Sergiu Floroaia, la 24 de ani, este initiatorul primului site de stand-up comedy din Romania, adica Punchline.ro. Revenit in stand-up comedy la Trupa Aristocratii dupa o pauza de un an, isi propune sa promoveze si sa educe publicul in ceea ce priveste acest fenomen, dar sa-l si amuze.

Care este istoricul stand-up comedy-ului in Romania?

Primul show de stand-up comedy a avut loc acum cinci ani, din cate stiu eu, si a fost organizat de Radu Gheorghe in Deko. Dar adevarata explozie a avut loc acum vreo doi ani, cand au fost puse pe YouTube primele filmulete, realizate in Deko.

Cati oameni fac stand-up in Romania?

Cred ca-mi ajung degetele ca sa-i numar. Deci, sunt asa: Trupa Deko, Trupa ShowTime, Trupa Cealalta, Trupa Aristocratii, Jokers, Esua si Dan Badea. Si mai sunt in provincie, pe langa Esua, trupele Spitalul 9 si Brigada 2 pe trei, care insa mai combina si cu alte tipuri de umor (parodie, pantomima, sketch-uri) si deci nu fac doar stand-up. Si mai sunt ceva oameni noi, sau care abia acum s-au pus serios pe treaba.

Nu-mi plac stand-up-erii de la noi. Mi se pare ca sunt fortati si ca incearca sa compenseze lipsa poantelor bune prin vulgaritate.

Cred ca este o prejudecata. Unii sunt prea teatrali, insa, e adevarat. E, de obicei, cazul studentilor la actorie care incearca sa devina facand stand-up. E mai mult problema celor din provincie, am observat. In Bucuresti cunosc cativa studenti la teatru Cat despre vulgaritate, si comicii straini sunt vulgari, multi dintre ei. Dar, intr-adevar, ar fi util sa apara cat mai multi oameni noi, pentru ca acest fenomen sa se dezvolte si in tara noastra.

Pai, hai sa facem o scoala de copii si juniori de stand-up!

Desi se spune ca orice poate fi invatat, nu stiu in ce masura poate fi cineva invatat sa observe umorul. Tehnica da, asta se poate rafina si educa. Conteaza foarte mult tehnica, e adevarat, dar e importanta si sclipirea. Cred totusi ca un bun tehnician de glume poate supravietui foarte bine si fara sclipirea aia.

Ce calitati crezi ca trebuie sa aiba un bun stand-up comediant?

Multa lume crede ca este foarte usor, ca oricine care este amuzant in grupul lui de prieteni ar fi bun la stand-up. Dar nu e deloc asa. Una e sa spui glume prietenilor la o masa, alta e sa reusesti sa faci sute de oameni sa rada. In grupul de prieteni ai referinte comune, dar restranse. Ca sa faci umor pe scena trebuie sa te raportezi la niste adevaruri ceva mai generale, universale.

In Romania, comedia de calitate este promovata foarte prost, in general.

Da, dar, in ceea ce priveste stand-up-ul cel putin, lucrurile au inceput sa se miste. Recent, HBO a inceput sa difuzeze regulat seri de stand-up, de exemplu. Chiar daca o putea face mult mai bine, macar o face. Plus site-ul meu, www.punchline.ro, care este singurul de stand-up comedy din Romania.

Daca zicem ca America este la nivelul 10 in ceea ce priveste popularitatea si calitatea stand-up-ului, Romania unde crezi ca se afla?

Gandeste-te numai ca ei fac stand-up din anii ’70. La noi are 5 ani. Avem un calculator de ultima generatie, dar ne uitam la el ca la poarta noua. Dar recuperam repede, totul e sa vina din ce in ce mai multi oameni.

Se castiga bani din stand-up la noi?

Da. Sunt oameni in Romania care din asta traiesc.

Care-s aia? Tu?

Nu, nu eu. Dar sunt oamenii de la trupa Deko, de exemplu. Dar si altii. Marea problema la noi e ca nu exista manageri, oameni care sa-i promoveze si sa se ocupe sa le gaseasca show-uri comediantilor.

In afara de cafeneaua Deko, mai exista cluburi de stand-up in Bucuresti?

Mai exista inca unul singur in Romania, deschis acum o saptamana, in locul fostului cinematograf Cotroceni. Se numeste Glendale.

Care-i diferenta dintre umorul practicat de trupe de comedie ca Vacanta Mare sau Divertis si stand up comedy?

Stand-up-ul e ceva mult mai personal. In primul rand, “stand up” vine si de la expresia “stand up for something” (n.r. – a lupta pentru ceva, a lua atitudine intr-o anumita privinta). Or, tipul de umor al unor trupe ca acelea pe care le-ai pomenit tu mai sus este mai light. Stand-up-ul abordeaza, in general, mai mult probleme sociale.

Spune-ne despre maratonul de stand-up pe care l-ati organizat in Spice.

A fost un succes extraordinar. Ne-a surprins pana si pe noi. Timp de patru ore, nimeni nu s-a miscat de pe scaun. Publicul a fost foarte tare, a raspuns foarte bine la ce se intampla pe scena.

Pe cand un alt eveniment de acest gen?

Este in plan, dar nu foarte curand, sa nu se sature lumea de noi. Mai rarut da’ mai dragut. Oricum, pregatim o seara de open mic. Adica oamenii din public vor putea sa urce pe scena si sa faca ei insisi stand up.