
Are 33 de ani si, dupa studiile de la Milano, si-a infiintat o afacere de 100.000 RON pe an: Alexandru Ciucu detine singurul atelier de costume masculine premium din Romania. Pasiunea pentru ceea ce face i s-a transmis din familie: bunica lui a fost croitoreasa, iar tatal sau a croit, si el, costume masculine. Anul acesta, designerul a devenit oficial partener al Casei Regale din Romania, ocupandu-se de tinutele Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei. Alexandru Ciucu s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online despre tendintele business si casual in vestimentatia masculina.
Intalnirea online a fost urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.
Asculta interviul
- câteva tehnici de realizare
- câteva trăsături pe care trebuie să le aibă o cravată bine aranjată
- care cravate sunt cele mai actuale
- câteva tehnici de asortare a cravatei
Mulțumesc
- care este tinuta cea mai adecvata pt un eveniment monden seara
- pot fi asortate curele si cravatele stil ralph lauren sport la un costum elegant ?
- pentru un barbat ce se doreste a fi elegant, nu cred ca exista o alta culoare mai potrivita pentru o tinuta de seara decat negrul. O puteti inviora, bineinteles, cu butoni, batista sau un papion intr-una din urmatoarele culori: argintiu, bordeaux sau mov. Camasa o recomand alba sau neagra.
- depinde foarte mult de costum. Sunt totusi de parere ca ar fi bine sa le pastrati pentru o tinuta de zi.
- este foarte dificil sa descrii in cuvinte o tehnica de realizare a nodului de cravata, dar exista pe net mai multe site-uri cu poze descriptive. acolo veti gasi modul de realizare a mai multor tipuri de nod
- sunt cateva detalii care pun in valoare o cravata: Nodul trebuie sa fie ferm, bine strans, si fara sa fie aplatizat, indiferent pe forma pe care o alegeti; sub nod, cravata trebuie sa faca o cuta sau doua, in functie de textura materialului, exceptie fac cravatele slim sau skinny; lungimea cravatei este discutabila, in functie de locul unde o purtati. Eu insa recomand sa se opreasca la doau degete deasupra curelei.
- nu exista cravate "actuale", ele raportandu-se intotdeauna la tipicul tinutei pe care o adoptati. Se poarta la fel de mult cravatele subtiri (slim sau skinny), dar si cele late sau medii-late, in cazul unui job de business clasic (banca)
- moda, indiferent cui i se adreseaza, este un teritoriu al imaginatiei si al creativitatii. Este adevarat ca sunt unele reguli stricte, dar eu sunt adeptul unei singure reguli: trebuie pastrat un echilibru, atat la nivel cromatic, cat si compozitional, asa ca puteti asorta cravata cu orice alt obiect vestimentar, atata timp cat contrastul nu este dureros. Cand spun "celelalte obiecte vestimentare", ma refer la camasa, curea, pantofi, sosete, sacou sau elemente decorative (dungi, carouri) ale acestor accesorii.
Nu sunt un tip care se imbraca dogmatic dar daca roz e ok de ce nu ar fi si verde fosforescent.
Vreau sa specific ca ceea ce am scris mai sus nu este o pledoarie pentru roz (a se intelege in general culorile vii), ci este pur si simplu un mic manifest antidogmatic.
Desi am auzit de atelierul Dvs. de multa vreme, nu am avut niciodata "curaj" sa va contactez, deoarece ma gandesc la segmentul de pret in care va situati (care ar fi perfect justificat pentru un asemenea atelier).
Intrebarea: Persoanele cu venituri medii pot visa la un costum Alexandru Ciucu? (macar o data la 3 ani, cand suntem obligati sa mergem la o nunta).
In felul acesta, costumele executate la comanda vor iesi mai clar in evidenta. Oricum ar fi, dati-mi un telefon cand aveti timp, poate gasim o solutie.
Multumesc
Ce culoare ati folosi pt costum, cravata/papion, camasa, spuneti mi va rog cam ce ati recomanda sa se poarte la o nunta.
2. Cum trebuie sa fie costumatia ginerelui la cununia civila? dar la cea religioasa?
Multumesc.
2. Pentru cununia civila exista o mare varietate de costumatii dedicate mirelui, in functie de tema aleasa. Banuind ca va referiti la o tema clasica, recomand pentru zi un costum deschis la culoare (alb, bleu sau gri) cu revere cu spit, camasa si cravata de aceeasi culoare, iar pentru cununia religioasa, o redingota din matase argintie, cu elemente florale in design si pantaloni negri, camasa alba cu guler Take Ionescu si mansete duble pentru butoni, iar la gat esarfa sau lavaliera. Daca la tinuta de zi nu este nevoie de vesta, la cea de seara, vesta este indispensabila, mai ales dupa ce mirele renunta la redingota.
Si sa-mi dea o definitie a designerului.
Sunt foooooarte curioasa.
- in primul rand, bunica mea a fost croitoreasa, tatal meu este inginer in domeniul textil (a se intelege ca face costume de serie, altfel spus "industrial"), deci nu croitor.
- in al doilea rand, titulatura mea completa este de "designer de costume pentru barbati" si mi-a fost acordata de presa si de oamenii pentru care am lucrat in urma studiilor pe care le-am facut.
