"Foarte multi fani de-ai nostri ne vor numai intr-un anumit fel. Adica sa cantam numai de petreceri. Noi nu suntem o formatie de petrecere, " a tinut Dan Helciug sa precizeze la discutia online de pe HotNews.ro. Formatia sa "Spitalul de urgenta" va lansa un nou album in octombrie, un album pe care solistul vrea ca publicul sa-l receptioneze corect, sa identifice cantecele de dragoste si satira versurilor sale.

Asculta interviul in intregime

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din ceea ce a spus Dan Helciug in discutia de la HotNews.ro

  • Cine m-a pus sa-mi leg numele asta? Te face sa razi, probabil ca asta a fost si intentia mea de acum 10 ani. Cred ca asa a fost. Cand auzi "Spitalul de Urgenta", sa zambesti un pic. [...] Da, ma reprezinta in continuare, pentru ca e un loc unde ma tratez si unde cred eu ca mai tratez si alti oameni. E o incercare disperata de-a mea, pe care am practicat-o inca din adolescenta, de a forma un fel de societate civila in care sa strang oameni asemanatori mie, oameni care sa aiba aceleasi preocupari cu mine.
  • Colaborarea cu ONG-urile a devenit un trend. Am participat la tot felul de actiuni caritabile de-a lungul timpului. De ce? Pentru ca am simtit nevoia sa ajut prin ceea ce fac eu: sa cant pe gratis, eventual sa donez niste bani. In masura posibilitatilor mele, am ajutat oamenii.
  • Si eu oarecum sunt impotriva concertelor cu intrare gratuita, pentru ca ar trebui sa invatam publicul romanesc sa vina pe bani. Eu iti ofer un produs, asa cum o biblioteca iti ofera o carte sau o alimentara iti ofera un mezel. E un produs artistic, nu pleci cu el acasa, dar de care beneficiezi in acel moment. Trebuie sa platesti, totul se plateste in ziua de astazi. [...] Participarea la un concert gratis e un pic cam jenanta pentru noi. Ne transforma oarecum intr-un fel de liber profesionisti care lucreaza pe gratis. [...] Ar fi bine ca cel care iti vine la concert sa plateasca nu un milion de lei, dar macar un minimum de... hai sa-i spunem 100.000 de lei. E un semn de respect al publicului pentru ceea ce vede pe scena.
  • Sase albume in noua ani de zile. Cam putine! Andries cred ca are vreo 50. Din pacate, unde am esuat eu... Ce bine ca s-a dezvoltat netul de 10 ani... Limitarea comunicarii artistului doar sub forma de CD si concerte [...] duce la neintelegerea produsului artistic de cele mai multe ori. Pentru ca, in cazul meu, a trebuit sa fac un compromis comercial ca sa imi vand produsul, dar putina lume intelege asta. [...] Trebuie sa ascult mai mult acel produs muzical ca sa imi dau seama de o parte din mesajul artistului. Publicul mare e un public cumparator de produse si atat. Noroc ca s-a mai dezvoltat netul si putem sa intram in legatura cu cei care ne asculta muzica.
  • "Traiasca berea!" - ani de zile a fost considerata o piesa de betie. Daca ai rabdare sa asculti textul, ea este o piesa antisociala, antipolitica, care vorbeste tocmai despre lipsa noastra de reactie la ceea ce ni se intampla. De lipsa noastra de valorificare a potentialelor pe care le avem in Tara Romaneasca. Noi impingem, de ani de zile, potentialele afara, impingem valorile afara. Despre asta vorbeste "Traiasca berea!" Piesa fiind folosita la betii in caminele studentesti si la tot felul de petreceri... e o chestie psihologica legata de "Traiasca berea!". Asculti "Traiasca berea" si dup-aia ai adormit. [...] Nu mai asculti ce urmeaza dupa. [...] Netul te ajuta, mai mult ca niciodata, sa comunici cu cel care te asculta si te si intreaba: "Ma, da' ce ai vrut sa zici acolo?" sau "Stai, ca acuma descopar niste lucruri noi despre tine!"
  • Lipsa de comunicare, la fel ca si somnul ratiunii, duce la nasterea unor monstri. Si te injura lumea pe strada. "Ce ai vrut, ma? Tu esti cu "Traiasca berea!", tu esti ala care face reclama la bere". "Stai, ma, tata! Dar tu, in afara de "Traiasca berea!", in textul ala ai mai ascultat?" "Nu, da' "Traiasca berea!" e de-ajuns, adica esti betiv" "Pai nu sunt betiv, [...] eu de fapt m-am folosit de "Traiasca berea!", pentru ca stiu ca noi, romanii, suntem un neam de betivi, ca sa va comunic un mesaj. Am omis, nu m-am gandit la faptul ca, o data ce pronuntati "Traiasca berea!", in secunda doi cadeti beti morti."
