Se numesc Editors, canta indie rock si vor fi prezenti si in Romania pe 16 august, la Teatrul de Vara Herastrau din Capitala. Russell Leetch, basistul trupei, a vorbit pentru HotNews.ro despre supranumele de "cea mai mare formatie britanica a ultimei decade dupa Arctic Monkeys": "Vom fi redescoperiti de melomani peste 20 de ani, cand lumea va asculta formatiile prin intermediul unui cip implantat in creier si atunci vor intelege ca am fost cea mai buna trupa din anii 2000". Russell le promite fanilor din Bucuresti ca vor fi cantate si patru piese de pe noul album al trupei, care va aparea in aceasta toamna. In This Light And On This Evening va fi precedat de lansarea single-ului Papillon.

Cosmin Navadaru: Curentul indie rock a fost initiat, dupa cum se stie, in anii '80. Fiind si voi o trupa de indie rock, cum va explicati succesul repurtat de acest gen muzical dupa anul 2000?

Russell Leetch: La inceputul anilor 2000, o multime de trupe care abia isi faceau debutul - printre ele: The Rapture, LCD Soundsystem, Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs - se raportau la scena nu-wave a anilor '80, vorbeau despre muzica pe care o descopereau si cum au dus-o la un alt nivel. Multe trupe ca Echo & The Bunnymen si Talking Heads s-au bucurat de un succes enorm pe vremea lor, deci cred ca este vorba doar de trecerea informatiei de la marile trupe pe "linia timpului". Muzica buna nu se uita niciodata.

C.N.: Dupa albumul de debut ati declarat ca "orasul a avut probabil un efect asupra muzicii pe care am creat-o". Acum, cand sunteti pe punctul de a lansa cel de-al treilea album, simtiti ca ceva s-a schimbat? Mai ales avand in vedere ca in 2005 erati suparati pe faptul ca aveati fiecare cate doua joburi si nu prea mai apucati sa dormiti.

R.L.: Inca muncim din greu, dar ne face placere sa ne cantam muzica peste tot prin lume, avem slujbe mult mai bune acum. Noul album este in mare parte despre viata de la oras, cred ca am petrecut mult mai mult timp in orase decat in trecut si, pe masura ce lumea devine mai vasta si noi mai batrani, inmagazinam din ce in ce mai mult din ea.

C.N.: Ati promis ca veti soca o parte dintre fani cu noul album. De ce este cel de-al treilea disc "diferit"? Ati vrut sa doar sa abordati un sound nou, ceva diferit (plictisiti poate de a canta acelasi tip de piese mereu) sau a fost ceva care a venit firesc, fara sa fi fost planuit?

R.L.: Cred ca sunt valabile toate trei motivele pe care le-ati amintit. Era firesc sa grabim lucrurile, dar asta nu ne-a deranjat. Niciodata nu vrem sa ne oprim la acelasi sound sau la aceleasi idei, asta este plictisitor pentru noi, ca muzicieni. Daca fanii nostri nu se simt bine sau daca nu le place, atunci asta e de bine, nu putem pur si simplu sa fim la inaltimea asteptarilor care au existat pentru materialul precedent. Asta nu ar fi o reusita.

Editors
Editors
Foto: Timothy Norris

C.N.: Ati cantat in diverse tari si ati vazut reactii diferite din partea fanilor. Crezi ca unele tari sunt mai "nebune" dupa muzica decat altele? Sau mai "nebune" dupa indie rock decat altele? Asta in conditiile in care concertele voastre sunt deja sold out in majoritatea oraselor din UK, in Germania... Acelasi fenomen are loc si in cazul marilor formatii, ca Metallica, AC/DC si altele - au mereu parte de concerte sold out dupa doar cateva zile sau ore in UK, Danemarca, Germania.

R.L.: Olanda ne iubeste de asemenea! Dar, ca sa raspund la intrebare: nu stiu. In UK, biletele pentru turneele precedente s-au vandut mult mai repede decat acum, cred ca din cauza faptului ca eram marfa calda sau pentru ca exaltam lumea, asta tinde sa se intampla mai mult in UK. Nu e ceva care sa ma ingrijoreze. Mi se pare incredibil ca alte tari vor sa vina sa ne vada si sa ne cumpere biletele din timp - aceasta realizare ma bucura si mai mult.

C.N.: Ziarul The Mail on Sunday v-a numit "cea mai mare formatie britanica a ultimei decade dupa Arctic Monkeys". Va bucura comparatia? S-au simtiti nevoia de a le arata tuturor ca sunteti mai buni de atat?

R.L.: Suntem o trupa mai buna decat Arctic Monkeys. Vom fi redescoperiti de melomani peste 20 de ani, cand lumea va asculta formatiile prin intermediul unui cip implantat in creier si atunci vor intelege ca am fost cea mai buna trupa din anii 2000.

C.N.: La ce sa se astepte fanii din Romania pentru concertul care va avea loc pe 16 august, la Bucuresti?

R.L.: Vom canta cateva piese - probabil patru - de pe noul album si o selectie intreaga de pe precedentele doua. Va fi un concert care va oferi 90 de minute de energie si voiosie. De-abia asteptam!