Referitor la cea de-a doua curiozitate a dumneavoastra, voi incepe cu o definitie a croitorului. Conform dexonline.ro, croitorul este un meserias sau muncitor care croieste (taie) si coase haine. Eu as spune ca e chiar mai mult decat atat: ia masuri, face tiparul, face transformari ale tiparului, in functie de conformatia fiecarui client, incadreaza, taie, coase, calca, face probe, descoase si coase din nou.
Conform dexonline.ro, definitia designerului este: "desenator, proiectant care se ocupa de ESTETICA produselor". Eu as specifica faptul ca munca unui designer de costume pentru barbati impleteste doua segmente vitale intr-un domeniu artistic cu utilitate publica: latura estetica si cea practica. Cu alte cuvinte, desginerul este cel care propune modelul de costum, culoarea, tesatura, accesoriile, toate acestea in armonie cu personalitatea, conformatia si domeniul de activitate al unui client, dar care are in acelasi timp grija ca ceea ce propune sa poata fi indeplinibil sub aspect tehnic. Daca va mai pot fi de folos cu alte explicatii, nu ezitati.
A doua intrebare este : mai exista si alti designers care sa aiba cunostintele dumneavoastra in tara noastra "draga"?
Eu va apreciez pentru ca sunteti tanar si incercati sa faceti ceva frumos si durabil pentru cultura noastra vestimentara.
O zi cat mai placuta
Prin prisma comoditatii insa si a confortului termic, putem sa intelegem aceasta "mutatie pur romaneasca". Parerea mea este ca o camasa cu maneca scurta se potriveste de minune cu o pereche de jeans, sau cu o pereche de pantaloni casual. Si ar fi preferabil sa fie din in.
In Romania exista mai multi designeri de valoare, dar daca va referiti la cunostintele mele dedicate sectorului masculin clasic al modei, nu am cunostinte sa se mai ocupe cineva de acest lucru. Pentru anumite accesorii sau segmente ale modei barbatesti, ar fi Catalin Botezatu (lenjerie) si Stefan Musca (hai sa le numim "tinute urbane").
Orice om isi formeaza stilul, in urma educatiei pe care este pregatit sa o primeasca in domeniul vestimentar. Educatia de care vorbesc se poate realiza in mai multe moduri: prin contact direct cu medii sociale in care bunul gust primeaza, prin emisiuni sau canale TV de buna calitate dedicate modei, prin internet, prin carti, cu alte cuvinte prin informare. Cel mai important lucru este insa selectia surselor.
1. Pe care dintre creatorii de moda contemporani ii apreciati cel mai mult sau altfel spus in creatiile caruia va regasiti cel mai bine?
2. De ce atunci cand exista atatea variante de a te imbraca cu haine de calitate (si nu scumpe) exista aceasta inclinatie a semenilor nostri spre kitsch-uri si lucruri de prost gust, imbracate la intamplare. Moda este intotdeauna incantatoare, cu conditia ca celui ce o poarta sa ii vina bine si sa asorteze intotdeauna culorile si tesaturile cu fiecare ocazie in parte.
Va multumesc si va doresc mult succes in lumea modei.
si Oswald Boateng, pentru creativitate si spirit liber
2. Kitsch-ul este cultura lipsei de educatie in general si in mod special in domeniul vestimentar. Prin urmare, raspunsul este simplu: in Romania se intampla urmatorul fenomen: oamenii sunt inzestrati nativ cu dorinta de a epata, de a ies in evidenta sub o forma sau alta. Foarte multi aleg sa faca asta prin modul in care se imbraca. Daca aceasta dorinta se suprapune pe o cultura in domeniu, avem un caz fericit (Andreea Raicu, Razvan Lucescu etc). Daca acest deziderat nu are la baza cunostinte in domeniu, rezultatul va fi dezastruos.
Adica in afara de veregheta si un alt inel de exp. care sa ateste apartenenta la o casta(dentist, chirurg, arhitect, marinar, ofiter, mason:) etc ) se mai pot inzorzona mainile unui barbat si cu alte accesorii ?
De ce nu se fac ghiuluri din platina ?
Nu am vazut rromi cu ghiuluri din platina.....
Se poate face in scalp un implant gen "plasa" din argint sau aur sau alt metal conductor care nu este cancerigen si care sa poata fi folosit drept antena emisie-receptie pentru radio-tv-internet direct pe/de pe cortex ?
Nu ar fi trendy un astfel de accesoriu ?
De ce nu mai este la moda printre romanii cu bani ceasul de buzunar cu lant ?
De ce poarta femeile scunde cercei imensi si pantofi cu tocuri cui extra lung ???
Este vorba de acelasi complex al "marimii" pe care il au barbatii cu scula mica si care sunt in cautare de masini cat mai scumpe si cat mai puternice ?
Cat de "sic" este piercingul facial la un barbat ?
Dar piercingul intim ?
De ce mai toti designerii masculini de moda dau impresia de homalai ? Si unii chiar sunt ....
Barbatii hetero chiar au o inclinatie mai redusa spre domeniul modei ?
De ce sunt preferate in special tatuajele cu caractere chinezesti/japoneze/coreene in detrimentul unor simboluri autohtone-exp. dacice, romane, druidice, runice, slavice, sanscritice ?
Ce este mai elegant? Un tatuaj monocolor, bicolor sau multicolor ?
Ce parere aveti despre tatuarea penisului - exp. Ramaru ?
La o plaja de nudisti ar face impresie buna sau ar dezgusta ?
Definiti va rog "eleganta masculina" !