Voltaj, Smiley si Cream isi lanseaza albumele in format digital
"E prea mult 1 euro/melodie. A luat cinci ani caselor de discuri sa realizeze asta", spune Florin, membru al trupei Hi-Q si al echipei eOk.ro, care promoveaza muzica romaneasca si alternativele legale in opozitie cu "pirateria" online.
Florin crede ca un pret indeajuns de mic pentru piese va putea opri pirateria online. Pe aceasta idee a fost relansat de curand Moose.ro, un magazin online de muzica ce permite cumpararea muzicii prin SMS sau card (site-ul a fost lansat initial in 2008).
"E clar ca cineva trebuie sa faca primul pas pentru a da un refresh industriei muzicale romanesti, incremenita prea mult timp in reguli rigide, prejudecati, site-uri din ‘99 toamna si frustrari! E clar ca e prea scump 1 euro/mp3! E clar ca romanii nu sunt hoti pentru ca asa s-au nascut, ci pentru ca nu au alternative legale!", spune Florin Grozea pe blogul sau.
Site-ul Moose.ro ofera astfel, in exclusivitate, ultimul album Voltaj (formatia va lansa, pe viitor, numai single-uri), intitulat V8, la cel mai mic pret din tara: 4,1 Euro pentru 10 melodii, mai putin de jumatate fata de alte site-uri de download mp3. Pe aceeasi idee merge si oferta pentru albumul Smiley. Pentru 5 Euro, fanii primesc un pachet compus din 10 melodii, alaturi de patru videoclipuri la calitate de televiziune.
Un alt nume care va fi comercializat in format digital este BUG Mafia. Formatia a ales un format special pentru fani, o editie Deluxe in format CD, iar pe online au planuri mari pe care le vor dezvalui in curand.
Trupa va lansa luna aceasta un nou videoclip, intitulat Cu talpile arse. Melodia si clipul vor fi incluse pe editia de lux Viata Noastra Vol. 2, alaturi de 15 piese mai vechi, insa reeditate, dupa cum afirma Vlad Irimia (Tataee) pe contul sau de Twitter. Viata noastra vol. 1 a fost lansat in 2006.
Pirateria online ramane una dintre probleme mari pe care le ridica folosirea internetului. Peste 90% din muzica ascultata in Romania provine din pirateria de pe internet. La nivel global, procentele sunt la fel de mari: 95% din totalul download-urilor raman ilegale, dupa cum arata un raport realizat de Federatia Internationala a Industriei Fonografice la inceputul acestui an.
Concomitent cu cresterea pirateriei online, pe piata CD-urilor se inregistreaza o scadere a pirateriei "tangibile", care a ajuns in 2008 la 50% din produsele de piata, fata de 70% in 2007 (in Romania), conforma datelor furnizate de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).
Stoparea pirateriei online este, in momentul de fata, un tel greu de atins, in ciuda masurilor ingenioase adoptate de formatii si de casele de discuri. In 2007, Radiohead si-a postat gratuit pe internet piesele de pe albumul In Rainbows, iar fanii erau invitati sa ofere orice suma de bani. Exemplul formatiei britanice a fost preluat si in Romania, cu ocazia lansarii celui de-al doilea album Travka. Printre masurile luate de formatiile romanesti in ultimii ani s-a numarat includerea CD-urilor in pretul biletelor de la concertele de lansare.
Rezultate pozitive in lupta impotriva pirateriei exista, chiar daca la nivel local. Este cazul Marii Britanii, unde download-ul ilegal a scazut cu 10% fata de anul 2007.
Optimismul nu este insa impartasit si de artistii romani. "Ce s-a intamplat la Radiohead, faptul ca au pus ei albumul pe net si au fost primii care au facut gestul asta brav s-a intamplat pentru ca Radiohead este una din putinele trupe legenda care n-au stat niciodata, oricum, ei si-au schimbat stilul cand si cum au vrut si lumea a apreciat onestitatea si de-aia cred ca a fost receptiva si intr-adevar a plusat cu niste bani. Dar cred ca inainte, in vremurile bune, scoteau mult mai multi bani", crede Dan Amariei, solistul trupei Omul cu Sobolani.
"A aparut internetul si asta e, n-ai cum sa te lupti cu o stare de fapt. Normal ca e mai simplu sa-l dai jos de pe net [...] Eu n-o sa cred niciodata ca o sa downloadeze cineva cu bani."
"Ignorat" de radiouri, Ioan Gyuri Pascu nu se supara pe faptul ca fanii ii pun piesele pe internet si vede in asta o posibilitate de a ajunge mai usor la fani. "Norocul nostru ca se mai fura pe net si se da si lumea mai aude. [...] Nu, dimpotriva, cat mai multe! Daca mai gasesc, mai cauta si de-astea mai noi, sa le puna cu drag, sa le asculte cat mai multa lume."

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
1. Nu as da banii pe un cd pentru ca oricum terbuie sa`l ripuiesc ca sa`l ascult pe calculator, deci mai dau bani aiurea pe CD + distributie + profit + TVA etc.. as prefera sa`l iau direct mp3 si as fi dispus sa paltesc pt asta.
2. As prefera sa downloadez melodiile de pe dc++ sau site`ul artistului si acesta sa`si deschida un cont in care as [putea sai paltesc direct cu cardul, dar suma mea sa ajunga 100% la el, fara alte taxe si pierderi ep drum. sunt artisti care chiar merita, si as fi disus sa`i pun 5euro (23 lei) direct in cont si el sa beneficieze in totalitate de ei, sa`si platesca casa de sicuri etc
Inainte de asta au fost ani multi de munca si de investitii din partea caselor de discuri, care i-au ajutat sa se propulseze.
Nu contest talentul si valoarea lor, personal sunt un fff mare fan - si e foarte bine pentru ca ei ca pot acum sa isi lanseze albumele cum au facut cu In Rainbows.
Singura remarca e ca acesta nu este un model de business generalizabil.
Aia nu este grafica de un site web 2.0 unde lumea poate cumpara legal muzica.