- Intalnirea s-a incheiat
Asculta interviul
Fragmente din interviu
- Industria muzicala romaneasca este falimentara. Nu se mai vand albume absolut deloc. Iar patronii probabil, chiar si in timpul acestui interviu, se gandesc sa-si recanalizeze domeniul de investitii.
- Problema la noi a fost ca bazele industriei muzicale au fost puse de niste oameni care nu aveau absolut nimic in comun cu muzica. Ei erau niste oameni care vroiau sa investeasca in ceva. Si au investit in muzica. Si au incercat sa vanda muzica dupa normele lor. Au incercat sa vanda muzica prin "tunuri".
- Industria muzicala romaneasca s-a infiinta undeva prin '92. Deci de 17 ani, unui consumator de muzica i s-a prezentat muzica romaneasca prin intermediul bustului domnisoarelor.
- Eu ma bucur mult pentru falimentul caselor de discuri, pentru ca s-au ridicat pe nimic. Pe multa balega. Si balega in timp se usuca, se transforma intr-o chestie nisipoasa. Imi doresc sa-i gasesc pe toti producatorii de discuri din Romania undeva la Unirii, vanzand mici, cu gratare.
- Trupele au ajuns acuma pe un harddisk, amestecate unele cu celelalte, track 1, track 20, intr-un shuffle dintr-asta. Suntem toti intr-un fel de shuffle.
- Muzica a evoluat fantastic in toti acesti ani. A evoluat atat de mult, inca practic a ajuns pe o strada care se infunda. Mi-e foarte greu sa vad incotro se mai poate indrepta muzica, pentru ca s-a cam facut tot.
- Din punct de vedere al esentei artistice, lucrurile au involuat, pentru ca acum nu stiu cati ani s-a inventat meseria de producator muzical: smecherul care stie sa se faca. "Stairway to Heaven", daca ar fi fost compusa din '96 incoace, nu ar fi aparut niciodata pe piata in varianta asta. Pentru ca ar fi existat un producator care ar fi spus: "Cat are piesa? Sase minute! Nu se poate, n-o s-o difuzeze nimeni la radio".
- S-a schimbat aburul asta din jurul muzicii. Aburul asta care se numeste arta. Se numea arta pentru ca se facea inainte de '89, si oamenii cautau in muzica lucruri care nu se puteau spune. Dupa Revolutie, nu mai era nevoie sa-ti ascunzi gandurile prin fabule sau alte cuvinte, puteai sa spui direct ce aveai de spus. Foarte misto o perioada, dupa care oamenii s-au plictisit.
- Televiziunea s-a dezvoltat bazandu-se pe comercial. In momentul in care s-a deschis usa pentru primul viol la televizor, Cutia Pandorei a fost deschisa. Inevitabil, de la prima manea pe televizor, singura sansa este sa fie din ce in ce mai multe manele, din ce in ce mai multe violuri. Televiziunile au ajuns ceva total scarbos.
- Din fericire, exista o veste buna, internetul se dezvolta atat de mult, bugetele de publicitate pe internet incep sa depaseasca bugetele de publicitate pe televiziune. Asta inseamna in singur lucru: televiziunea, in timp, o sa dispara. Este singura satisfactie pe care pot s-o am vizavi de televiziune.
- Critica muzicala din Romania se face foarte profesionist, pe baza de shpritz. Vrei sa ai critici bune, trebuie sa te duci la conferinte de presa, sa te imprietenesti cu diversii oameni care pot scrie despre tine de bine, sa-i scoti la shpritz, sa te bati prieteneste pe umar. Cam asa se scriu cronicile muzicale.
- Ne-am plafona, ne-am taia exact aripile care ne fac creativi daca ne-am alege un gen muzical. Noi ne intalnim la repetitii, incarcati de diverse energii pozitive/negative, si facem piese. De cele mai multe ori, piesele noastre ies rock. Dar noi n-am ales sa cantam rock. Eu nu vreau sa cant rock, nu ma duc sa fac o piesa rock, ma duc sa creez.
