Intalnire SmartWoman

Iana Matei, Europeanul Anului 2010: "Foarte multe fete din Romania practica prostitutia in tarile din centrul si vestul Europei, nu avem insa mijloace eficiente de identificare a victimelor"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2010, 16:36 Life | Showbiz


Iana Matei
Foto: Alex Galmeanu
A salvat vietile a sute de victime ale traficului de persoane. Departamentul de Stat al SUA i-a acordat titlul de Eroul Anului 2006. In 2007, a primit Premiul pentru Abolirea Sclaviei, decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie. Iar in 2010, Reader's Digest a desemnat presedinta organizatiei Reaching Out, Europeanul Anului 2010. Iana Matei a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Ana

  Felicitari pentru activitatea intr-un domeniuin care nici barbatilor nu le usor. Sint convinsa ca satisfactia de a salva oameni seste imensa, dar nu va este niciodata teama? Nu v-au amenintat familia, nu v-au hartuit? Care este cea mai emotionanta reusita?

  • Iana Matei

   Multumesc. Teama este sanatoasa, dar nu pot spune ca au fost multe momentele in care mi-a fost teama. Incerc sa separ familia de munca mea, familia nu a fost amenintata niciodata, eu nu m-am simtit hartuita, am simtit insa teama traficantilor atunci cand ma amenintau. Toate reusitele sunt emotionante.

 • Întrebarea nr. 2 dan cazacu

  Interesant de stiut pt cititori ce fel de organizatie conduceti, de unde primiti fondurile si in ce tari sau continente va desfasurati activitatea? Cum apreciati colaborarea cu autoritatile romane stiind ca Romania ca si celelalte tari estice au persoane ce se afla in tarile vestice practicand prostitutia?
  va multumesc!

  • Iana Matei

   Reaching Out este un ONG, la momentul acesta fondurile pentru activitatea din centru vin din USA, iar pentru proiectul de prevenire nu beneficiem de fonduri la acest moment. Colaborarea cu autoritatile pot spune ca este buna, dar mi-as dori sa fie si mai buna. Este adevarat, foarte multe fete din Romania practica prostitutia in tarile din centrul si vestul Europei, nu avem insa mijloace eficiente de identificare a victimelor. Identificarea trebuie facuta in tara de destinatie, deci si celelalte tari , desi recunosc fenomenul traficului, prefera sa vorbeasca mai mult si sa actioneze mai putin.

 • Întrebarea nr. 3 Silvia

  Ce se poate face pentru a preveni traficul de persoane?
  Ce se face in acest sens in Romania?

  Credeti ca ar ajuta legalizarea prostitutiei?

  Va multumim pentru ceea ce faceti!
  Cum putem dona banii sau acel 2%?

  • Iana Matei

   Noi derulam un proiect de prevenire prin care incercam sa creem locuri de munca, deoarece eu cred ca este cea mai buna strategie de prevenire. Din nefericire anul trecut ne-am oprit din lipsa de fonduri. Legalizarea prostitutiei ar putea controla fenomenul, prevenind astfel exploatarea minorelor, dar nu ar rezolva pe deplin problema. E nevoie de o strategie care sa tina cont de complexitatea fenomenului. Bani pot fi donati in contul asociatiei. Daca puteti trimite un mesaj la reachingoutrom@yahoo.com, va pot da detalii. Multumesc

 • Întrebarea nr. 4 Raluca

  Daca ati avea posibilitatea sa dati un sfat guvernului Romaniei, care ar fi acela pentru prevenirea si combaterea traficului in tara noastra?

  E nevoie de o mai mare constientizare in randul fetelor cu privire la acest fenomen?
  E nevoie de masuri mai drastice de pedepsire a proxenetilor?
  Multumesc.

  • Iana Matei

   Guvernul trebuie sa respecte si sa protejeze cetatenii, si in special copiii. Da, inasprirea pedepselor pentru traficanti, ar fi un mesaj consistent cu respectul si protectia.

 • Întrebarea nr. 5 silvia

  In primul rand, va felicit pentru activitate, si ma bucur mult ca ceva se face pentru tinerele din Romania care trec prin acesta umilitoare ' sclavie' a zilelor noastre.

  As dori sa va intreb, daca cineva doreste sa se implice in astfel de actiuni, chiar voluntar, la organizatia dumneavoastra in Romania, ce ar trebui sa faca? Ce calificari este nevoie sa aiba? Eu sunt in prag de a absolvi o universitate din UK, ma intereseaza migratia( inclusiv cea fortata), si mi-as dori mult sa ma implic in ajutarea victimelor traficului de fiinte umane sa isi reia viata. Exista un echivalent in UK care se ocupa de tinerele din europa de vest, care reusesc sa scape?
  Va multumesc.

