La cateva ore de la lansarea single-ului postum "This is it" care a beneficiat de foarta multa publicitate, s-a aflat ca melodia a fost inregistrata de un cantaret portorican obscur, in urma cu 18 ani. In plus, Paul Anka, co-autor al melodiei, a amenintat ca va intenta un proces pentru a-i fi recunoscute meritele.

Administratorii averii lui Michael Jackson au recunoscut imediat meritele lui Paul Anka si au promis 50% din veniturile pentru drepturi de autor. "Isi dau seama ca este o greseala, ca este cantecul meu, ca este produs de mine in studioul meu si voi primi 50% din intregul proiect, asa cum este corect", a declarat Anka intr-un clip postat pe site-ul TMZ, citat de Reuters.

Cantecul dateaza din 1983, cand era intitulat "I Never Heard", si a fost realizat de Michael Jackson in colaborare cu Paul Anka si urma sa fie inclus pe albumul acestuia din urma. Insa, cei doi au renuntat ulterior la colaborare.

Cantecul a aparut in 1991, cand Anka l-a inregistrat impreuna cu o cantareata necunoscuta, numita Sa-Fire.

Atat "I Never Heard", cat si "This is it" au aceeasi linie vocala si linie a pianului, insa cea din urma are si cateva elemente adaugate de fratii lui Michael. Insa, "This is it" a fost promovata ca o noua inregistrare a lui Michael Jackson, una dintre mai multe piese nefacute inca publice si care vor aparea in urmatorii ani.

"A fost aleasa melodia aceasta datorita versurilor, care erau adecvate, avand in vedere numele turneului lui Michael. Suntem bucurosi sa va prezentam in premiera aceasta melodie cantata de Michael (...) Cantecul a fost scris impreuna cu Paul Anka" a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai administratorilor averii lui Jackson. Un purtator de cuvant de la Sony Music a refuzat sa faca comentarii.