- Sunt, in continuare, un mare fan Timpuri Noi, am fost un mare fan Partizan - imi pare rau ca s-au desfiintat - si am o foarte mare doza de respect pentru formatia Timpuri Noi, atat de mare incat nu-mi permit sa spun: "Da, suntem prieteni cu Timpuri Noi". In schimb, m-ar flata foarte mult sa aud asta de la Artanu.
- Nu m-a atras niciodata cantatul in engleza. Ma exprim in romaneste, gandesc in romaneste, injur in romaneste, pana si starile pe care le simtim in noi sunt impulsuri romanesti. Inclusiv influentate de flegmele romanesti de pe strada, tigarile romanesti care put, cluburile romanesti care put si ele.
- Suntem romani. Nu e o virtute, nu suntem nationalisti. Asa ne exprimam. Mi s-ar parea fals sa ne apucam in engleza. Pentru noi. Fiecare e liber sa cante ce vrea. Si in chineza ar putea fi foarte misto. Mie imi place foarte tare Luna Amara. Si suna a dracului de bine in romana.
- Fiecare este liber sa creeze in ce limba vrea si e liber sa-si imagineze ce vrea: mii de turnee in strainatate, glorie eterna, mormant langa Jim Morrison, orice. Noi n-avem chestii de-astea.
- Am ajuns la concluzia ca, prin muzica, nu iti poti face publicitate. Oamenii nu pot auzi de tine prin muzica. Urasc televiziunea si ce inseamna ea. O data la trei ani, cand scoatem album, trebuie si noi sa mergem la acele emisiuni, care sunt ingrozitoare. Le sortam, nu mergem la toate, refuzam multe invitatii, dar la unele tot trebuie sa mergi, sa-ti arati albumul.
- Cred ca ne-a facut un bine chestia asta cu interviul, pentru ca lumea a auzit de Vita de Vie. Partea proasta e ca n-aveam nici un single sa-l promovam.
- Pe mine m-a frapat amploarea pe care a luat-o acest "viral". Practic, in 24 de ore, este cel mai vizionat film pe YouTube in Romania si pe locul trei in lume. A fost o isterie. Si m-am speriat de puterea internetului.
- Te-ai bucura sa vezi ca cei doi copii isi fac formatie? Daca se intampla in Romania, nu! In primul rand, nu stiu daca vom mai fi noi pe pamant. Daca pana acuma muzica locuia in sufragerie, la loc de cinste, acuma sta ca o carpa langa veceu. N-o sa prea mai existe muzica.
- Ascultam, involuntar, ce muzica era in casa. Din fericire, era Beatles, Rolling Stones, Abba, Boney M.
- De la noi nu ti-au placut Phoenix, Iris? Mi-au placut incepand din ziua in care am gasit muzica rock. Nu prea eram pasionat de muzica. Bine, vorbim de anul 1980.
- Am facut chitara clasica, m-am plictisit de Bach, profesorul m-a invatat sa cant Bealtes. Dupa 20 de ani l-am regasit pe Bach si am uitat Beatles-ul. Am inceput sa ascult muzica rock cu Iron Maiden, Scorpions, Metallica, dupa care, odata cu aparitia curentului grunge, nu neaparat Nirvana, ci ce a fost in spate, tras de Nirvana. Mi-a placut foarte mult, pentru ca mi s-a parut foarte real, foarte realist.
- Daca heavy metal-ul era un show-off, cu ciorapi pe mana si barbati fardati, cu par lung si cu geci de piele... cand au aparut astia cu muzica alternativa, erau exact oameni de pe strada. Mi-a placut doza asta de realism, lipsa de falsitate.
- Viata mea a luat-o razna cu muzica si ascult, practic, orice fel de muzica, inclusiv muzica populara, dar nu ascult manele. Mi se pare ca asta ar trebui sa faca un om care are pretentia ca e muzician.
- Toata muzica existenta este pentru mine un manual de instructiuni. Trebuie sa fii la curent cu tot ce se intampla, in orice gen muzical.
- Visul meu nu e sa cant ca sa multumesc oamenii cu darul primit de la Dumnezeu. Eu vreau pur si simplu sa ma descopar pe mine, sa-mi dezvolt creativitatea, atat a mea, ca individ, cat si a mea in grupul Vita de Vie.
