Supranumit Viteza Luminii datorita capacitatii de a canta de trei ori mai repede ca un naist obisnuit, Damian Draghici a discutat despre proiectul Damian & Brothers, care se va incheia pe 17 decembrie, despre conditia de artist, despre politica si despre discriminarea etnica.
Intalnirea online va fi urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.
Nota redactiei
- Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Cand viata in regimul comunist a inceput sa-si ceara tributul, Damian a parasit tara si a mers zile si nopti prin muntii din Iugoslavia si pe langa punctele de control ostile ale granitei cu Grecia. Acolo, a cantat pe strada pana cand a reusit sa obtina un angajament de a canta la clape intr-un club de noapte.
A urmat o perioada mai grea in Grecia, dar pana la urma a reusit sa devina cunoscut in muzica greceasca. A renuntat la nai pentru pian din nevoia de a castiga bani. Apoi a trimis o inregistrare la Sony si a reusit astfel sa inregistreze doua albume. Apoi a renuntat la pian in favoarea naiului. In anul 1992, a scos primul album de muzica populara semnat Damian Draghici - "Panflute fantastique”. Vazand ca are succes, s-a inscris la Conservatorul Philipos ca sa studieze jazz la nai.
In anul 1994 a cantat alaturi de Nikos Kipourgos, considerat cel mai mare compozitor grec. A participat la diverse festivaluri in Europa si a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Londra. In anul 1996 a fost admis la Colegiul Berklee din Boston. Aici i s-a oferit o bursa si a studiat cu un profesor de saxofon, terminand patru ani de studiu intr-unul singur si absolvind Magna Cum Laude, sectia interpretare de jazz.
In 2001, Damian Draghici a revenit in Romania, pentru concertul "Damian's Fire", care avea sa adune 72.000 de spectatori in Piata Constitutiei. La eveniment au contribuit 150 de muzicieni, membri ai London Symphonic Orchestra.
In 2006, artistul s-a dedicat proiectului "Radacini", o intoarcere la radacinile de rigan. Impreuna cu "Damian & Brothers"/"Filarmonika Romanes", au fost sustinute numeroase concerte in Romania, dar si in strainatate. Au urmat spectacole ca "Deschide-ti inima", "Keeping The Fire Alive" sau "Aprinde Focul din Tine!", iar pe 25 iunie 2009 a fost lansat primul album comercial al trupei Damian & Brothers in Romania, album intitulat "ROMANIAC".
Pe 17 decembrie 2009 va avea loc concertul de adio al trupei Damian & Brothers, penultima aparitie avand loc pe 14 noiembrie, in cadrul Roma Cult Fest.
Damian a indreptat atentie intregii lumi catre vechiul nai romanesc. Tehnica sa unica - triple-tongue staccato - ii permite sa cante de trei ori mai repede decat un naist obisnuit, dobandindu-si astfel si porecla de “Viteza Luminii’. Totodata este singurul naist capabil sa cante la acest instrument diatonic in Sol Major cromatic in toate cele doisprezece tonalitati.
Damian Draghici este considerat un vizionar in muzica, combinand genuri ca muzica electronica, jazz, rock, trance, gypsy, clasic si post hip-hop.
Felicitari pentru faptul ca reusiti sa promovati muzica de calitate, nepervertita de nuante maneliste si comerciale.
1.Va rog sa imi spuneti daca dumneavoastra considerati ca in Romania etnicii tigani sunt discriminati pentru faptul ca apartin acestei etnii? Sau considerati ca discriminarea lor se datoreaza faptului ca nu fac eforturi pentru a se integra in majoritate si pentru ca infractionalitatea in general, este reprezentata intr-un procent foarte mare de membrii ai etniei tiganilor?
2. Considerati ca denumirea de `rrom` este potrivita pentru tigani, chiar in conditiile in care aceasta creaza confuzie intre denumirea de rrom si roman ?
3. Credeti ca minoritatile nationale din romania sunt discriminate pozitiv ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc succes in proiectele viitoare.
si nici nu sunt ajutati sa fie integrati.
2. prefer tigan, daca tot am fost tigani atatea secole, de ce sa schimbam acum.....
3. daca romani majoritari sunt discriminati prin faptele celor din jurul nostru, atunci cum pot sa spun ca minoritatile sunt discrimintate pozitiv........ it will change with time, I guess so.....????
sper ca va ajut a raspunsul meu.
multumesc .
D
Daca romanii se feresc de romi e din cauza ca au avut probleme cu ei si nu din cauza ca am avea ceva contra lor.
