O fi "graffiti-ul pe corp" la moda in randul vedetelor precum Angelina Jolie, Pete Doherty sau Amy Winehouse, dar asta nu inseamna ca un tatuaj te face neaparat mai atractiv sau mai intelept. Cu toate astea, tatuajele par sa nu mai fie neaparat doar un "blazon" al ciudatilor, scrie The Telegraph.

Numarul din aceasta luna al revistei Vogue scrie despre raspandita moda a tatuajelor, mentionand cateva cazuri de vedete care o sustin: Angelina Jolie, Sienna Miller si Kate Moss. Despre acestea, Vogue scrie ca, in ciuda tatuajelor, sunt in continuare niste doamne stilate si frumoase, dar e greu sa nu vezi ca n-au devenit mai interesante, ci doar si-au stricat pielea prin hotararea pripita de a se tatua.

Fraze plictisitoare, desene de copil hiperactiv si inscrisuri in sanscrita

Angelina este un caz aparte. Corpul ei, "insemnat" de la gat in jos, te duce cu gandul mai degraba la personajul principal din filmul "Memento", care nu putea tine minte nimic si care era nevoit sa isi tatueze diverse notite pe piele. Cu siguranta, fiecare tatuaj a insemnat ceva pentru Angelina, de-a lungul vietii ei, insa "elaboratele" urme de gheare de tigru tatuate pe spate, alaturi de fumata propozitie "Cunoaste-ti drepturile" reprezinta unele dintre cele mai plictisitoare tatuaje. De ce si-ar tatua cineva un mesaj care poate fi gasit cu usurinta in orice document referitor la drepturile omului?

Urmeaza Amy Winehouse. Tatuajele de pe corpul ei vlaguit sunt, aparent, la moda (stilul marinaresc pare sa fie din nou in voga), insa desenele de pe pielea ei arata de parca unui baietel hiperactiv i s-ar fi pus in mana un set de carioci si-ar fi fost lasat sa deseneze in legea lui.

Victoria Beckham crede probabil ca tatuajele ei sunt mai stilate decat cele ale lui Amy pentru ca, stiti, sunt pline de spirit... Corpul ei e o intreaga harta de cuvinte in sanscrita, latina, ebraica si cifre romane care reprezinta datele de nastere ale copiilor ei. Greu de crezut ca Victoria, care afirma la un moment dat ca nu a avut timp sa termine nicio carte pana acum, cunoaste semnificatia celor patru Vede sau ca poate numara pana la 100 in cifre romane (cine poate?), asa ca de ce simte nevoia sa se acopere cu cifre si citate in limbi mai mult decat straine?

De fapt, de ce ar simti oricine nevoia sa dovedeasca celorlalti, in acest mod, cat de mult isi iubeste sotia sau copii? E chiar atat de neplacut sa porti fotografia familiei in portofel? Majoritatea tatuajelor sunt doar un mod ieftin de a atrage atentia si, cu siguranta, nu mai sunt nici inspaimantatoare, nici nonconformiste odata ce au inceput sa fie adoptate de toata lumea.

"Oricine are un tatuaj in ziua de azi"

"Daca cineva si-ar propune sa-si abandoneze vechea slujba si sa devina rocker de meserie, atunci da, l-as sprijini daca ar vrea sa-si faca un tatuaj", spune Lisa Bathurst, consultant de imagine. "In rest, insa, i-as sfatui pe oameni sa se gandeasca de doua ori. Cand ai 20-30 de ani, un tatuaj poate arata cool si sexy, dar vine o vreme cand incepi sa iei proportii si atunci s-ar putea sa nu mai arate asa de bine", spune aceasta.

"Circumstantele si stilurile de viata se schimba. Cultura noastra accepta acum tatuajele relativ fara probleme, dar in alte culturi nu e chiar asa. Am locuit in Japonia timp de cinci ani, iar acolo trebuie sa iti acoperi toate tatuajele daca mergi la sala, de exemplu", povesteste Bathurst.

Statistic vorbind, tatuajele au devenit un adevarat cliseu. 1 din 5 britanici si 1 din 2 americani au cel putin un tatuaj. Parerea rockerului Ozzy Osbourne, care are o multime de desene pe piele, este graitoare: "Daca vrei sa fii original, nu te tatua. Oricine are un tatuaj in ziua de azi", arata The Telegraph.

Tatuajele sunt, per total, o afacere paguboasa: te costa cateva ore sa ti le faci, regreti apoi toata viata si o sa scoti din buzunar o avere ca sa ti le inlaturi. 10 milioane de americani si-au inlaturat tatuajele anul acesta, majoritatea cu ajutorul laserelui. La scurt timp dupa ce s-a despartit de Billy Bob Thornton, un jurnalist a intrebat-o pe Angelina Jolie vizavi de tatuajul sau cu "Billy Bob": "Cu ce o sa se lase asta?". "Cu o gramada de programari la dermatolog", a raspuns actrita.