"Dadaca" Fran Drescher: "Cancerul nu este mai puternic ca mine, il iau peste picior"
Stie insa si cand este nevoie sa vorbeasca serios: in cadrul unei conferinte de presa, "dadaca" a povestit despre lupta sa impotriva cancerului uterin si ce ar trebui sa stie femeile pentru a putea evita aceasta boala. "Ceea ce nu stii este ceea ce te omoara. Daca femeile dispun de informatie, nu pot fi impiedicate de nimic", a spus actrita care a schimbat 8 medici, de-a lungul a doi ani, pentru a-si afla, in cele din urma, diagnosticul.
Drescher a sosit in Romania in cadrul Initiativei Mondiale de Iluminare, care are loc pe 1 octombrie. In cadrul acestei ceremonii, cladiri reprezentative din intreaga lume sunt luminate in roz, culoarea luptei impotriva cancerului de san. Anul acesta, in Bucuresti, Arcul de Triumf va fi cladirea luminata, pentru o seara, in roz.
Fran Drescher a venit in cadrul acestui eveniment in calitate de emisar al Departamentului de Stat al SUA pe probleme de sanatate a femeilor. Ea va mai vizita, pe langa Romania, si Ungaria, Kosovo si Polonia. Incearca sa convinga femeile ca un control pe an, constand intr-o mamografie si un test Papanicolau, le poate salva viata. "80% dintre paciente sunt diagnosticate in stadiu terminal, din aceasta cauza 70% dintre ele mor.
Pentru o femeie este usor sa-si dea seama cand ceva nu e in regula. E usor sa ignore simptomele, dar ar trebui sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi ceva serios si sa mearga la medic. Ar trebui sa facem din medicii nostri niste parteneri, nu sa asteptam sa ne invite ei la consult", a spus Drescher.
Multe femei, desi au simptome care le ingrijoreaza, amana vizita la doctor din diverse motive: nu par ceva grav, spera ca vor trece de la sine, familia si serviciul le ocupa tot timpul. Si Drescher a trait aceleasi stari, din aceasta cauza avertizeaza acum: "Cand iti pui familia pe primul loc, de fapt o pui pe ultimul loc, pentru ca nu le vei mai fi de niciun folos daca esti moarta. O diagnosticare precoce este cel mai important lucru".
Doctorii sunt la fel peste tot, si cei americani, si cei romani
Cum de s-a plimbat timp de 2 ani pe la 8 doctori pentru a primi un diagnostic corect, desi sistemul american de asigurari de sanatate este atat de laudat? "Pentru ca doctorii sunt la fel peste tot. Cei americani sunt ca si cei romani. Unul dintre ei a mi-a zis ca ar trebui sa beau gin tonic in fiecare seara, ca sa ma vindec, altul ca mananc prea mult spanac", povesteste Drescher, "sunt lucruri care nu aveau nicio legatura cu boala pe care o aveam. Initial, am fost diagnosticata cu menopauza prematura. Nici acest diagnostic nu avea vreo legatura cu boala reala".
Drescher a depasit insa boala, tratamentul constand intr-o histerectomie totala. Desi nu are copii si nu mai poate face, "dadaca" este optimista in continuare: "Uneori, cele mai frumoase cadouri vin in cele mai urate ambalaje". Acum, actrita se concentreaza pe lupta impotriva cancerului la femei. Are propria fundatie de prevenire, "Cancer Schmancer". "Am ales acest nume ca sa arat ca boala nu este mai puternica decat mine. Iau cancerul peste picior", a adaugat Fran.
Principalul simptom al cancerului uterin il reprezinta sangerarile anormale, dintre menstruatii, a mai povestit actrita. In acest moment, orice femeie ar trebui sa mearga la ginecolog, pentru un test Papanicolau si o biopsie.
Cancerul de san se manifesta, initial, prin prezenta unui nodul bine localizat si nedureros. De asemenea, pielea si venele de pe san se umfla. Daca observi aceste simptome, o mamografie facuta in cel mai scurt timp iti poate salva viata.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8