Eu am vazut romani in varsta furati de romi si oameni in toata firea pacaliti de romi.
Am mai vazut familii de romi care merita tot respectul.
Nu m-am gandit niciodata sa ma port urat cu cei care se poarta omeneste. Suntem crestini si ar fi bine ca toata lumea sa incerce sa se poarte crestineste.
V-am urmarit de multe ori si pot sa spun ca desi sunteti un om si muzician extraordinar - va lipseste o anume naturalete - pareti din alt film la emisiunile la care apareti, parca nu sunteti de-al casei.
Personal cred ca aveti o muzica mai degraba pentru publicul european sau american - dar pentru Romanuia: va lipseste naturaletea celor de la Zdob si Zdub de exemplu.
daca cei de la zdob si zdub par mult mai naturali, imi pare bine ca au reusit sa va transmita ceva, dar in proiectul asta al meu, daca nu am parut natural, inseamna ca nu am putut sa ma "tiganesc" mai mult. mai mult decat m-am "tiganit", nu as fi putut.
bineinteles ca exista un motiv ulterior, unde unii, care sunt artisti adevarati, o fac pentru arta in sine si pentru ceea ce simt din arta pe care o transmit publicului. si altii o fac pentru cele enumerate mai sus. adica vedetisme, vip etc.
nu judec, nu critic, dar nu pot sa spun ca sunt un fan al manelelor si al altor stiluri muzicale, pe care nu le-am auzit sau care nu sunt in concordanta cu ceea ce imi place mie. daca exista un public, o audienta pentru un anume gen de muzica, la un studiu la care am participat la Colegiul din Boston unde am studiat la facultate, s-a dovedit ca ascultatorii unui gen de muzica au valori asemanatoare cu ale celor care produc acel gen de muzica.
bineinteles ca e dovedit ca exista o problema cu integrarea rromilor. sper ca, asa cum m-am integrat eu, se vor integra si altii.
1- Ce fel de muzica va aborda de acum inainte, va avea o trupa sau singur?
2- se va mai intoarce in Romania?
Multumesc
Nu vrea sa se inteleaga ca ii discriminez, Nu, pur si simplu, nu doresc prezenta lor, asa cum sunt acum
nu imi place sa dau citate, dar raposatul Gandhi a spus ca "if you wanna see change, you be the change!" nu incerc sa va spun sa va schimbati dumneavoastra, dar presupun ca nu o sa vedeti o schimbare majora pana cand nu vom incerca noi, astia care facem parte dintr-o alta clasa sociala, sa incercam sa ii intelegem, nu ca asta e menirea noastra, dar e evident ca trebuie sa avem toleranta fata e oamenii din jurul nostru. si nu ma refer doar la rromi, ci si la pensionari, la femeia de servici, la pieton, si la vecinul pe care nu il lasi in lift, caci vrei sa mergi singur in lift.
a se citi marti, 10 noiembrie, din Libertatea.
Veti aduce in Romania viitorul dumneavoastra proiect?
Regret retragerea Damian & Brothers si sper ca totusi acest proiect sa continue, macar cu spectacole extraordinare odata la 1-2 ani. E posibil?
2.Credeti ca tiganii isi doresc sa fie integrati, chiar daca asta ar insemna ca trebuie sa munceasca?
dumneavoastra credeti ca daca n-ati avea unde sa dormiti, cu ce sa va imbracati, ce sa mancati, cele doua trei lucru care fac parte din piraminda lui Maslow, ati vrea sa va integrati? si daca ati vrea sa munciti non-stop
Datorita marginalizarii si discriminarii etniei rrome de-a lungul multor ani la ora actuala in comunitatile de rromi sunt multe probleme : copii casatoriti la varste fragede, femei batute , tratate ca fiinte de mana a doua si multe altele , intrebarile mele ar fi:
1. Se poate face ceva prin muzica in sensul asta?
2. O sa mai incercati proiecte similare cu tema sociala pe viitor?
2. n-as putea sa spun c-o sa mai incerc alte proiecte similare, dar si in proiectele mele viitoare, care poate nu vor avea vreo asociere cu muzica romanes, eu tot tigan voi ramane.
intrebarea mea este daca veti initia programe de educare a cetatenilor rromi, in vederea imbunatatirii imaginii lor in societate. si prin educare ma refer la faptul ca in loc de infractiuni pot face muzica sau pot munci, ca noi restul. sau e degradant?
