Ca sa insemne „bucurie“, numele Ayo. trebuie scris cu punct. Fara punct, inseamna dupa unii „ceapa“, dupa altii „joc“, in dialectul vest-african Yoruba. Ayo. e fiica unui nigerian si a unei tiganci din Romania. Muzica ei, cu greu o poti include intr-un anume gen. Unii ii spun Global Acoustic-Soul, incercand sa coreleze stilul muzical cu cel de viata al artistei. Biografia lui Ayo. e una de globe-trotter, de nomada si presarata cu toate condimentele unui stil de viata neconventional. Intre 21 si 30 noiembrie, Ayo. cutreiera Germania si Elvetia, intr-un turneu de exceptie.

Sange de nomad

S-a nascut la 14 septembrie 1980 langa Köln, din tata nigerian si mama din Romania. „Tatal meu lucra ocazional ca DJ“ spune Ayo. referitor la inceputurile sale muzicale. Acelasi tata a dus-o in copilarie, pentru cativa ani, la bunica din Nigeria. Pe cand Ayo. implinise 5 ani, mama ei o luase pe panta drogurilor, devenind dependenta de heroina. „O femeie puternica, cu toate greselile ei“ o descrie Ayo., care n-ar fi rupt niciodata complet legaturile cu mama ei.

„Mama mea provine din Romania, insa e rroma. Adica este tiganca de origine din Romania“ spune Ayo. intr-un interviu din 2007. „Problema este ca multi au in cap imaginea cu tiganii care calatoresc in caravane, insa putini mai fac asta. Mama mea n-a locuit in rulota, insa trebuie sa marturisesc ca ii placea grozav. Eu am trait mai mult cu tata decat cu mama, care a devenit dependenta de heroina, pe cand eu aveam 5 ani. De atunci, ea si-a vazut de treaba ei. De aceea, eu m-am simtit intotdeauna mai atrasa de cultura tatalui, decat de a mamei. Insa si de la mama am luat cate ceva, caci modul ei de viata era foarte libertin. Era tare rebela, voia mereu sa scape si sa nu se lase disciplinata. Eu insa nu mi-am facut niciodata ganduri prea multe despre diferentele dintre culturi“, spune Ayo. pe al carei pasaport la prenume scrie „Joy“.

Tatal se desparte de mama drogata si rebela, Ayo. creste cu el, cu matusa si cei doi frati. Candva, in anii '80, Ayo. incepe sa cante la vioara si pian, apoi descopera chitara. „E mai directa si, in sens pozitiv, mai agresiva“, spune Ayo. despre chitara, un instrument muzical care o ajuta sa-si exprime mai frontal simtamintele.

La 21 de ani, Ayo. aterizeaza la Londra. „Trebuia sa parasesc Germania, ca sa ma regasesc“, spune ea. Urmeaza Paris si New-York, traieste in Manhattan cu cantaretul de reggae german Patrice. Artista e mereu pe drumuri. „Nu pot sa stau mult in niciun loc. Existenta sedentara nu e pentru mine“, spune ea. „Sunt prea spontana pentru asa ceva“ isi caracterizeaza ea nelinistea si febra de miscare.

Succes si seriozitate

In anul 2005 Ayo. are cu Patrice un baiat, pe Nile. Copilul ii schimba vederile, ii reaseaza viata si reorienteaza partial atentia dinspre „supapa muzicii, prin care rabufnesc sentimentele“. Si totusi, muzica isi revine in drepturi in 2006, cand Ayo. si formatia pe care i-a ajustat-o producatorul din New York, Jay Newland, scot albumul de debut „Joyful“. 750.000 de CD-uri vinde „Joyful“, situandu-se pe locuri de frunte in chart-urile internationale, luand discuri de aur si platina.

Ii urmeaza in 2008 al doilea album, „Gravity at Last“, inregistrat in studiouri din Bahamas. „Sunetul este mult mai greu si mai copt“, spune Ayo. despre muzica celui de-al doilea album. „Ma simt mai puternica si mai sigura de mine. Intre timp am inceput sa inteleg lucruri de care habar n-aveam inainte“, spune artista.

Unul dintre ele pare a fi acela ca in Germania, tara in care s-a nascut, muzica ei are enorme sanse de spectacol. Intre 21 si 30 noiembrie, Ayo. va concerta la Berlin, Hamburg, Köln, München, Basel si Frankfurt. Pe cand oare, in tara mamei ei si la Bucuresti?

Video: Ayo. „Down on my knees“: