Elena Gheorghe, reprezentanta Romaniei la Eurovision, s-a calificat in finala de la Moscova cu melodia The Balkan Girls. Alaturi de Romania s-au calificat Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia & Hertegovina, Armenia si Islanda.

Dupa evolutiile celor 18 concurenti, perioada de votare a fost de 15 minute. Doar tarile participante la prima semifinala au avut drept de vot: Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andora, Elvetia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, Romania, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia & Hertegovina, plus cele doua tari aflate direct in finala, Anglia si Germania.

"Cred ca aceasta semifinala este cea mai grea dintre toate semifinalele Eurovision la care am participat pana acum, pentru ca marti nu au drept de vot tarile care de obicei ne dadeau voturi - Spania, Moldova, Grecia si Cipru", a declarat Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei.

In acest moment, melodia Elenei Gheorghe se afla pe locul 26 in preferintele utilizatorilor de internet, conform clasamentului intocmit de Google. Folosind baza de date de care dispune motorul de cautare, in urma numarului de solicitari al pieselor aflate in concurs, se determina popularitatea fiecarui participant si se calculeaza ce scoruri s-ar obtine daca votarea ar avea loc la momentul determinarii clasamentului.

Cea de a doua semifinala va avea loc pe 14 mai. Marea finala, transmisa in direct in toata Europa, se va desfasura pe 16 mai. Semifinalele si finala Eurovision vor fi transmise in direct de TVR 1 si TVR International. In afara Europei, concursul este difuzat si in Australia, Asia, Africa de Sud si America.

Costurile de pregatire si organizare a competitiei in capitala rusa se ridica la un miliard de ruble (30 de milioane de euro).

Anul trecut, Romania a fost reprezentata la Eurovision de Nico si Vlad Mirita, care au participat in concurs cu piesa "Pe o margine de lume", clasandu-se pe locul 20 din 25. Castigatorul competitiei a fost rusul Dima Bilan, care a evoluat alaturi de violonistul Edvin Marton si de patinatorul Evgheni Plusenko.

Scurta biografie

Potrivit datelor furnizate pe site-ul Elenei Gheorghe, nascuta la 30 iulie 1985, artista este "jumatate aromana, jumatate ardeleanca". Crede cu tarie ca cel mai important lucru din lume este propria familie. Mama ei, Marioara Man Gheorghe, este cantareata de muzica populara si cea care i-a insuflat dragostea pentru muzica.

Elena a debutat la frageda varsta de trei ani, pe scena muzicii populare; impreuna cu mama sa, a interpretat melodia Sus in deal in poienita. In cursul scolii generale, este solista Cercului Armonia, cu care participa la numeroase concursuri si turnee in toata tara.

In anul 2000, castiga trofeul Ursuletul de aur (Baia Mare) cu piesa One Moment in Time. La 16 ani, in 2001, participa la Festivalul Mamaia, sectiunea Interpretare, cu piesa Dau viata mea, fiind cea mai tanara participanta a festivalului.

In 2003, devine solista formatiei Mandinga, alaturi de care participa, printre altele, la selectia pentru Eurovision 2005, cu piesa Soarele meu, si la editia 2007 a festivalului Cerbul de Aur.

In 2006, incheie colaborarea cu Mandinga si porneste la drum cu Cornel Ene (trombon), Laurentiu Duta (compozitor), Ana Gheorghe (PR) si Marius Mates (manager) pentru a infiinta proiectul ELENA. In iunie 2006 si-a lansat primul album din cariera solo: Vocea ta.