Sindicatul Screen Actors Guild (SAG) a respins ultima oferta de contract pe trei ani a asociatiei producatorilor de la Hollywood, Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Reprezentantii SAG sustin ca sunt dispusi la noi negocieri si au inaintat o noua propunere de contract.

Producatorii insa nu se arata la fel de dispusi sa mai negocieze dupa ce au prezentat SAG ceea ce au numit "oferta finala".

"Am spus foarte clar ca e ultima oferta si ca nu suntem interesati in a avea alte propuneri", a declarat reprezentantul AMPTP, Jesse Hiestand.

Cele doua parti au avut ieri o intalnire de peste cinci ore. La final, AMPTP a emis un comunicat in care sustine ca sindicatul actorilor nu este rezonabil. Intalnirea a avut loc deoarece actorii lucreaza in continuare desi contractul cadru dintre AMPTP si SAG a expirat de mai mult de o luna.

Oferta finala a studiourilor hollywoodiene era de 250 milioane dolari, reprezentand compensatii aditionale pentru trei ani. Studiourile ameninta ca nu vor face plati retroactive fata de 1 iulie daca nu vor ratifica noul contract cu sindicatul actorilor pana pe 15 august.

Directorul executiv al SAG si negociatorul sef al sindicatului, Doug Allen sustine propunerea de marire a salariilor minime ale actorilor nu ii va avantaja si pe actorii bine platiti. Allen a declarat ca noua propunere a sindicatului a adoptat o parte din propunerile venite de la producatori dar ofera alternative pentru anumite puncte ale negocierilor.

Comitetul sindicatului se va reuni si azi pentru a discuta situatia ivita. Ei vor contacta tot azi si reprezentantii producatorilor.

Screen Actors Guild este cel mai mare si cel mai puternic sindicat al actorilor de la Hollywwod. SAG are peste 120.000 de membri, actori de film si TV. Principala doleanta a sindicatului este cresterea cotei de drepturi de autor din vanzarea DVD-urilor, beneficiu pe care nu l-au putut obtine pana acum nici scenaristii, nici regizorii si nici sindicatele mai mici ale actorilor.

Daca SAG va decide inceperea unei greve, aceasta va crea din nou haos in industria americana a divertismentului.