In cadrul unei conferinte sustinute pe 10 noiembrie, Damian Draghici a anuntat ca trupa Damian and Brothers va inceta sa existe la sfarsitul acestui an. Artistul a vorbit despre piedicile puse de oamenii politici si si-a exprimat speranta ca acest proiect a schimbat ceva din perceptia oamenilor despre romi, in cei trei ani de activitate. "Acum un an, intr-un show pe care l-am avut in Germania, in momentul culminant al show-ului, le spuneam nemtilor ca suntem la fel, suntem egali, ca Dumnezeu ne-a facut in aceeasi zi. Pur si simplu am vazut lacrimi pe obrajii nemtilor, ei fiind considerati mai reci. Deci daca nemtii pot sa ne accepte, cred ca si noi putem sa ne acceptam, caci traim impreuna de 700 de ani."

Dupa trei ani de activitate, nenumarate concerte in tara si strainatate si nenumarate proiecte artistice, trupa Damian and Brothers isi inceteaza activitatea la sfarsitul acestui an. “Pentru mine, ultimii trei ani au fost o experienta extraordinara, poate una dintre cele mai frumoase din viata mea. Dar acum a venit momentul unei schimbari”, a anuntat Damian Draghici, fondatorul acestui proiect.

"Nu am crezut ca proiectul va dura mai mult de sase luni, un an. In cadrul proiectului am invatat foarte multe lucruri despre mine, mi-am cunoscut mai bine limitele. Si dupa cateva luni de zile a izbucnit un trend despre romi. Multi au spus ca l-am facut la momentul potrivit, ca am avut informatii. Nu, n-am avut nici o informatie. Pur si simplu a fost un impuls. Cum spun americanii, de multe ori se intampla sa fii in locul potrivit, la locul potrivit, cu produsul potrivit. A fost cazul acestui proiect."

De asemenea, artistul a vorbit si despre o serie de piedici aparute in cei trei ani, mai ales din partea oamenilor politici. "Din pacate, de-a lungul celor trei ani, am avut un succes din punct de vedere al faimei - publicul ma iubeste foarte mult, in Romania si in afara - dar nu pot sa spun ca nu au existat de foarte multe ori oameni, nu am sa ii enumar, oameni din politica, oameni foarte cunoscuti, care mi-au spus: "Damiane, ar fi bine sa vii cu un jazz, nu cu tiganii, fa ceva cu naiul, orice altceva, dar nu tiganii." Mi-a parut bine sa ma pun contra si sa le zic ca vin cu tiganii: "Daca nu, tot cu tiganii o sa raman, pentru ca asta fac eu acum si asta imi place". S-a intamplat o data, de doua, de zece, de 20 de ori. "I don't give up!", cum zic americanii".

"Cred si sper ca prin initiativa proiectului meu am facut ceva, ca am schimbat putin perceptia oamenilor despre romi. Cred ca prin ceea ce am facut, am aratat si am dovedit ca si noi, romii, avem ceva de spus. Sunt constient ca sunt unii care creeaza probleme, dar fiecare padure are uscaciunile ei."

"Acum un an, intr-un show pe care l-am avut in Germania, in momentul culminant al show-ului, le spuneam nemtilor ca suntem la fel, suntem egali, ca Dumnezeu ne-a facut in aceeasi zi. Pur si simplu am vazut lacrimi pe obrajii nemtilor, ei fiind considerati mai reci. Deci daca nemtii pot sa ne accepte, cred ca si noi putem sa ne acceptam, caci traim impreuna de 700 de ani".

“Le multumesc tuturor fanilor mei, tuturor celor care s-au bucurat impreuna cu noi in ultimii trei ani. Ii rog din suflet si sa imi accepte nebunia si sa ma inteleaga. Am fost, sunt si voi fi genul de artist care va dori intotdeauna sa schimbe ceva, sa faca ceva nou, sa se exprime mereu altfel”, a marturisit Damian Draghici.

“Imi doresc un alt proiect si un alt mod de exprimare. Va fi un proiect muzical realizat cu artisti din Statele Unite si Europa, inclusiv din Romania, cu un stil preponderent de jazz-pop”, a declarat artistul. El a preferat pentru moment sa nu divulge numele colaboratorilor, urmand ca mai multe informatii despre noile sale initiative sa fie aflate in prima parte a anului viitor.

Ultimele doua concerte Damian and Brothers sunt programate la Palatul Copiilor (14 noiembrie, ora 20:00, in cadrul Roma Cult Fest) si la Sala Palatului (17 decembrie).

Dupa o lunga activitate in Statele Unite, Damian Draghici a revenit in Romania cu un prim spectacol, in 2001, realizat pentru canalul public de televiziune american PBS, Damian’s Fire, care a reunit, pentru prima data in istoria concertelor din Romania, aproximativ 72.000 de spectatori in Piata Constitutiei din Bucuresti.

In 2006, artistul s-a intoars in Romania pentru a crea proiectul "Radacini”, un tribut adus traditiilor culturale ale comunitatii rome, din care Damian face parte. Ca urmare a acestui proiect, a realizat doua albume de muzica veche lautareasca transpusa pe ritmuri moderne, cu influente de jazz, pop si rock.