Numai bine,
Sami
As dori sa stiu daca finalul proiectului Radacini inseamna si ca veti renunta sa va mai implicati in proiecte legate de combaterea discriminarii romilor? Ce veti pastra din colaborarile deja incheiate si demarate in timpul derularii acestuia?
Cum ati ajuns sa incepeti proiectul Damian and Brothers si de ce?
Mult succes in continuare si toate cele bune!
intr-un moment in viata mea, unde eram plictisit cu ceea ce faceam, Damian Brothers si aceasta trupa la care am visat de ani de zile mi-au umplut viata cu momente minunate.
este vorba despre sora dvs, Luminita. Este adevarat ca dvs nu vreti sa vorbiti cu ea sau despre ea pentru ca a crescut la casa de copii, asa cum scriu ziarele...
Cat de mult v-a afectat acest scandal?
Cum credeti ca se vor termina lucrurile pana la urma?
Mulumesc si bafta multa in tot ceea ce faceti, sunteti un mare artist!
Salut initiativa acestui interviu, dar am fost putin suprins sa citesc ca subiectul se invarte si in jurul politicii.
santeti un artist consacrat, muzica e muzica de ce ar trebui sa o legam de politica. Aveti planuri cumva planuri electorale ? :)
in fine intrebarea mea se vrea a fi una mai obiectiva:
cand veti veni in concert la Londra ? Barbican, Festival Hall va asteapta.
Daca timpul va permite si puteti sublinia in mare urmatoarele proiecte muzicale la care lucrati, v-as fi recunoscator.
cu stima, marian
urmatorul proiect este o combinatie intre jazz/muzica clasica
Intrebarea mea e simpla, dar e gandita pe timp de criza:)
Cat de mult i-a afectat pe artisti aceasta criza? Dar pe dvs? Se poate vorbi despre o "compensatie" a veniturilor pe timpul campaniei electorale, tinand cont ca liderii politici apeleaza la concerte pentru a atrage electoratul...
Cat costa un concert cu Damian Draghici?
Multumesc, zi buna!
liderii politici nu vor apela niciodata la Damian Brothers pentru campaniile electorale deoarece s-au facut studii. si atunci cand un politician isi baga nasul cu tiganii, ii scad 60% din voturi. asa ca vor alege intotdeauna ceva care sa dea bine nationalist vorbind. adica "politically correct"
cat costa un concert cu Damian Draghici? e vorba de campanie electorala? :)
Am observat multe comentarii in care se spune ca "romii /tiganii nu sunt discriminati in Romania" ci ca mai degraba au un sistem de valori eronat (hotie/lene/etc..) care genereaza distanta sociala.
Asadar am trei intrebari:
1. Ati fost vreodata privit / tratat mai putin bine datorita originii etnice, desi nu ati manifestati nici unul dintre comportamentele negative asociate in comentariile trecute etniei ?
2. Care sunt valorile adevarate ale romilor ?
3. De unde isi ia seva geniul dumneavoastra muzical? Are asta vreo legatura cu radacinile?
nu pot sa vorbesc de valorile altcuiva, decat de valorile mele. imi pare rau sa va dezamagesc.
nu ma consider un geniu, dupa ce mor o sa vedem ce am fost. mersi, Dan!
Sunt parintele Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea. Ne-am intalnit la o receptie oficiala si va cunosc putin activitatea - felicitari pentru tot.
Eu nu am nici o rezerva fata de tigani, cunosc diverse persoane care fac onoare etniei: ii admir, apreciez si ii respect.
Consider ca Biserica are obligatia sa se apropie cu multa dragoste si intelepciune de ei pentru a-i ajuta sa se emancipeze. Noi avem mai multi tineri tigani care au studiat teologia si sunt preoti buni. Unii lucreaza cu comunitati de tigani iar altii cu romanii. Avem si tineri tigani care au studiat in strainatate, unul dintre ei lucreaza intr-o parohie italiana, deci pentru italieni. Ceea ce s-a facut pana acum este mult prea putin - o picatura in marea de probleme - de aceea trebuie insistat.
Stiti ca Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat un tigan spaniol - Zeffirino Gimenez Malla - care a fost omorat pentru ca nu a renuntat la credinta sa si a protejat un preot. De altfel toata viata Zeffirino a trait ca un sfant. Deci pentru noi toti el este un model de urmat.
Daca veniti pe la Oradea, va aspept si pe la mine.
Va imbratisez in Domnul si va doresc tot binele,
P. virgil