Marele actor american Paul Newman a murit vineri seara la varsta de 83 de ani, a anuntat impresarul sau, citat de nj.com. Potrivit acestuia, Newman suferea de mai multa vreme de cancer pulmonar.

Newman a murit la casa sa din Westport (Connecticut), inconjurat de familie si prieteni.

In cursul diminetii de sambata,mai multe bloguri relatasera ca Newman ar fi murit in urma unui accident de avion produs in apropierea unui aeroport din Denver (Colorado). Zvonurile despre moartea sa, neconfirmate initial, i-au determinat pe cei apropiati sa anunte decesul.

Paul Leonard Newman s-a nascut in Cleveland (Ohio), la 26 ianuarie 1925. El si-a inceput cariera in teatru si in televiziune, in anii '50, devenind treptat unul dintre cei mai apreciati actori din generatia sa. Newman a fost nominalizat, de-a lungul carierei sale, de 10 ori pentru premiul Oscar, castigand o data si primind alte doua distinctii onorifice. El a mai fost recompensat, de asemenea, cu un Emmy, doua Golden Globe si un premiu al Festivalului de Film de la Cannes.

Newman a avut rolul principal in zeci de filme, printre care "Exodus", "Butch Cassidy and the Sundance Kid", "The Verdict", "The Sting", "Absence of Malice", "Hud", "Cool Hand Luke" si "The Color of Money". De asemenea, el a regizat si produs o serie de filme.

Newman a lucrat, de-a lungul anilor, cu unii dintre cei mai importanti regizori, printre care Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese si fratii Coen. Printre partenerii sai de scena sau film au fost Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks si Robert Redford.

In cateva dintre filme, Newman a jucat cu sotia sa, Joanne Woodward, cu care a fost casatorit timp de 50 de ani, unul dintre cele mai lungi mariaje de la Hollywood.

"De ce sa ma duc dupa un hamburger, cand am friptura acasa? ", a fost o replica faimoasa data de actor in momentul in care a fost intrebat daca isi inseala nevasta.

Paul Newman a fost si un apreciat pilot de curse, castigand mai multe camiponate nationale. De asemenea, actorul s-a implicat in proiecte caritabile, donand, prin compania sa Newman's Own, mai mult de 220 de milioane de dolari pentru cauze umanitare. El s-a opus razboiului din Vietnam si a fost un liberal declarat, sustinand candidati democrati pentru Congres si prezidentiale.

Newman a urmat in vara acestui an un tratament de chimioterapie, dupa ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. El a renuntat., de altfel, la planurile de a regiza productia "Despre soareci si oameni", citand probleme de sanatate.

Proba de imagine Paul Newman si James Dean

Imagini dintr-o cursa auto

Butch Cassidy and Sundance Kid