  • Iana Matei

   Avem nevoie de voluntari. Trimite un mesaj la reachingoutrom@yahoo.com si-ti dam detalii. In UK avem parteneriat cu Eva's Hause, Salvation Army

 • Întrebarea nr. 6 anonim

  am remarcat cu placere ca ati atras atentia ieri la TvR ca victimele acestui flagel nu pot fi numite "prostituate". Eu insumi am dat telefon la TVR CLuj cu un an doi in urma pentru a le atrage atentia asupra enormitatii comentariului "prostituata de 12 ani". Le-am spus clar ca vorbim de un copil abuzat si nu sanctionam moral si cu dispret victimele.
  Va doresc mult mult noroc si sprijin din partea autoritatilor!

  • Iana Matei

   Multumesc, si vreau sa stiti astfel de comentarii imi dau speranta si ma motiveaza in activitatea mea. Multumesc din nou

 • Întrebarea nr. 7 ioana d

  Care este cel mai greu moment din etapa de reabilitare a fetelor gazduite la Reaching Out?

  De ce v-ati hotarat in 1998 sa va intoarceti in Romania?

  Cat de greu a fost sa duceti campania pentru recuperarea si reabilitarea victimelor traficului de fiinte umane?

  felicitari si mult succes in ceea ce faceti.

  • Iana Matei

   Vinovatia. Foarte greu sa le facem sa inteleaga ca nu e vina lor. Aceasta atitudine este specifica victimelor. M-am intors pentru ca sunt Romanca si am vrut sa ajut si eu putin, dar nu mi-am imaginat niciodata ca voi ramane 10 ani. Greu este si in momentul acesta, greu este de cate ori aud comentarii ironice la adresa acestor fetelor, greu este cand vad nepasarea societatii..

 • Întrebarea nr. 8 bogdan

  Care este cel mai dificil caz cu care v-ati confruntat si de ce a fost cel mai dificil?

  Cum va ajuta autoritatile romane sa luptati impotriva traficului acestor fete?

  va multumesc si continuati sa faceti ceea ce faceti

  • Iana Matei

   O fata traficata de reteaua Clamparu, care dupa 2 ani de tracasare si de naveta la tribunal a fost numita de d-na judecator o simpla prostituata. Te las pe tine sa concluzionezi de ce a fost dificil. Ajutor din partea autoritatilor primim, dar nu financiar. Multumesc

 • Întrebarea nr. 9 Corina

  Ce părere aveţi despre:

  1. Fetele care îşi licitează, online, "virginitatea" (i.e., membrana himenală)?

  2. Faptul că, în Danemarca bunăoară, căsătoria fetelor este permisă de la vârsta de 13 ani?

  3. Intenţia mea, de a mă căsători cu un bărbat foarte bogat, cu treizeci de ani mai în vârstă decît mine, care încă arată foarte bine şi care:

  - mă va ajuta să studiez, în ţară, sau în străinătate, oriunde doresc;
  - le va dona, părinţilor mei, suma de două milioane de euro, drept compensaţie a cheltuielilor cu creşterea şi educarea mea;
  - îmi va depune, lunar, într-un cont din străinătate, 100.000 de Euro, atîta timp cît voi dori să rămîn alături de el;
  - e îndrăgostit nebuneşte de mine. Iar eu mă simt foarte atrasă de el. Deşi (încă) nu-l iubesc. Deoarece nu-l cunosc îndeajuns. Mi-ar plăcea ca el să mă iniţieze în secretele erotismului. Să fie primul bărbat din viaţa mea.

  4. Faptul că, toate colegele mele de şcoală, fără excepţie, au suferit "dezamăgiri sentimentale", datorită imaturităţii prietenilor lor. Din păcate, bărbaţii maturi, puternici, care ne atrag şi la care visăm toate, sunt fie căsătoriţi, fie hăituiţi/vînaţi de poliţişti/femei şi de tot soiul de organizaţii ca aceea a dumneavoastră. Cum că ar fi "pedofili". Ori "traficanţi de minore". Eu cred că părinţii sunt cei care ar trebui să decidă. Şi, totodată, să răspundă - atît în faţa noastră, cît şi în faţa legii. Chiar dacă eu mă simt destul de matură şi de capabilă să iau decizii pentru mine însămi. Dragostea nu se "învaţă" (la şcoală). N-ai motive să aştepţi pentru a te îndrăgosti de cineva. Sunt în stare să înţeleg limbajul iubirii. Şi faptul că un om ar fi în stare să plătească greutatea mea în aur, doar pentru a mă vedea zîmbindu-i.

