Prim-ministrul britanic Gordon Brown si colegii sai politicieni au starnit reactii furioase dupa ce au mancat un pranz alcatuit din 6 feluri de mancare si o cina cu alte 8 feluri la summit-ul G8. In cadrul summit-ului, criza globala a alimentelor a fost unul dintre subiectele principale de discutie printre liderii mondiali precum George W. Bush si Nicolas Sarkozy.

In prima zi a summit-ului, lui Brown i s-au servit in total 24 de tipuri diferite de mancare, la doar cateva ore dupa ce acesta facea un anunt general, cerand tuturor natiunilor sa reduca "consumul irational" de alimente si indemnand fiecare familie sa contribuie la reducerea risipei de mancare.

In cadrul cinei oficiale s-au servit 18 feluri de mancare, printre care caviar, somon afumat, vita Kyoto si un "desert fantezist G8". S-au baut cinci tipuri de vin provenite din toata lumea, incluzand sampanie si sake. Liderii africani, incluzand reprezentanti ai Etiopiei, Tanzaniei si ai Senegalului nu au fost invitati la cina, desi luasera parte la discutiile din timpul zilei.

Cina a fost servita la cateva ore dupa pranzul oficial, alcatuit din sase feluri de mancare, printre care supa de trufe si sparanghel alb, crab si pui, conform The Telegraph.

Meniurile generoase - puse la dispozitie de guvernul japonez care gazduieste summit-ul la Hokkaido - au fost asezonate cu discutii despre cresterea ingrijoratoare a pretului alimentelor si despre scaderea resurselor naturale de baza.

Numeroase organizatii s-au aratat indignate de meniurile extravagante servite la summit. Dominic Nutt, de la organizatia "Salvati Copiii", spune ca "este de-a dreptul ipocrit ca liderii mondiali sa se lafaie cu meniu dupa meniu, in timp ce, in intreaga lume, exista milioane de oameni care nu-si pot permite o masa decenta".

In timpul intalnirii, Brown a declarat ca "avem nevoie de un plan global pentru a scadea preturile alimentelor. Trebuie sa reducem consumul irational de alimente, iar asta o poate face fiecare dintre noi". Purtatorul sau de cuvant a refuzat sa dea vreo declaratie referitoare la meniurile servite in cadrul intalnirii.