Are 33 de ani si, dupa studiile de la Milano, si-a infiintat o afacere de 100.000 RON pe an: Alexandru Ciucu detine singurul atelier de costume masculine premium din Romania. Pasiunea pentru ceea ce face i s-a transmis din familie: bunica lui a fost croitoreasa, iar tatal sau a croit, si el, costume masculine. Anul acesta, designerul a devenit oficial partener al Casei Regale din Romania, ocupandu-se de tinutele Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei. Alexandru Ciucu s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online despre tendintele business si casual in vestimentatia masculina.

  • Intalnirea s-a incheiat

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.

Asculta interviul

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din interviu

  • Haina il face pe om daca si omul stie sa o poarte. [...] Nu haina este totul. Totul pleaca de la atitudine. Eleganta este o atitudine, este o stare de spirit. Haina nu face decat sa o imbrace si sa ia forma ei. Asa ca daca ea exista, si haina o va recunoaste. Nu se rezuma totul la ce haine purtam. Eu zic ca e mult mai important cum le purtam. 
  • A nu se intelege ca eleganta este singura stare de spirit, privita prin prisma hainelor. Si atitudinea "sexy" este o alta stare de spirit pe care o poti transmite prin ceea ce porti.
  • Nu toate hainele care costa mult sunt si frumoase sau inseamna ca-ti si vin bine. Dupa cum nu tot ce se poarta, nu tot ce este la moda intr-un anumit moment se potriveste tuturora dintre noi. La un moment dat, pot aparea tesaturile cu buline mari. O persoana corpolenta nu va purta niciodata asa ceva, indiferent cat de mult se bate moneda pe acest lucru. Dupa cum o persoana foarte slaba si inalta va incerca, pe cat posibil, sa nu poarte niciodata dungi verticale. Pentru ca nu vor face decat sa-i accentueze disproportia. 
  • In Romania e clar ca mai este foarte foarte mult de facut. Clasa politica este un segment cu mari carente in acest domeniu. Probabil ca multi se axeaza pe ideea de a face doar politica sau a face doar bani, fara sa se gandeasca vreun moment ca imaginea conteaza foarte mult. Nu spun acum ca toti oamenii ar trebui sa poarte costumul slim sau reverele cu spit. Dar imi doresc, inainte de toate, sa se poarte ingrijit. Adica un costum sa nu le fie nici foarte mare, nici foarte mic. Nici cu manecile foarte lungi si nici foarte scurte. 
  • Pe holurile Parlamentului se intampla de multe ori sa vina un reporter sa ia un interviu si observam aceasta tendinta a oamenilor, cu cat sunt mai in varsta, sa prefere costumul sa le vina mai mare. La umeri este o senzatie, la nivel estetic, descurajanta. 
  • Chiar printre clientii mei am sesizat aceasta tendinta a barbatilor de a prefera ca manecile sa fie mai lungi. Nu inteleg de ce, pentru ca nu prezinta un avantaj sub aspect termic. [...] Dar probabil ca s-a incetatenit aceasta idee din timpuri pre-revolutionare si s-a mostenit din generatie in generatie, pentru ca o gasesc, din pacate, si la oameni mai tineri.
  • Domnul Basescu este un om la care nu am ceva in mod special sa-i reprosez. Mi se pare ca cine-i alege costumele sau daca o face dumnealui insusi, are destul de multa grija sa-i vina bine. Ca si gama cromatica, un presedinte n-are foarte mult de ales. Practic negru, bleu-marin, nuante de gri si cam atat. In ultima perioada, mai ales cu alegerile europarlamentare, am fost chiar atent: de cate ori a iesit la televizor in calitatea sa de presedinte si nu de tata, l-am vazut purtand costume care-i veneau bine. Bine, dumnealui are si o fire sportiva, are o statura atletica, nu neaparat prin inaltime, dar ca si conformatie. Nu e gras, nu e nici foarte slab, este bine conformat. Si atunci este mai usor ca un costum sa vine asa cum ar trebui. 
  • Mai multe probleme creeaza conformatiile voluminoase, cum, de altfel, si cele ale oamenilor foarte slabi. [...] Am avut mai demult cateva interventii in campania electorala si am vorbit atunci despre Ludovic Orban, care este un om subtirel, nu foarte inalt de statura, dar care ori a pastrat niste costume din perioada in care era mai dezvoltat, ori le ia pur si simplu mai mari pentru ca se simte bine intr-un costum mai lejer. 
  • Un nume apreciat din politica romaneasca, din punct de vedere vestimentar. Pot sa fiu putin subiectiv acum, pentru ca il cunosc pe croitorul domnului Ion Iliescu si am apreciat dintotdeauna, inca de cand nu ma ocupam cu facutul costumelor la comanda, ma ocupa de magazine, dar il stiu pe domnul Bogdea, unul din cei mai buni croitori pe care i-a avut Romania vreodata, plecat, bineinteles, din APACA, "tara costumelor", cum imi place mie sa-i spun. Si i-au venit intotdeauna foarte bine. Am apreciat la domnul Iliescu aceasta grija de a-si face mereu costumele la comanda. A nu se intelege acum ca isi facea foarte multe. Dar cele pe care le are sunt, in cea mai mare parte, facute, executate la comanda, cu un croitor cu care probabil se stie de foarte mult timp.  
  • Dupa cate stiu, domnul Becali isi executa costumele pe Savile Row, la Londra. Este o strada unde se fac doar costume, nimic altceva, si sunt 15-20 de case recunoscute in toata Marea Britanie si in lume, dar numai de catre oameni de la un anumit nivel in sus. Nu sunt branduri gen Armani, Versace, care se adreseaza tuturor [...] E un segment premium, dar accesibil de catre toti oamenii care reusesc sa faca rost de acea suma de bani. Pe cand brandurile de care vorbesc sunt mult mai exclusiviste. [...] Daca iti doresti un costum de acolo, te va costa in jur de 3000 de lire sterline - te poate duce pana la 20 000 de lire sterline -, vei face parte din baza lor de date din care fac parte figurile cele mai cunoscute, atat ale lumii politice mondiale, cat si ale showbiz-ului. Si nu numai din timpurile noastre: vorbesc de Winston Churchill, vorbesc de Imparatul Hirohito al Japoniei, vorbesc de printul Brunei-ului, Madonna, George Clooney, chiar Georgio Armani, Valentino. 
  • Sa intelegem ca nu sunt recunoscuti de 20 de ani, de cinci ani sau de 70. Sunt recunoscuti de aproape 300 de ani, 250-300 de ani. Iti transmite o multime de ganduri si de sentimente faptul ca in locul acela, acum 300 de ani, se facea acelasi lucru, in speta costume. E adevarat, pe modelele de atunci, redingote. [...] Sunt unele din ateliere de care vorbesc care si astazi se ocupa si fac, confectioneaza la comanda, celebrele tunici, sa le spune asa, uniforme de parada ale garzii imperiale. Ceea ce mie-mi naste un sentiment maret.
  • Despre colaborarea cu Principele Radu si Casa Regala. Noi am inceput colaborarea cu doua luni in urma, inainte ca Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei sa-si depuna candidatura ca Presedinte. [...] Ma fascineaza povestea Casei Regale, nu doar Casa Regala a Romaniei. In general, cand se vorbeste de printi si printese, cred ca toti dintre noi simtim asa o trimitere catre povesti, catre zona copilariei, cu zane bune si cu baghete fermecate. Cred in aceasta institutie a regalitatii, pentru ca a dovedit, de-a lungul timpului, ca indiferent de situatiile prin care trece, [...] pastreaza intotdeauna o tinuta, o atitudine demna si parinteasca.
  • Suntem admiratorii si adeptii aceluiasi stil, al celui traditionalist britanic si al celui creativ italienesc. Diferenta, si aici ma refer intre ceea ce prefera sa poarte Alteta Sa si ceea ce prefer sa port eu, difera pentru ca misiunile noastre sunt diferite. Cu alte cuvinte, eu am posibilitatea sa port si lucruri care, sa spunem, sunt mai nonconformiste. Pe cand Alteta Sa, datorita imaginii pe care trebuie sa o sustina si poate si datorita felului sau destul de conformist de a fi, nu poate merge foarte mult... Ma refer aici la nivel cromatic, pentru ca la nivel compozitional, un sacou sau un pantalon barbatesc nu poate suferi transformari intr-adevar extraordinare, cum ar putea sa se intample in cazul unei rochii de dama. 
  • Deci ca stil coloristic, vom ramane, in principiu, pentru zona de mass-media, pentru locurile in care el se afiseaza public, pe culori clasice, negru, tot felul de nuante de gri, gri-melanj, gri-uni si bleumarin. Poate la un moment dat vom incerca un costum de culoare maron, eu am sa-i propun acuma, vedem ce va decide principele, iar pentru vara vom incerca o abordare mai mult sacou-pantalon. Vom merge pe in. [...] Vara e mult mai placut si mult mai frumos sa porti un costum de in sau unul de bumbac, fiind tesaturi mai racoroase. E adevarat ca se sifoneaza mai repede, dar, pana la urma, asta e frumusetea inului. Un in perfect calcat si fara nici o cuta... nu e in. Iarasi, la nivel cromatic, vom jongla in stilul britanic, cu un pantalon ecru mai deschis la culoare si un sacou bleumarin.