  5. Pe măsură ce apar mai mulţi preoţi, poliţişti, medici, ONG-uri, care "avertizează", "militează", "veghează", "se indignează", "sfătuiesc", ş.a.m.d., numărul infracţiunilor CREŞTE de la an la an. Eficienţa e discutabilă. Amploarea subterană a fenomenului e nebănuită...

  • Iana Matei

   Fiecare persoana este libera sa-si aleaga drumul., si este responsabila pentru fiecare alegere facuta. Iti urez mult succes.

 • Întrebarea nr. 10 Adrian

  1. Credeti ca legalizarea prostitutiei reduce traficul de persoane, il intensifica sau nu are nici un efect?
  2. Sclavia nu a inceput si nici nu e abolita odata cu Iana Matei. Ce lasati in urma?

  • Iana Matei

   legalizarea prostitutiei nu va rezolva problema traficului, dar va impiedica exploatarea minorilor. Daca o singura fata si-a schimbat cursul vietii in bine in urma intalnirii cu Iana Matei, atunci, asta ramane.

 • Întrebarea nr. 11 ptc

  Se spune că islamul va domina toată lume civilizată cât de curând, legea Sharia deja fiind implementată în oarecare măsură în Marea Britanie, în Franța există cartiere musulmane în care Poliția NU ARE VOIE să intre, Suedia se confruntă cu un val de violuri fără precedent în istoria sa, autorii fiind în majoritate musulmani.

  Coranul susține sclavia și precizează tratarea lor în diverse versete: 4:92, 23:5-6, 24:31, 24:58, 33:25-26, 33:50, 33:55, iar femeile musulmane sau non-musulmane sunt tratate clar ca inferioare 2:228 chiar și în justiție 2:282 și în multe alte situații, incluzând sclavia 4:3, 4:11, 4:15, 40:20, 4:34, 4:176, 24:31, 33:30, 33:32-33, 33:53, 33:59, 65:1, 66:5.

  Sclavia în Africa încă este o realitate și se întâmplă sub regatul Islamului în acele țări, iar pe fundalul extinderii musulmanilor extremiști, pericolul subminării democrațiilor și drepturilor fundamentale (a se vedea legea blasfemiei în Irlanda), deja se văd niște probleme foarte mari cu islamiștii.

  http://www.youtube.com/watch?v=KNwhbo451YM

  Ce faceți în legătură cu aceste grave încălcări ale drepturilor fundamentale ale femeilor și oamenilor, în general, și cum vedeți lupta pentru păstrarea democrației în viitor?

  • Iana Matei

   Nu numai islamul "legifereaza" sclavia. In India sunt aprox 3000 de copii vanduti anual datorita sistemului castelor din societatea indiana. In Africa sunt copii sclavi in industria pescuitului si pe plantatiile de cacao. Drepturile omului sunt incalcate la tot pasul daca privesti mai atent. Eu nu sunt decat un om, si sigur nu pot rezolva toate problemele lumii. Poate ultima intrebare ar trebui sa o adresezi grupului tau de prieteni, si impreuna schimbam putin

 • Întrebarea nr. 12 Denis

  Imi pare bine sa vad in continuare ca ramaneti la varf. In toamna lui 2006 am scris mai multe articole despre activitatea dumneavoastra in presa din Pitesti. Sunteti cea mai curajoasa si activa femeie din Romania.

  • Iana Matei

   Multumesc. Sunt sigura ca sunt mult mai multe femei curajoase si active, dar nu le vedem inca

 • Întrebarea nr. 13 Alex

  Buna ziua,
  Ce parere aveti despre impresia pe care o lasa romii din Romania in lume? Cum am putea rezolva aceasta problema? Cum s-ar putea calma furia iscata in tari ca Italia, de exemplu, din cauza taberelor de romi clandestine si a infractiunilor?

  Multumesc!

  • Iana Matei

   Educatia si timpul pot rezolva aceste probleme. Avem exemple pozitive in acest sens in multe din tarile europene care prin educatie si cu rabdare au integrat comunitatea romilor din societatea lor.

3849 vizualizari

 • felicitari (Joi, 21 ianuarie 2010, 17:38)

  Ana [anonim]

  Felicitari pentru activitatea intr-un domeniuin care nici barbatilor nu le usor. Sint convinsa ca satisfactia de a salva oameni seste imensa, dar nu va este niciodata teama? Nu v-au amenintat familia, nu v-au hartuit? Care este cea mai emotionanta reusita?
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:31)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Multumesc. Teama este sanatoasa, dar nu pot spune ca au fost multe momentele in care mi-a fost teama. Incerc sa separ familia de munca mea, familia nu a fost amenintata niciodata, eu nu m-am simtit hartuita, am simtit insa teama traficantilor atunci cand ma amenintau. Toate reusitele sunt emotionante.
 • reaching out este un NGO ? (Joi, 21 ianuarie 2010, 18:34)

  dan cazacu [anonim]

