David Gilmour, chitarist si vocalist al celebrei formatii Pink Floyd, va primi un doctorat onorific din partea Anglia Ruskin University, informeaza nme.com.

David s-a nascut pe 6 martie 1946 si este fiul lui Douglas Gilmour (lector senior in zoologie, la Universitate) si Sylvia (cadru didactic). Este cunoscut mai ales ca vocalist, chitarist si compozitor al celebrei trupe Pink Floyd, in cadrul careia a inceput sa cante in 1967.

In paralel, a pus bazele unei cariere solo si a lansat un prim album in 1978, separat de Pink Floyd. Materialul se numea David Gilmour. Alte albume solo - About Face (1984) si On An Island (2006).

In 1985, David a preluat controlul asupra Pink Floyd, dupa ce Roger Waters a parasit trupa. Alaturi de formatia pe care o conducea, Gilmour a fost inclus in US Rock & Roll Hall Of Fame (1996), primind aceeasi distinctie si in Marea Britanie, in 2005. Este apreciat si pentru colaborari cu nume ca Paul McCartney, Pete Townshend si Kate Bush.

A fost numit "Best Fender Guitar Player Ever" in 2004, in urma unui sondaj al revistei Guitarist, intrecandu-i pe Jimi Hendrix si Eric Clapton, iar in mai 2008 a castigat premiul Ivor for Lifetime Achievement din partea British Association of Composers and Songwriters.

In 2008, Fender Guitars (producatorii celebrelor chitare Fender) au scos pe piata modelul David Gilmour Signature Black Strat, in doua versiuni.

In noiembrie 2009, chitaristul va fi numit Doctor in Arte la Universitatea Anglia Ruskin.

Discografie (albume solo): David Gilmour (1978), About Face (1984), On An Island (2006), Live In Gdansk (2008).

Vezi aici site-ul lui David Gilmour si pagina lui de myspace.