois HollandeFoto: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Marți seara, la televiziune, Macron a declarat că este „un mare admirator al lui Gérard Depardieu (...), un actor imens”.

„El a făcut ca Franța, marii noștri autori, marile noastre personaje să fie cunoscuți în întreaga lume (...), el face ca Franța să fie mândră”, a continuat șeful statului, denunțând o „vânătoare de oameni” în urma difuzării unui documentar șocant despre starul de cinema.

El a contrazis-o pe ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, care anunțase vineri că o "procedură disciplinară" va fi inițiată de Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare împotriva actorului.

Comentariile lui Macron au provocat reacția a numeroase asociații feministe și lideri politici, în condițiile în care actorul, care face obiectul a două plângeri în Franța pentru viol și agresiune sexuală, a fost pus sub acuzare într-unul dintre cele două cazuri. El respinge aceste acuzații.

„A vorbit despre Gérard Depardieu, despre talentul său și despre prezumția de nevinovăție. Eu am să vă vorbesc despre cele 14 femei care au fost agresate, despre femeile care au fost umilite, despre femeile care au fost șocate de imaginile pe care le-au văzut, despre toate acele femei care văd prin Gérard Depardieu ce poate fi violența, dominația și disprețul”, a reacționat Hollande la postul de radio France Inter.

În total, 14 femei au mărturisit, majoritatea în cadrul unei anchete realizate în aprilie de site-ul de informații Mediapart, despre violențe sexuale din partea actorului. Marea majoritate nu au depus plângere.

Personalități din industria filmului și din televiziuni din Franța au anunțat însă deja că nu vor mai lucra cu el după ce documentarul a arătat imagini ale sexismului și comportamentului neadecvat al vedetei, surprinse în spatele culiselor.

Pentru François Hollande, ceea ce se „aștepta” de la Emmanuel Macron era să „vorbească despre femei și nu doar să spună că a fost un mare actor”.

„Nu, nu suntem mândri de Gérard Depardieu”, a continuat fostul președinte, „atunci când, privind o tânără de abia 12 ani care călărește un cal, o sexualizează. Nu, nu suntem mândri”.

Deși a recunoscut „excesele” rețelelor de socializare, François Hollande a subliniat că „la un moment dat, trebuie să vorbim și noi deschis și să spunem ce presupune acțiunea pentru femei”.

Emmanuel Macron „a făcut din această cauză (cea a femeilor) problema majoră a mandatului său de cinci ani, iar acum se ocupă de problema Gérard Depardieu”, a adăugat el.