Laureatul Premiului de Excelenta al celei de-a saptea editii a Festivalului TIFF, oferit de Mercedes Benz, este maestrul Radu Beligan, care aniverseaza anul acesta 65 de ani de activitate in teatrul si filmul romanesc.

Nascut pe 14 decembrie 1918 in localitatea Galbeni din judetul Buzau, Radu Beligan are una dintre cele mai prolifice cariere din filmul romanesc, debutul sau in cinema petrecandu-se in 1943, in ecranizarea dupa I.L. Caragiale, O noapte furtunoasa.

De atunci, Beligan a mai jucat in filmele unor regizori de marca, de la Paul Calinescu, Jean Mihail sau Ion Popescu-Gopo pana la Radu Mihaileanu si Lucian Pintilie, arata un comunicat.

De la profesorul Luca in Cuibul Salamandrelor al lui Mircea Dragan (1978), la Vlad in lung-metrajul de debut al lui Radu Mihaileanu, Trahir (1993) si pana la rolul extrem de lucidului, dar fragilului Profesor din filmul lui Lucian Pintilie, Dupa-amiaza unui tortionar (2002), Beligan a imprumutat cate ceva din personalitatea sa inconfundabila fiecarui personaj pe care l-a interpretat.

Pe langa zecile de premii si decoratii obtinute de-a lungul activitatii sale artistice, cariera in teatrul romanesc i-a fost rasplatita in acest an cu Premiul de Excelenta acordat de Senatul Uniunii Teatrale din Romania.

Premiul de Excelenta al TIFF-ului vine astfel ca o rasplata legitima a muncii sale de o viata in slujba celei de-a saptea arte.