Finala concursului Eurovision 2024 s-a încheiat sâmbătă seară în Suedia, la Malmo Arena, cu victoria reprezentantului Elveției, Nemo, însă întreaga ediție 68 a concursului a avut loc într-un context tensionat, în timp ce mii de protestatari au cerut retragerea participării israeliene, pe fondul războiului din Israel și Hamasul palestinian. Eden Golan, reprezentanta Israelului, s-a clasat pe poziția a cincea, în ciuda apelurilor de a boicota țara.

Nemo, reprezentantul Elvetiei, la Eurovision 2024Foto: Martin Meissner / AP / Profimedia

În sala de spectacole, prestația candidatei israeliane, Eden Golan, a fost întâmpinată cu un amestec de huiduieli și aplauze, notează AFP.

Afară, poliția, prezentă în număr mare, a dispersat în jur de o sută de manifestanți pro-palestinieni, printre care și Greta Thunberg, cunoscută pentru pozițiile sale cu privire la climă, dar care și-a sporit recent mesajele pro-palestiniene.

20:30La finalul spectacolului, după ce a terminat de cântat, Nemo a spart trofeul obținut, dar în acest moment nu se știe dacă din greșeală sau intenționat.

02:20Cum arată clasamentul final

01:48Elveția, care a obținut 591 de puncte, obține marele premiul al Eurovision 2024, prin concurentul său Nemo. Pe locul doi s-a clasat Croația cu 547 de puncte, iar pe trei Ucraina Ucraina 453.

01:00Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit în arenă, potrivit News.ro.

00:55Supervizorul executiv al Eurovision , Martin Osterdhal, a fost huiduit, înainte ca fiecare țară să înceapă să anunțe cărui candidat a acordat punctajul maxim, care reprezintă jumătate din punctajul final.

00:27 Activista Greta Thunberg a fost reținută în fața Malmo Arena, unde are loc Eurovision, în timpul protestului față de participarea Israelului la concurs.

00:24Kaleen, ultimul concurentă a serii și-a încheiat reprezetanția. Votul rămâne deschis până la 40 de minute după ultima melodie din concurs.

23:10Un protestatar a fost reținut în fața Malmo Arena sâmbătă.

FOTO Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

23:10 La finalul reprezentaţiei, Bambie Thug, concurenta Irlandei a privit către camera de filmat şi a strigat: "Dragostea va triumfa întotdeauna asupra urii".

22:03 Marea finală a Concursului Eurovision 2024 a început. Transmisiunea spectacolului a început cu mesajul Prinţesei moştenitoare Victoria: "Sper să vă bucuraţi de show şi le urez mult succes tuturor concurenţilor", a spus ea.

Marea Finală a început în această seară nu cu "Waterloo", ci cu un alt hit de acum 50 de ani: "Hooked On A Feeling" al suedezilor de la Blue Swede.

Organizatorii Eurovision, care consideră întotdeauna evenimentul anual ca fiind nepolitic, au rezistat apelurilor de a exclude Israelul, dar au cerut ca versurile melodiei reprezentantei sale să fie schimbate pentru a elimina ceea ce organizatorii au considerat a fi referiri la atacul mortal al Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

O mulțime de protestatari s-a adunat în piața centrală a orașului gazdă din Suedia înainte de a mărșălui spre locul în care se desfășoară concursul, fluturând steaguri palestiniene și strigând „Eurovision uniți de genocid” – o răsturnare a sloganului oficial al concursului „Uniți prin muzică”.

„Este important să arătăm că vom fi de partea corectă pentru toată lumea. Aceasta ar putea fi orice altă țară și am fi în continuare aici pentru că este vorba despre copii, bărbați și femei care au fost ocupați atâția ani”, a declarat sâmbătă un protestatar, Maryam, care și-a dat doar prenumele.

Protest la Malmo față de participarea Israelului la Eurovision 2024 / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poliția a estimat că între 6.000 și 8.000 de persoane s-au alăturat demonstrației.

Finala, punctul culminant al festivalului de cântece catchy, costume stridente și kitsch-ul ironic, începe la ora 19:00 GMT.

Au existat din ce în ce mai multe proteste în străinătate împotriva războiului Israelului din Gaza, inclusiv în campusurile universitare din SUA în ultimele săptămâni.

Reprezentanta Irlandei a cerut descalificarea Israelului de la Eurovision

Bambie Thug a lipsit de la repetițiile generale după ce a cerut ca Israelul să fie descalificat, relatează Euronews.

Artista irlandeză Bambie Thug și-a cerut scuze pe Instagram fanilor săi, solicitând EBU să abordeze comentariile făcute despre ea la televiziunea israeliană.

Marți, un comentator de la postul public israelian Kan, a avertizat telespectatorii cu copii că interpretarea lui Bambie Thug a melodiei Doomsday Blue va fi „cea mai înfricoșătoare” a nopții.

Thug a cerut EBU să abordeze comentariile și a spus că Israelul ar trebui să fie exclus din competiție.

La Malmo, cântărețul francez Slimane și-a oprit repetițiile sâmbătă pentru a spune că a din copilărie a visat să cânte pentru pace.

Mesaj de pace din partea concurentului Franței, Slimane

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision, complicată de controversele legate de participarea Israelului dar și de excluderea reprezentantului Olandei, are sloganul „United by Music”, la care Slimane a făcut referire în intervenția sa, autorizat de regulamentul competiției.

„Trebuie să fim uniți de muzică”, a spus Slimane, referindu-se la sloganul oficial Eurovision, urmat de aplauzele mulțimii din auditoriu, adăugând: „Trebuie să fim uniți de muzică, da, dar cu dragoste pentru pace”.

