Marti seara are loc la Jesolo, langa Venetia, finala concursului Miss Italia nel Mondo 2008. La concurs, infiintat in 1991, participa tinere din toata lumea cu cel putin un membru al familiei de origine italiana. Finala va fi difuzata in direct la Rai Uno, incepand cu ora 20,40 locala si in intreaga lume, prin Rai International. Romania este reprezentata de Miruna Minculescu, o tanara din judetul Arges, cu strabunica originara din Salerno.

Castigatoarea va fi desemnata de un juriu prezent in studio, dar decizia finala va apartine publicului, care va putea vota de acasa, prin telefon. Pentru a o alege pe Miruna Minculescu, romanii pot suna la telefon 164777 - (trebuie indicat numarul 06) sau pot da SMS la 48444 - (cu textul 06).

Romania este reprezentata de Miruna Minculescu, o tanara din judetul Arges, cu strabunica originara din Salerno. In prezent, Miruna este studenta la Stiinte Politice in Bucuresti.

Lavinia Nastase, organizatoarea evenimentului pentru Romania si Sud estul Europei, ne-a declarat inainte de competitie: “Ieri am trimis din partea delegatiei Romaniei o scrisoare de protest Patriziei Mirigliani, cea care conduce Miss Italia. Am protestat pentru ca, desi sunt frumoase, spirituale si bine apreciate de public, incepand din anul 2000, romancele nu au ajuns niciodata in primele 5 finaliste. Ni s-a raspuns ca tinerele din Romania nu ar fi fost votate de conationalii lor din Italia. De exemplu, acum doi ani, spun organizatorii, romancele au primit doar 50 de voturi prin telefon! Romanii sunt peste un milion aici, imposibil ca doar 50 dintre ei sa voteze o fata din Romania! Ceva trebuie ca se intampla acolo, la contorizarea voturilor! Tocmai de aceea noi consideram ca romancele sunt discriminate. Facem, totusi, apel la romanii din Peninsula sa o voteze masiv pe Miruna, asa cum conationalii nostri din Spania l-au sustinut pe Costel Busuioc. Sa stergem prin votul nostru impresia italienilor cum ca noi ne ocupam doar de asistenta la batrani! in cazul in care suspiciunile vor persista, fetele se vor duce sa candideze in alte tari – Elvetia spre exemplu”.

Miruna are doar 19 ani, dar a mai participat la multe concursuri de Miss in Romania: Miss Arges 2006 (Premiul special al juriului), Miss Italia Nel Mondo 2006 (locul 4 pe Romania), ea clasandu-se printre finaliste la concursurile Miss Litoral 2006 si Miss Fashion TV Mamaia – 2006. “Stiam de concursul Miss Italia nel Mondo de acum 2 ani, cand am mai participat. Evident, si anul acesta a fost o competitie destul de stransa”, ne-a declarat Miruna. “Primul meu gand, atunci cand am castigat etapa pe Romania, a fost sa-I multumesc lui Dumnezeu”.

Curaj si personalitate

Tanara Miss, nascuta la Curtea de Arges, este in prezent inscrisa in primul an la Scoala Nationala de Studii Politice ( SNSPA) la Bucuresti. Ce ii trebuie unei fete sa ajunga Miss? Miruna nu are dubii: “In primul rand, personalitate. Degeaba esti frumoasa, daca frumusetea ta nu spune nimic. Apoi, iti trebuie mult curaj. Curaj sa-ti transformi defectele in calitati, curaj sa-ti infrunti temerile, care sunt, de fapt, cele mai grele obstacole. Ca sa ajungi pe primul loc, trebuie, inainte de toate, sa stii sa fii om.”

“Romanii sunt altfel”

Miruna nu are emotii in ceea ce priveste concursul din aceasta seara, unde va trebui sa infrunte tinere de origine italiana din toata lumea. “Da, am emotii, dar sunt mai degraba emotii de nerabdare decat de teama. Pe de alta parte, sunt perfect constienta de imaginea rea pe care o au romanii si Romania, la ora actuala, in Italia. Sunt convinsa ca ma voi descurca onorabil. Vreau sa demonstrez ca romanii si Romania sunt altfel decat ceea ce cred italienii. Doresc sa castig chiar intr-un loc ostil cum, pe buna dreptate, li se pare romanilor Italia, in aceasta perioada. Sper sa contribui ca lucrurile sa intre pe fagasul normal si sa ajut si eu la calmarea spiritelor.”

Cat despre italieni, Miruna crede ca “fiecare cultura este diferita si deosebita in felul ei. Italia este o tara frumoasa, cu o cultura la fel de frumoasa. Italienii imi par oameni ce tin mult la ordinea vietii lor si, in general, la ordinea fireasca a lucrurilor. Oameni ce isi pretuiesc foarte mult traditiile si originile, cu un foarte puternic spirit al apartentei nationale.”

Prin propriile forte

In Italia vei castiga daca vei fi votata de public. Ce le transmiti romanilor din Italia ca sa te voteze?

"Sunt sigura ca ma vor vota foarte multi romani, pentru ca sunt romanca si sunt o particica din Romania, de care le e atat de dor. Nu cred ca este nevoie de multe vorbe ca sa-i determin sa ma sustina. Romanii au nevoie sa stie ca sufletul meu este in acelasi loc cu al lor, in Romania. Eu stiu de unde sunt ei si ce vor. Si eu, ca si ei, am facut si fac totul prin propriile forte. Iar ei stiu deja ce inseamna sa-ti deschizi drumul singur”.

Un concurs unic in lume

Concursul Miss Italia nel Mondo este unic in felul sau in intreaga lume, fiind singurul concurs unde participa tinere care au o origine comuna. La selectia din 2008 au participat peste 5000 de fete din intreaga lume. In finala au ajuns 51 de tinere, reprezentand 50 de natiuni.

Pentru a vota, romanii din Italia pot suna, in cursul transmisiei in direct, la Rai Uno, 164777 ( cu numarul 06) sau pot trimite un SMS la 48444- (textul: 06), costul fix fiind de 0,75 euro-centi.