Si-au luat numele in amintirea repetitiilor pe care le faceau la inceput. Air Traffic repeta langa un aeroport, iar in amplificatoare captau discutiile dintre piloti si personalul din turnul de control al aeroportului. In timp, au ajuns sa fie comparati cu trupe ca Radiohead sau Coldplay, dar se declara ca fiind "niste tipi cu picioarele pe pamant" si continua sa munceasca la fel de mult. Afla mai multe despre trupa Air Traffic din urmatorul interviu cu tobosarul trupei, David Ryan Jordan, difuzat pe HotNews si City FM.

Kirk: Cum a inceput totul pentru Air Traffic?

David Ryan Jordan: Cei mai multi dintre noi am facut impreuna aceeasi scoala unde am inceput sa si cantam. Dupa ce am terminat scoala si colegiul ne-am mutat in Londra, unde am continuat sa cantam. Apoi am semnat cu EMI. Cam acesta ar fi pe scurt inceputul Air Traffic.

Kirk: Cat de greu este pentru un grup sa prinda difuzari la radio, sa semneze cu un label, mai ales in Marea Britanie, unde sunt atat de multe trupe?

David Ryan Jordan: Da...este intr-adevar extrem de dificil. Trebuie sa cunosti lumea, persoanele care trebuie, persoanele in pozitia potrivita care sa faca lucrurile sa se intample. Trebuie sa fii bun si daca esti suficient de bun si ai cantece reusite, publicul aude de tine intr-un fel sau altul. Dar trebuie sa recunosc ca este greu pentru orice formatie, chiar daca are contract cu o casa de discuri, sa ajunga sa fie difuzata la radio in Marea Britanie pentru ca acestea stiu ce piese vor “sa cante” pe radio. Asa ca daca nu esti pe formatul lor, daca nu esti in trupa potrivita la momentul potrivit, nu vor difuza cantecul. Cam asa merge treaba.

Kirk: De unde numele de Air Traffic?

David Ryan Jordan: Numele vine de la faptul ca noi, la inceputuri, repetam langa un aeroport iar in amplificatoarele noastre “prindeam” transmisia controlorilor de trafic de la turnul de control al aeroportului, cum ar fi discutiile dintre acestia si piloti dar si altele. Cand a fost vorba de ce nume sa ne luam cineva a sugerat Air Traffic Control dar noi am spus ca mai bine scoatem Control si ne rezumam la Air Traffic. Si asa s-a intamplat!

Kirk: Despre ce este vorba in cantecele voastre? Ati gandit ca un concept sau cu o tema anume albumul Fractured Life?

David Ryan Jordan: Majoritatea cantecelor au fost scrise cand eram mai pustani, undeva la 18-19 ani. Nu ne-am gandit la o tema anume pentru tot albumul. Este mai mult o colectie de cantece compuse pe parcursul a 3 ani, asa ca din acest motiv fiecare cantec suna diferit de celelalte. Avem cantece pentru chitara, sunt cateva balade, dar si cateva mai de atmosfera. Numele de Fractured Life a venit de la cum ne simteam dupa momentul in care am semnat cu casa de discuri si am inceput sa devenim cu adevarat ocupati ca formatie. Traim o viata in care, sa fim sinceri, nu stii niciodata unde mergi sau unde o sa dormi. Din acest motiv am ales titlul de Fractured Life.

Kirk: Spune-mi acum care sunt bucuriile si neajunsurile pe care ti le aduce viata de artist?

David Ryan Jordan: E o munca tare frumoasa. E fantastic sa ai si de muncit, dar sa si calatoresti in acelasi timp. E doar o munca frumoasa. Probabil cea mai buna din lume.

Kirk: Cum va simtiti cand sunteti comparati cu alti artisti britanici mari? Intentionati pe viitor sa faceti ce au facut cei din Radiohead cu albumul In Rainbows, pentru ca acum Air Traffic este un brand in muzica?

David Ryan Jordan: Da. E foarte bine sa fii comparat cu trupe ca Radiohead sau Coldplay. Imi place aceasta alaturare pentru ca imi place succesul pe care il au. Dar eu nu as spune ca sunam ca ei. As zice ca e o comparatie facuta la repezeala si asta pentru ca folosim si noi pianul mult. Dar nu cred ca vom lansa vreodata un album pe gratis.

Kirk: Cum va afecteaza pirateria?

David Ryan Jordan: Pirateria afecteaza toate trupele in ziua de azi. Stii? Faci un album, cheltui o gramada de bani si timp sa inregistrezi discul acela si apoi vine lumea si-l descarca gratuit. Eu insa nu sunt chiar atat de suparat pentru ca pana la urma ne asculta muzica. In ziua de azi conteaza foarte mult concertele, pentru ca oricine iti poate descarca gratuit melodiile dar inca mai trebuie sa plateasca pentru a putea vedea un spectacol. Asa ca partea de concerte e foarte importanta si va ramane asa, pentru ca nu cred ca ai cum sa trisezi pe aceasta parte.

Kirk: David, poti sa-mi spui ce faci cand nu esti in turneu? Ce faci cu timpul tau liber?

David Ryan Jordan: Timpul meu liber? Pai stau acasa si scriu, nu ma opresc niciodata din scris. Imi place sa ma vad cu cei pe care nu i-am vazut de multa vreme. Imi place sa alerg. Nu am hobby-uri. Muzica este hobby-ul meu. Unii joaca fotbal sau fac alte lucruri. Eu cand cantam o faceam ca sa muncesc. Cant si acum pentru ca imi place sa cant. Intotdeauna o sa-mi placa asta.

Kirk: Ati fost in Romania sa filmati videoclipul la No More Running Away. Cum a fost?

David Ryan Jordan: Da! Cred ca am fost undeva la inceputul lui septembrie. Am stat 3 zile si ne-am simtit foarte bine, iar vremea a fost tare buna.

Kirk: Lasand modestia la o parte, sunteti surprinsi de succesul pe care il aveti?

David Ryan Jordan: Noi suntem niste tipi cu picioarele pe pamant, incercam sa luam lucrurile asa cum au venit, incercam sa ne bucuram de tot ce putem, dar toate acestea nu au facut sa ne schimbam si trebuie sa continuam sa muncim din greu.

Kirk: Aveti cantece noi? Si cand ne putem astepta la un nou album Air Traffic in magazine?

David Ryan Jordan: Avem niste cantece noi si o sa ne intoarcem in studio la sfarsitul lui august pentru a trage un nou album pe care, cred, il vom lansa in prima parte a anului viitor.

Air Traffic - "Shooting star"