  • Datorita acestei lipse de comunicare, foarte multi fani de-ai nostri ne vor numai intr-un anumit fel. Adica sa cantam numai de petreceri. Noi nu suntem o piesa de petrecere. De aceea, piesele mele de dragoste, pe care le consider, de fapt, cele mai frumoase piese ale mele, sunt ascultate rar, din pacate. Pentru ca si fetele ne vor tot intr-o maniera comerciala, intr-o maniera dinamica, pe care eu am propus-o de la inceput. E foarte greu sa schimb o imagine pe care mi-am propus-o de la inceput.
  • Noul album este satiric, numai ca e un album mai matur. [...] A nu se confunda satira cu umorul buf, cu cazaturile in fund si cu burlescul. Satira presupune o intelegere un pic mai inteligenta a subiectului. Normal ca a trebuit sa imbrac toata aceasta satira intr-o forma comerciala, ca de obicei. Si numai cel care vrea cu adevarat sa ma asculte decodifica niste mesaje. Cheia albumului nou, ca de altfel la fiecare album de-al meu, este dragostea. [...]
  • Te lupti cu tot felul de monstri, faci misto de tot felul de oameni, dar de fapt implinirea ti-o gasesti in dragoste. Chiar vrem sa facem un album in februarie, de Valentine's Day, ca se practica, un album cu piesele mele de dragoste, un DVD unplugged, care chiar va fi socant, adica nu se va astepta nimeni. Si care, probabil, nu se va vinde, conform legilor industriei muzicale romanesti.    
  • Exista o industrie muzicala romaneasca? Da, in cadere libera, dar este o industrie muzicala, care seamana foarte putin cu industria politica romaneasca [...] si care impartasesc aceeasi politica de spalare de creier si de creare de etichete. Adica ti se pune o eticheta pe frunte, mai departe nu ai voie sa vezi. Adica daca pe eticheta ta scrie, in cazul meu, berar, e de-ajuns. Eu vreau sa dau jos aceasta eticheta si sa imi ofer celelalte fete pe care le am, fete pe care le puteti vedea pe site-ul danhelciug.ro. Prima pagina a site-ului este chiar o mana cu o cruce de marioneta, pe care sunt agatate masti de carnaval: fetele mele.
  • Te simti amenintat de numarul din ce in ce mai mare de artisti straini care vin in Romania in ultimii ani? Nu e nimeni profet in tara lui. [...] E o realitate cu care ne luptam si singura noastra sansa e ori sa ne facem un sindicat al artistilor (lucru care nu cred ca o sa se intampla prea curand), ori sa apara o industrie muzica coerenta in Romania, care sa sprijine un produs autohton, asa cum fac industriile muzicale din Franta sau din Italia.   
  • In textele mele tot timpul am luptat impotriva sistemului. [...] Politica, din pacate, ne guverneaza viata si nu tinem cont de ea. Nu ne cunoastem drepturile, nu stim ceea ce ar trebui sa facem si ceea ce nu ar trebui sa facem, nu stim cand sa ne implicam intr-o societate civila [...] normal ca militez pentru un internet, de fapt, uman, o retea. Care exista afara: fermierii din Franta, atunci cand se scumpeste un ou, ies toti in strada. Pentru ca ei traiesc interconectati.
  • Cum sa ma vezi, daca televiziunile muzicale au propria lor politica si trebuie sa dai bani foarte multi ca sa-ti fie rulat un videoclip. La radiouri la fel, fiecare radio are politica lui. [...] Politica radiourilor este o politica de muzica comerciala electronica, deci eu n-am ce sa caut acolo decat daca imi fac un remix. Cum sa ne facem publicitate? Eu cum pot sa ajung la tine sau la tine daca nu mi se permite si mi se pun tot felul de bariere. Si atunci imi gasesc tot felul de brese: televiziunea (particip la diferite emisiuni, unde cant si unde poti sa ma vezi), radiouri (exista, slava Domnului, radiouri care sunt necomerciale si care difuzeaza muzica mea), iar acum online-ul, care este sfant.