Nume grele ale muzicii americane precum REM, Rage Against the Machine si Nine Inch Nails au depus joi o plangere pentru a obtine declasificarea unor documente care atesta ca muzica lor a fost folosita pentru torturarea detinutilor de la baza Guantanamo suspectati de activitati teroriste, relateaza AFP.

Artistii si-au declarat, totodata, sustinerea pentru o campanie de publicitate televizata si a unei petitii pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, lansata de fosti generali si parlamentari.

"Muzicienii protesteaza pentru utilizarea muzicii lor in acte de tortura care au avut loc la Guantanamo sau in alta parte si depun o plangere pentru obtinerea tuturor documentelor guvernamentale secrete care descriu modul in care a fost folosita muzica lor", a declarat un responsabil al Campaniei pentru inchiderea Guantanamo, intr-un comunicat.

"Guantanamo este cunoscut in intreaga lume drept unul dintre locurile unde fiintele umane sunt torturate - de la simularea inecului pana la dezbracarea fortata, trecand prin obligatia de a intretine acte sexuale umilitoare sau expunerea, timp de 72 de ore, la redarea unor piese muzicale la volumul imediat inferior celui care iti sparge timpanele", a afirmat Tom Morello, membru al grupului de rap metal Rage Against the Machine.

Plangerea initiata de muzicieni a fost depusa la New York, in virtutea legii americane privind libertatea informatiilor.

Aceasta lege, denumita FOIA, a permis deja publicarea a numeroase documente privind tehnicile folosite de CIA pentru interogarea persoanelor suspectate de terorism dupa 11 septembrie. Aceste documente au indicat si folosirea muzicii, la un volum foarte puternic si pentru perioade lungi de timp, pentru a anula rezistenta suspectilor.

Printre artistii ale caror melodii au fost repetate fara intrerupere in celule se numara Britney Spears, Metallica, Eminem, Bruce Springsteen sau Bee Gees.

Muzica foarte puternica "singura, sau asociata cu alte tehnici de tortura, era folosita pentru umilirea, terorizarea, pedepsirea sau dezorientarea detinutilor, dar si pentru a-i impiedica pe acestia sa doarma", la Guantanamo, in Irak sau in alte inchisori secrete ale CIA, spune Jayne Huckerby, cercetatoare la universitatea din New York.

"Am petrecut ultimii 30 de ani pentru a apara valorile pacii si ale dreptatii pentru a afla astazi ca muzica unora dintre prietenii nostri a facut parte din tehnicile de tortura, fara ca ei sa stie acest lucru: este atroce", afirma REM, intr-un comunicat de presa.