Jamie Oliver a lansat un atac pe fata la adresa britanicilor, spunand despre ei ca sunt mai interesati sa se imbete decat sa ia o masa buna. Bucatarul-vedeta, in varsta de 33 de ani, a criticat ceea ce el numeste "noua saracie" care a lovit Marea Britanie. Se refera la obsesia conationalilor sai de a-si cumpara plasme cu ecran cat mai mare, masini, mobile si, mai presus de toate, bere.

Oliver, care a devenit renumit in urma prezentarii emisiunii "The naked chef", a deplans pierderea traditiilor gastronomice britanice, precum si cultura tot mai raspandita a bautului excesiv.

Oliver sustine ca a gasit mancare mai buna in cartierele sarace din Africa decat in propria tara, unde, spune el, oamenii sunt mai interesati sa se "imbete in pub-uri", arata thisislondon.co.uk.

Comentand faptul ca cei mai multi dintre englezi nici macar nu mai stau toti la masa, seara - la cina, Oliver a spus: "Asta are legatura cu noua saracie. Nu ma refer la foamete sau la razboi, ba dimpotriva, Anglia este una dintre cele mai bogate tari din lume. Cei la care ma refer au televizoare imense, mult mai mare decat al meu! Au telefoane ultimul-racnet, masini scumpe si se duc in pub-uri sa se imbete in fiecare weekend. Saracia lor se vede, de fapt, in felul in care se hranesc".

Comparand bucataria engleza cu cea franceza, Oliver spune ca "in trecut, bucataria britanica semana cu cea italiana din prezent, cu exceptia pastelor si a orezului: gatit la abur, carne la gratar, ierburi si condimente. Pe vremuri, englezii gateau niste feluri de mancare absolut fabuloase. Acum insa, asta e istorie".

"Spre deosebire de poporul francez, ne-am pierdut traditiile si-mi pare rau de asta. In domeniul gastronomiei, lucrurile evolueaza si se schimba. Si chiar in fata ochilor nostri, izolata de toti si toate, avem Franta - unde nu se schimba nimic din acest punct de vedere", a adaugat Oliver.

Acesta spera sa prezinte o emisiune de televiziune in Franta. A recunoscut ca nu are prea multe legaturi cu aceasta tara, dar ca "mi-ar placea sa prezint o emisiune acolo, in curand".