Metallica - un nume care nu mai are nevoie de prezentare, dupa ce trupa rezista de mai bine de 25 de ani. Dupa moartea unuia dintre membri - Cliff Burton, plecarea altuia - Jason Newsted si adoptarea unui nou basist - Robert Trujillo, "metallicii" nu se lasa: strang in continuare mii de oameni la concerte si urmeaza sa lanseze un nou album - "Death Magnetic", in luna septembrie 2008. Al doilea episod din seria celor patru povesteste despre moartea lui Cliff Burton, lansarea albumelor "And justice for all", "Load", "ReLoad" si colaborarea trupei cu Orchestra din San Francisco.

Pe 27 septembrie 1986, undeva in Suedia, visurile trupei aveau sa fie brusc spulberate. Aflati intr-un microbuz, in turneu, baietii au tras la sorti care in ce cuseta sa doarma. Lui Cliff Burton i-a iesit cuseta lui Hammett. In timpul noptii, soferul a pierdut controlul, iar microbuzul s-a rasturnat de cateva ori. Desi ceilalti membri ai trupei au scapat usor, Burton a fost strivit de microbuz si a murit. Influenta acestuia asupra trupei a fost enorma. Stia foarte multa teorie muzicala si era inclinat catre experimentari si improvizatii, iar Hetfield, in special, a invatat mult de la el, atat din punct de vedere muzical, cat si ca fel de a fi.

Pentru baieti, Metallica nu putea exista fara Burton, dar stiau ca, daca ar fi fost vorba de oricare alt membru al trupei, Burton nu ar fi lasat trupa balta. Asadar, dupa un an de doliu, Lars, James si Kirk s-au hotarat sa continue. Jason Newsted a fost ales dintre 40 de auditii pentru postul de bassist, acesta parasind trupa Flotsam & Jetsam pentru a-si incerca norocul cu Metallica.

Cvartetul a intrat imediat intr-un nou turneu. Odata ce Jason s-a adaptat noului mers, trupa a inceput inregistrarile pentru cel de-al patrulea album - "...And justice for all", lansat in august 1988. Albumul a ajuns pe locul 6 in Billboard 200, a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru Cel mai Bun Album Metal/Hard Rock, iar trupa a inceput un turneu mondial. Tot atunci au realizat si primul lor videoclip - pentru piesa "One", conform metallica.com. Acesta a fost filmat intr-o baraca abandonata, iar secventele cu trupa au fost mixate cu portiuni din filmul "Johnny Got His Gun". A fost difuzat pentru prima oara la MTV, in 1989. In 1999, clipul s-a plasat pe locul 38 in topul celor mai bune 100 de clipuri ale tuturor timpurilor, realizat de MTV.

In 1991, Metallica lanseaza albumul "Black", diferentiat de celelalte albume prin piese mai scurte, sunet mai amplu si aranjamente mai simple. Un album remixat de 3 ori, care a costat 1 milion de dolari si care a incheiat trei casnicii, dupa cum arata mtv.com. S-a vandut in 15 milioane de copii si a intrat direct pe locul 1 in topurile din toata lumea, ramanand cap de lista saptamani la rand. Trupa a primit, pentru "Black", un premiu Grammy si un MTV Music Award. Trupa a fost in turneu timp de 3 ani, astfel incat, in toamna lui 1993, cand turneul s-a incheiat, cei patru membri erau vlaguiti si fizic, si psihic. Au luat o pauza, pentru a mai recupera la capitolul "viata personala".

Urmatorul album Metallica nu a vazut lumina zilei decat 4 ani mai tarziu. Inregistrat in California, "Load" a fost cel mai lung album Metallica, numarand 14 piese. Coperta albumului a fost realizata de Andres Serrano si s-a numit "Sange si samanta III". Serrano a amestecat propria sperma cu sange de vaca si a pus lichidul intre doua straturi transparente de plexiglas, insa nu toti fanii au fost incantati de felul in care a aratat coperta. Trupa a lucrat la mai multe piese decat puteau intra pe "Load", asa ca a facut un nou album, in 1997, numit "ReLoad".

In 1998, au lansat dublul disc "Garage Inc", caracterizat de membrii trupei drept "electrizant si salbatic", iar in 1999 Metallica a colaborat cu Orchestra Simfonica din San Francisco, punand vechile melodii intr-o lumina noua. Orchestra, condusa de Michael Kamen si alcatuita din 100 de muzicieni, a reinterpretat piesele in maniera clasica, iar Metallica a pus la punct doua melodii noi, special pentru acest proiect: "No leaf clover" si "Human". DVD-ul cu inregistrarea concertului a fost lansat in 1999.

"One" - primul clip Metallica (1988)