- Toti ne apucam de cantat pentru a hrani sufletul. Nimeni nu se apuca de cantat pentru a se gandi la burta. Desi acuma scolile de muzica si liceele de muzica sunt pline de oameni care nu au nici o legatura cu muzica, dar sunt trimisi acolo de parinti sa invete un instrument pentru ca, mai apoi, sa cante la nunti.
- Piesa "Rahova" este o piesa din '97. Acuma o ascult si, sincer, imi vine sa rad de cum suna, comparativ cu "Incep sa pierd", din 2006, de pe Egon. Dar asta nu inseamna ca "Rahova" e mai naspa decat "Incep sa pierd". Pentru ca "Rahova" este o mica mostra din mine in 1997. In loc sa ma uit la o poza cu mine tanar, cu parul lung, rocker, ascult piesa "Rahova".
- E o singura piesa care nu-mi place: "Sunetul mai tare". Nu imi spune nimic. E degeaba. Este o piesa placuta de public: si atuncea... Mult public vrea "Sunetul mai tare". Ok: e piesa noastra.
- Urasc expresia asta: "Maria sa, publicul". Publicul e facut, ca masa vorbesc, din cocalari. Publicul mare, publicul de piata, publicul romanesc doritor de mici.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Intrebarea: ce formatii rock tinere urmaresti/recomanzi?
multam
Muzica românească, suferă la capitolul promovare peste hotare.Sunt solişti şi trupe care ar merita o mai mare promovare şi în alte ţări.
Cine crezi că poartă vina pentru această, să zicem plafonare a muzicii româneşti, casa de discuri producătoare sau solistul ori trupa?
Mulţumesc!
P.S.: Mai poţi înjura, din când în când, prostia de pe meleagurile mioritice! E de bine!
a) mai poate da dovada de creativitate?
b) mai poate ralia spiritele si forma atitudini?
Crezi intr-o renastere/revigorare a caracterului stenic, a personalitatii lui (si, evident, pe ce te bazezi?), sau spiritul muzical romanesc o sa continue inca multi ani sa se dilueze in balacareala actuala?
A, si intrebarea inevitabila: dupa indelungata si perpetua tranzitie catre capitalism si in toiul acestei crize financiare care probabil se va lasa cu cresterea mortalitatii infantile, cati iezi o mai fi avand capra cu trei iezi?
b) da, insa doar canalizat pe indivizi. Ca fenomen de masa rockul este prizonier. Globalizare nu doreste atitudini si spirite ci oi si soldati consumatori.
c) credeam ca mai e si un c
In Romania nu merita sa lucrezi ca inginer de sunet pentru ca nu sunt bani. vei fi platit la fel ca orice amator. Producatorii romani nu sunt interesati de calitate superioara, ci de lucruri rapide si ieftine.
Si avand in vedere ca muzica circula libera in format compresat mp3 eu zic sa te mai gandesti.
1. Care sunt formatiile (romanesti sau straine) care au influentat evolutia ta artistica?
2. Care sunt trupele romanesti care crezi ca ar trebui sa figureze intr-o antologie a rockului romanesc?
Multumiri anticipate!
Greu de spus pentru ca sunt multe insa le stiu pe cele care figureaza si nu ar trebui.
Lunatic
Betrayer
Rockhouse
Target
Multumesc.
Nu am nici un vocalist ca model pentru ca ma am pe mine pe post de papusa de manevrat. La inceput am vrut sa cant ca toti cantaretii de pe lume, dar mai tarziu mi-am dat seama ca nu pot sa cant decat ca mine.
In interpretare imi place sa descoper sufletul cantaretului. Fara interdictii de gen.
adrian.despot[at]yahoo.com
P.S. Mi-ar placea sa vad in curand o colaborare Vita de Vie si Altar :D
Din pacate foarte putine formatii participa la spectacole (chiar lansari) cu bilet in sali de spectacole. Cred sincer ca e momentul ca orice formatie sa faca acest pas. E un mod de a vedea cati sunt cu adevarat dispusi sa plateasca pentru prestatia formatiei. Eu zic ca indiferent de popularitatea unei formatii se pot gasi sali cu dimensiunea optima.
