Fara indoiala, Bono stie sa scrie muzica, dar poate sa creeze si poezie? Miercuri dimineata, solistul U2 si-a dezvaluit noi talente, citind o oda dedicata lui Elvis Presley, la postul britanic Radio 4. Cu vocea sa grava, starul in varsta de 49 de ani a recitat in ritm alert tributul sau catre Rege, relateaza The Times.

Scris in 1994, American David este o abundenta de rime ciudate si "riscante", pe un fundal muzical compilat din muzica lui Elvis si alte piese de referinta din ultimii 50 de ani, inclusiv rap, pana la pasaje din discursurile fostului presedinte Richard Nixon.

O serie de cuvinte ofensatoare precum nigger sau spastic sunt incluse; ca atare, in prealabil a fost citit un avertisment asupra vocabularului folosit in American David.

Cu toate ca Bono se declara "fan inrait" al lui Elvis, nu s-a temut sa abordeze defectele acestuia, vorbind si despre indelungata lupta cu kilogramele:

Elvis the bumper stickers

Elvis the white knickers

Elvis the white nigger ate at Burger King and just kept getting bigger.

In alt pasaj, Bono abordeaza miscarile de dans care au cucerit adolescentele anilor '50:

Elvis the ecstatic

Elvis the plastic

Elvis the elastic with a spastic dance that could explain the energy of America.

Admiratia lui Bono fata de Presley este insa neclintita, ceea ce se vede in alte versuri - Elvis este pharoah-like, genius, psalmist.

Poemul, alcatuit din peste 850 de cuvinte, a fost creat "spontan", spune Bono, la finalul unui interviu acordat postului de radio Ten Alps in 1994. Un an mai tarziu, a fost publicat in revista fanilor U2, Propaganda, insa nu a fost niciodata recitat in intregime pe un canal media.

Irlandezii de la U2 se numara printre cei mai infocati admiratori ai lui Elvis. In 1988, la inregistrarile pentru Rattle and Hum, realizate la Sun Studios din Memphis, Bono a folosit acelasi microfon cu care cantase odata si Elvis

. Nu de mult, Bono a aparut pe scena machiat la fel ca Elvis si le-a spuns jurnalistilor ca seamana cu fratele geaman al artistului, Jesse. Nu in ultimul rand, colegul de trupa Larry Mullen si-a botezat copilul Aaron Elvis.

Elvis, with god on his knees

Elvis, on three TVs

Elvis, here come the killer bees, head full of honey, potato chips and cheese.