Avatar promoveaza ideea ca rasele "non-albe" sunt primitive si incapabile sa se ajute singure. Asa sustine o parte a criticilor filmului regizat de James Cameron, care acuza proiectul de rasism. Mai exact, criticii spun ca povestea unui alb care salveaza o rasa de extraterestri perpetueaza "legenda unui Mesia alb", informeaza Telegraph.

Inca de la lansarea peliculei, au existat voci care au spus ca "Avatar" este "o fantezie rasiala prin excelenta". Filmul porneste de la povestea unui veteran de razboi care este trimis, alaturi de alti pamanteni, pe planeta Pandora, unde ajunge sa lupte alaturi de bastinasii Na'vi impotriva invaziei albilor.

De la acest amanunt pornesc toate acuzele de rasism. David Brooks, jurnalist la New York Times, sustine ca "Avatar este o fantezie rasiala prin excelenta. Se bazeaza pe stereotipul ca albii sunt rationali si tehnocrati, in vreme ce colonizatii sunt spirituali si atletici. Se bazeaza pe ipoteza ca celelalte rase au nevoie de un Mesia alb care sa le conduca cruciadele. La baza lui Avatar sta si principiul care propovaduieste ca analfabetismul este calea spre har".

Se pare ca aceste controverse nu afecteaza, insa, succesul pe care filmul il inregistreaza in box-office. In doar 17 zile, Avatar a stabilit un nou record, incasand 1 miliard de dolari din vanzarea de bilete.