In acest context, ce parere ai? Cand crezi ca voi putea veni la un concert Vita de vie intr-o sala (chiar si un concert cu Vita de vie si altii).
PS: Bere Gratis - 10 ani e aproape sold out, Celelalte Cuvinte - lansare STEM a fost la fel, etc. Deci se poate si la altii sa umple sali, nu doar Iris, Phoenix, Holograf, etc.
Imi place foarte foarte mult "Egon". Felicitari! :) Care sunt planurile de viitor VdV? Aveti de gand sa urmati aceeasi directie muzicala/artistica?
Ce parere aveti despre formatiile de peste Prut? De la distanta mi se pare ca acolo tot ce inseamna rock prinde mult mai bine la public.
Mie personal imi place f. mult Alternosfera. "Visatori cu plumb in ochi" mi se pare de asemenea un album foarte foarte reusit un urmas "demn" pentru "Orasul 511". (Stiu ca e vorba despre formatii "romanesti" dar eu spun ca se incadreaza in categoria despre care vorbim).
Vis-a-vis de directie, nu ne-am propus niciodata ce sa cantam, cert este ca de cele mai multe ori, starile propuse pentru translatia in muzica se transforma in muzica rock.
Si, de asemenea, de ce crezi ca ai vreun cuvant de spus in acest domeniu? Sincer, Vita de Vie e o formatie mediocra din toate punctele de vedere.
Bravura sau zicem vedetismul nu consta doar in talentul de a canta, a spune un lucru exceptional, dar si de a tacea destept.
Intrebare: De acord?
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns
Mersi
2...cand mobilizati atitudinal publicul spectator cotizant si pentru muzica de calitate, dincolo de comercialul atotstapanitor?
b) la orice concert VdV
Cati pusti stiu sa tina o chitara in mana cu adevarat? Sunt 10 in Ro? 100? 1000???
si pustii astia... cam de ce au nevoie sa fie si mai buni?
Multam fain
au nevoie de bani
clubul preferat este cel in care publicul canta versurile cu noi
mie imi place cum canta Jon Crosby, de la VAST, poate ai auzit de el, poate nu, si mi se parea foarte interesant ce zicea el de noul business model din muzica de azi, el canta rock, si zicea ca nu poti impiedica publicul sa nu downloadeze. El pur si simplu nu are nici o pretentie in acest sens de la public (cum are de exemplu Massive Attack) si se bazeaza ca plecand in turnee si cantand muzica in care el crede, banii vor veni sub o forma sau alta.
Ce parere ai despre actualul business model promovat in lumea muzicii rock (vanzarile de albume) si adevaratul business model care se prefigureaza la orizont?
industria muzicala romaneasca e muribunda si falimentara.
Celelalte forme de arta par sa se tina ceva mai bine.
Dar sincer, ca masa, nu mai putem fi salvati. Cred ca tine noi ca indivizi sa ne gasim refugii si lumi paralele in care sa traim.
ce parere ai de ocs si despre stilul lor, mai "caterincos"?
Multumesc.
Te gandesti sa produci vreun album al vreunei alte formatii decat Vita de Vie in viitorul apropiat? Daca da, spre ce arie a rockului romanesc te-ai indrepta ? (ceva mai soft decat Vita de Vie sau ceva mai hard?)
A doua intrebare se refera la promovare. Incep sa se ridice festivaluri faine de METAL - Artmania, rock'n'iasi, maximum rock si altele. in afara se fac o droaie de bani din metal si se promoveaza metalul in consecinta. la noi se baga tare pe muzica de rahat ("rockeritzele de la malul marii" aka Blaxxy Girls) in detrimentul oamenilor care-si tocest degetele in salile de repetitii si baga multi bani in scule.
merci.
PS: da, am trupa de metal si imi merge relativ bine, chiar si din afara tarii incep sa vina vesti din ce in ce mai imbucuratoare. ;) bafta!