Ultimul episod din istoria Metallica: filmarile pentru "St. Anger", lansarea documentarului "Some Kind of Monster" si concertul din deschiderea Rolling Stones. Mai afla unde au cantat baietii cu doar o luna in urma si, mai ales, ce piese ar putea fi incluse in concertul din aceasta seara, de pe Stadionul Cotroceni.

Clipul pentru "St. Anger" a fost filmat in inchisoarea San Quentin, in 2003, pe 30 mai. A urmat, la o saptamana, prezentarea oficiala a lui Robert Trujillo in cadrul spectacolului MTV Icons. Aici, trupe precum Korn si Limp Bizkit au cantat melodii Metallica, in onoarea trupei. O alta premiera a fost faptul ca James Hetfield a cantat pentru prima oara de cand fusese externat de la clinica de dezintoxicare.

Albumul "St. Anger" a fost lansat pe 5 iunie 2003. Pentru promovarea acestuia, dar si pentru a arata ca nu s-au lasat pe tanjala, baietii au sustinut, in Paris, 3 concerte in 3 cluburi diferite, toate intr-o calduroasa zi de iunie. A urmat turneul de promovare "Summer Sanitarium", alaturi de Linkin Park si Limp Bizkit.

In 2004, documentarul "Some Kind of Monster", o incursiune in lumea Metallica, a fost prezentat in premiera la Sundance Independent Film Festival, in Utah. Filmul, gandit initial drept un instrument de marketing, s-a dovedit in final a fi un graitor documentar de 2 ore si 20 de minute. In luna iulie, acesta a fost introdus si pe marele ecrane, iar in august a vazut lumina zilei si prima carte oficiala a trupei: "“So What! The Good, the Mad, and the Ugly", arata metallica.com.

2005 a fost din nou un an de "concediu", menit sa reincarce bateriile fizice si psihice ale baietilor. A fost un an in care trupa nu s-a agitat, cu exceptia concertului din deschiderea trupei Rolling Stones, la SBC Park.

In 2006, baietii s-au apucat, din nou, de treaba. S-au ingropat in studio, lucrand la un nou album, de unde au mai evadat in primavara si vara acelui an, cand au sustinut concerte in Africa de Sud (prima lor vizita pe continent), Europa, Japonia si Coreea.

In mai si iunie 2008, Metallica a cantat in cadrul festivalurilor Electric Weekend - Spania, Pinkpop - Olanda, Rock am Ring and Rock - Germania si Rock in Rio - Portugalia.

Cu o luna in urma (16 iunie), la festivalul Bonnaroo - SUA, Metallica a cantat 15 melodii, urmate de 3 bisuri. Printre piesele bifate la Bonnaroo, care ar putea fi incluse si in setlistul din aceasta seara, se numara:

  • Creeping death
  • Unforgiven
  • For whom the bell tolls
  • One
  • Enter sandman
  • Fade to black
  • Sad but true
  • The memory remains

"One" la Bonnaroo - intro

"Enter Sandman", live la Bonnaroo