Studii de specialitate

  • Istituto Carlo Secoli, Milano, Italia specializarea Design si Pattern Making, 2000 - 2002.
  • Istituto Marangoni, Milano, Italia, specializarea Fashion Marketing, 2007.

Printre clientii lui Alexandru Ciucu se numara: Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, tenismanul Ilie Nastase, tenorul Vlad Mirita, actorii Gheorghe Dinica, Horatiu Malaele, Dorel Visan si Stefan Banica jr., comentatorii sportivi Cosmin Cernat, Radu Naum si Vlad Enachescu, matinalii Daniel Buzdugan si Mihai Morar (Radio ZU), designerii Mihai Albu si Catalin Botezatu, carcotasii Serban Huidu si Mihai Gainusa (Cronica Carcotasilor), DJ-ii Orlando Ivan, Razvan Popescu, Optik si Daniel Georgescu (Escu) (DJ Radio 21), dar si Andrei Gheorghe, Radu Groza (impresar Music Management), Andi Moisescu si Dan Negru (prezentatori TV), Avi si Rudi de la trupa Activ etc.

Anul acesta se poate mandri cu lansarea colectiei VANITY.HIM de Ceremonie si SmartBusiness 2009, dar mai ales cu oficializarea unui parteneriat in urma caruia Alexandru Ciucu se va ocupa de tinutele Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.