Duminica seara, pe Broadway, reflectoarele au fost aprinse la maxim, pentru a anunta a 62-a editie a decernarii premiilor industriei americane de teatru, Tony Awards. Gazda ceremoniei a fost haioasa actrita Whoopi Goldberg care si-a facut aparitia costumata in crabul din musicalul „Mica Sirena” al companiei Disney.

Un alt moment spectaculos a fost cel in care Whoopi dansa pe scena alaturi de Mario Lopez in timp ce o Whoopi aero-purtata, imbracata ca Mary Poppins, cobora pe scena de la Radio City Music Hall. “Daca pot juca eu Mary Poppins, orice poate sa joace rolul asta”, a declarat actrita.

“August: Osage County” a fost declarata cea mai buna piesa a anului si a mai primit inca patru premii, pentru regie: Anna D. Shapiro, cea mai buna actrita in rol principal, actrita in aparitie speciala si scenografie. Piesa a mai primit anul acesta si Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

A doua clasata, cu numai patru trofee Tony a fost piesa “In the Heights”, care a obtinut cate un premiu pentru cel mai bun musical, orchestratie, coregrafie, muzica si versuri. Compozitorul acestui musical, Lin-Manuel Miranda, si-a tinut speech-ul sub forma unui cantec rap.

Desi a fost o seara a numelor noi in teatrul american, totusi au fost premiate si piese clasice care au fost reluate din stagiunea de anul trecut. South Pacific (scris in 1949) a obtinut trofeul pentru cea mai buna reluare a unui musical, dar si pentru cea mai buna regie de musical si pentru actor in rol principal, frumosul cantaret de opera brazilian, Paulo Szot.

Cel mai bun actor in rol principal intr-o piesa de teatru a fost declarat Mark Rylance, pentru prestatia din comedia franceza scrisa in 1960 de Marc Camoletti, Boeing-Boeing (Logodnicele aterizeaza la Paris).

In cadrul galei s-au acordat si premii speciale: Premiul de excelenta in intreaga cariera pentru compozitorul Stephen Sondheim (Company, Follies, Sweeney Todd, Sunday in the Park with George), Premiul Special Tony pentru Robert Russell Bennett (South Pacific) si premiul pentru companie de teatru, Chicago Shakespeare Theater.