Cantareata romanca Paula Mitrache, cunoscuta in Italia cu numele de scena "Haiducii", a fost numita de primarul orasului Bari in functia de consilier pentru relatiile cu comunitatea de romani. Paula, 31 de ani, a devenit una din cele mai cunoscute romance din Peninsula in 2004, datorita unui CD cover al celebrei melodii "Dragostea din tei" a grupului O-zone. Paula a cucerit locul 1 in toate topurile muzicale in Italia si in multe tari europene, cu peste un milion de discuri vandute. In 2004 a fost invitata ca oaspete de onoare la Festivalul Sanremo.

Suntem multi romani de valoare

"As dori ca numirea mea in functia de consilier sa fie un semnal si pentru alti reprezentanti ai administratiei locale din Peninsula. Sunt foarte multi romani de valoare in Italia si, in orasele unde prezenta noastra este puternica, primarii ar trebui sa ia exemplul de la Bari si sa-si apropie membri ai comunitatii, cu care sa colaboreze", ne-a declarat Paula dupa numirea ei in functia de consilier.

Paula traieste la Bari din 1992 si este mama fericita a unui baiat de 14 ani. Isi aminteste cu nostalgie de parintii ei, care nu mai sunt, dar i-au lasat o educatie si valori care au ajutat-o sa razbata in viata. " Eu, ca majoritatea romanilor, sunt o persoana religioasa si ii multumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce am obtinut. Am suflet de romanca, dar trebuie sa multumesc mereu Italiei pentru ce am devenit."

Mediatoare culturala

Tocmai din dorinta de a ajuta pe cei din jurul sau, ea a decis in 2003, inainte de a obtine succesul muzical, sa urmeze la Bari un curs de mediator cultural, o experienta care a marcat-o profund. "La cursuri eram 25 de imigranti din toate partile lumii, din Europa dar si din America latina sau Africa. Toti oameni de mare valoare, unii chiar cu doua facultati. Impreuna cu ei am invatat ca cel mai important lucru atunci cand vrei sa ajuti pe cineva, este sa fii in primul rand bine informat tu insuti."

In 2003 Paula obtine diploma de mediator cultural si decide sa se implice in activitati sociale in favoarea romanilor. "Mi-am dat seama de numeroasele probleme pe care le au romanii din sudul Italiei. In primul rand, faptul ca aici nu exista un consulat. Printre conationalii nostri sunt si cei care isi pot permite sa piarda zile intregi pentru a obtine un document la consulatul de la Roma. Dar sunt si multi romani amarati, care nu au bani si nu isi pot permite usor un drum in capitala."

Presedinte de asociatie

Pentru a face ceva pentru comunitatea din Bari, Paula a gasit un aliat in parintele Mihai Driga si impreuna au infiintat asociatia Dacia Nicolaiana. "Aici, la Bari, se afla moastele Sfantului Nicolai, San Nicola da Bari, cum se spune aici. Iata de unde vine numele asociatiei noastre. Biserica a fost unicul punct de referinta pentru romanii de aici, din sudul Italiei". Asociatia nu este deschisa tot timpul si din cauza programului incarcat al presedintei, "dar este deschisa atunci cand este nevoie", ne spune Paula.

Sectie de votare la Bari

Una din principalele activitati pe care le-a facut Paula Mitrache, prin asociatia ei, a fost oferirea sediului asociatiei sale ca sectie de votare pentru alegerile din Romania. "Nu era o nici o sectie de votare in sudul Italiei si am oferit sediul asociatiei noastre. Am avut si sprijinul autoritatilor italiene de aici, cu care am colaborat mereu bine. Iar presa locala m-a ajutat foarte mult sa informez romanii cu privire la modalitatea de exercitare a votului. Si, intr-adevar, au venit multi romani la vot aici."

Fiind in plina campanie electorala, o intreb pe Paula daca sustine pe vreunul din candidatii romani pentru diaspora. "Nu, nu sustin pe nimeni, dar consider ca este important ca romanii sa se poata exprima prin vot, spunand ceea ce gandesc. Sper ca oricine va veni sa se ocupe mai mult de diaspora. O persoana care nu traieste in strainatate nu are cum sa cunoasca problemele noastre, la fel cum nici noi nu putem cunoaste perfect realitatea din Romania".

Polemici

Paula Mitrache este a doua artista romanca numita in functia de consilier pentru integrare intr-o primarie din Italia. Tot in octombrie, Ramona Badescu a obtinut la Roma aceeasi functie din partea primarului Gianni Alemanno. Unii membri ai comunitatii romanesti au criticat alegerea politicienilor din Roma si Bari, pe motiv ca cele doua artiste nu ar cunoaste indeajuns problemele cu care se confrunta conationalii lor din Peninsula. Paula le trimite tuturor celor care o critica fara sa o cunoasca un mesaj: "E adevarat, romanii iubesc polemicile, chiar fara sa cunoasca persoanele despre care vorbesc. Mai sunt si cei care ataca pe oricine, fara sa aiba cei sapte ani de acasa. Eu nu voi sta sa aud criticile lor, nu vreau sa ma amarasc. Ci vreau sa construiesc ceva concret. Si as vrea ca si multi alti romani minunati sa iasa in evidenta".

Lista cu probleme

In noua functie, Paula va avea prilejul sa ii asculte in primul rand pe romanii din Bari. "Primarul mi-a cerut deja o lista cu cererile si problemele romanilor de aici. Ii voi pregati un dosar. Apoi, numarul si sediul asociatiei raman la dispozitia tuturor. Am discutat deja cu presa locala, si in curand voi avea o rubrica in direct contact cu concetatenii mei. Este mult de lucru, numai in Bari estimam o prezenta de circa 60.000 de romani, iar in regiunea Puglia circa 300.000."

Functia pe care o detine este o treapta pentru a intra in politica? "Nu, nicidecum, Dumnezeu mi-a dat destule, nu vreau sa candidez nicaieri, iar functia mea nu are culoare politica. Problemele imigrantilor in general nu au culoare politica. Putini straini au veniti aici de buna voie, parasindu-si tara. Cei mai multi au venit pentru ca sufereau si cautau o viata mai buna. Iar eu tocmai pe acesti romani vreau sa-i ajut."

Sudul uitat mereu

Paula ne-a spus ca pregateste un spectacol important pentru romanii din Bari, pe 1 decembrie, de ziua Romaniei. "Voi pregati o surpriza tuturor. Foarte putini se gandesc la conationalii nostri din sudul Peninsulei. Chiar si campania promovata recent de guvernul Romaniei s-a oprit la Roma. Au organizat spectacole la Torino si Milano, dar nu s-au gandit ca sunt multi romani aici, in sud."

Haiducii - Maria Maria