Peste 10.000 de militanți pro-palestinieni, inclusiv activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg, au organizat un protest nonviolent înaintea semifinalei de joi.

Un grup mai mic de susținători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunității evreiești din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstrație pașnică joi, apărând-o pe artista israeliană Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, și dreptul ei de a participa la concurs.

Protestatarii pro-palestinieni s-au plâns de standarde duble, deoarece Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul, a interzis participarea Rusia de la Eurovision din 2022, după invazia sa în Ucraina.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și peste 250 de persoane luate ostatici în atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit bilanţurilor israeliene. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa nu va opri războiul până când Hamas nu va fi eliminat.

Operațiunea militară a Israelului din Gaza a ucis, în schimb, aproape 35.000 de palestinieni, potrivit ministerului sănătății din Gaza.

Excluderea lui Joost Klein din concursul Eurovision 2025 a fost o măsură „disproporționată”

Concurentul olandez Joost Klein a fost exclus sâmbătă din finala competiției după o plângere a unui membru al echipei de producție, a spus EBU.

„În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în Concurs”, a spus EBU într-un comunicat.

Potrivit radiodifuzorului olandez AVROTROS, Klein a fost filmat în ciuda acordurilor clar încheiate, imediat după ce a coborât de pe scenă după prestația sa din semifinala de joi.

„Acest lucru nu a fost respectat”, a spus AVROTROS într-o postare pe platforma de socializare X, adăugând: „Acest lucru a dus la o mișcare amenințătoare a lui Joost către cameră”.

Klein nu s-a atins de cameraman, potrivit AVROTROS, care a spus că a considerat excluderea artisului drept „disproporționată”.

Un fan olandez, Frank Zwarthoed, a spus: "Suntem foarte, foarte, foarte dezamăgiți... Și nu este bine pentru bucuria tuturor fanilor olandezi care sunt prezenți".

Telespectatorii olandezi vor avea în continuare permisiunea să voteze pentru alți concurenți, iar rezultatul juriului olandez va fi inclus în finală, a spus EBU.

Favoriții caselor de pariuri pentru câștigarea Marei Finale Eurovision 2024

Casele de pariuri îl dau favorit pe reprezentantul Croației, Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, în vârstă de 28 de ani, cu „Rim Tim Tagi Dim”, în timp ce concurenta Israelului, Eden Golan, este văzută ca având a doua șansă de câștig, urmată de concurenții Elveției, Irlandei și Franței.

Ce țări s-au calificat în finala Eurovision 2024 după prima semifinală

După prima semifinală, care a avut loc marți, s-au calificat în finala Eurovision 2024 următoarele țări:

 • Serbia,
 • Portugalia,
 • Slovenia,
 • Ucraina,
 • Lituania,
 • Finlanda,
 • Cipru,
 • Croaţia,
 • Irlanda,
 • Luxemburg

Reprezentanta Moldovei, Natalia Barbu, nu a reușit să se califice în finala de sâmbătă. Ea a participat la concursul muzical din acest an cu melodia „In The Middle”.

Ce țări s-au calificat în finala Eurovision 2024 după a doua semifinală

Alte 10 țări au reușit să obțină un loc în marea finală Eurovision 2024 după cea de-a doua semifinală, care a avut loc joi:

 • Israel,
 • Lituania,
 • Austria,
 • Olanda,
 • Norvegia,
 • Grecia,
 • Estonia,
 • Elveţia,
 • Georgia,
 • Armenia.

A doua semifinală Eurovision 2024, marcată de proteste

Mii de persoane au protestat pe străzile din Malmö, Suedia, înainte ca cea de-a doua semifinală Eurovision 2024 să înceapă. Cei care au ieșit în stradă au vrut să își arate nemulțumirea în legătură cu faptul că Israelului i s-a permis participarea la ediția concursului muzical din acest an, în ciuda dezastrului umanitar din Fâșia Gaza.

Cei care contestă participarea Israelului la Eurovision 2024 susțin că țara ar fi trebuit să fie exclusă din competiție pe modelul Rusiei, căreia nu i s-a mai permis participarea după ce a invadat Ucraina.

„Nu este corect. După părerea mea, dacă pot exclude Rusia, de ce nu o pot face și pentru Israel?”, se întreba în timpul protestelor dinaintea celei de-a doua semifinale Eurovision 2024 una dintre protestatare, Marwo Mustafa, o tânără în vârstă de 20 de ani.

Unde poate fi văzută LIVE finala Eurovision 2024

România nu transmite finala Eurovision 2024, care, din lipsa banilor, nu participă, însă concursul muzical poate fi urmărit live pe contul de YouTube „Eurovision Song Contest”. Marea finală Eurovision 2024 de sâmbătă, 11 mai, va începe de la ora 22:00.

Țările calificate în finala Eurovision 2024

Iată mai jos cele 26 de țări calificate în finala de sâmbătă a Eurovision 2024 și melodiile finaliste

 • Suedia - Markus and Martinus - Unforgettable

 • Ucraina - Alyona Alyona and Jerry Heil - Teresa and Maria

 • Germania

 • Luxemburg

 • Olanda

 • Israel

 • Lituania

 • Spania

 • Estonia

 • Irlanda

 • Letonia

 • Grecia

 • Marea Britanie

 • Norvegia

 • Italia

 • Serbia

 • Finlanda

 • Portugalia

 • Armenia

 • Cipru

 • Elveția

 • Slovenia

 • Croația

 • Georgia

 • Franța

 • Austria