  Interesant de stiut pt cititori ce fel de organizatie conduceti, de unde primiti fondurile si in ce tari sau continente va desfasurati activitatea? Cum apreciati colaborarea cu autoritatile romane stiind ca Romania ca si celelalte tari estice au persoane ce se afla in tarile vestice practicand prostitutia?
  va multumesc!
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:39)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan cazacu

   Reaching Out este un ONG, la momentul acesta fondurile pentru activitatea din centru vin din USA, iar pentru proiectul de prevenire nu beneficiem de fonduri la acest moment. Colaborarea cu autoritatile pot spune ca este buna, dar mi-as dori sa fie si mai buna. Este adevarat, foarte multe fete din Romania practica prostitutia in tarile din centrul si vestul Europei, nu avem insa mijloace eficiente de identificare a victimelor. Identificarea trebuie facuta in tara de destinatie, deci si celelalte tari , desi recunosc fenomenul traficului, prefera sa vorbeasca mai mult si sa actioneze mai putin.
 • Preventie (Joi, 21 ianuarie 2010, 19:56)

  Silvia [anonim]

  Ce se poate face pentru a preveni traficul de persoane?
  Ce se face in acest sens in Romania?

  Credeti ca ar ajuta legalizarea prostitutiei?

  Va multumim pentru ceea ce faceti!
  Cum putem dona banii sau acel 2%?
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:45)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silvia

   Noi derulam un proiect de prevenire prin care incercam sa creem locuri de munca, deoarece eu cred ca este cea mai buna strategie de prevenire. Din nefericire anul trecut ne-am oprit din lipsa de fonduri. Legalizarea prostitutiei ar putea controla fenomenul, prevenind astfel exploatarea minorelor, dar nu ar rezolva pe deplin problema. E nevoie de o strategie care sa tina cont de complexitatea fenomenului. Bani pot fi donati in contul asociatiei. Daca puteti trimite un mesaj la reachingoutrom@yahoo.com, va pot da detalii. Multumesc
 • ce ati sfatui Statul roman (Joi, 21 ianuarie 2010, 22:13)

  Raluca [anonim]

  Daca ati avea posibilitatea sa dati un sfat guvernului Romaniei, care ar fi acela pentru prevenirea si combaterea traficului in tara noastra?

  E nevoie de o mai mare constientizare in randul fetelor cu privire la acest fenomen?
  E nevoie de masuri mai drastice de pedepsire a proxenetilor?
  Multumesc.
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:49)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Guvernul trebuie sa respecte si sa protejeze cetatenii, si in special copiii. Da, inasprirea pedepselor pentru traficanti, ar fi un mesaj consistent cu respectul si protectia.
 • organizatie (Joi, 21 ianuarie 2010, 22:51)

  silvia [anonim]

  In primul rand, va felicit pentru activitate, si ma bucur mult ca ceva se face pentru tinerele din Romania care trec prin acesta umilitoare ' sclavie' a zilelor noastre.

  As dori sa va intreb, daca cineva doreste sa se implice in astfel de actiuni, chiar voluntar, la organizatia dumneavoastra in Romania, ce ar trebui sa faca? Ce calificari este nevoie sa aiba? Eu sunt in prag de a absolvi o universitate din UK, ma intereseaza migratia( inclusiv cea fortata), si mi-as dori mult sa ma implic in ajutarea victimelor traficului de fiinte umane sa isi reia viata. Exista un echivalent in UK care se ocupa de tinerele din europa de vest, care reusesc sa scape?
  Va multumesc.
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:51)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui silvia

   Avem nevoie de voluntari. Trimite un mesaj la reachingoutrom@yahoo.com si-ti dam detalii. In UK avem parteneriat cu Eva's Hause, Salvation Army
 • Felicitari pentru munca Dvs. si pentru demnitate (Joi, 21 ianuarie 2010, 23:04)

  anonim [anonim]

  am remarcat cu placere ca ati atras atentia ieri la TvR ca victimele acestui flagel nu pot fi numite "prostituate". Eu insumi am dat telefon la TVR CLuj cu un an doi in urma pentru a le atrage atentia asupra enormitatii comentariului "prostituata de 12 ani". Le-am spus clar ca vorbim de un copil abuzat si nu sanctionam moral si cu dispret victimele.
  Va doresc mult mult noroc si sprijin din partea autoritatilor!
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:53)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Multumesc, si vreau sa stiti astfel de comentarii imi dau speranta si ma motiveaza in activitatea mea. Multumesc din nou
 • cateva intrebari (Joi, 21 ianuarie 2010, 23:09)

  ioana d [anonim]

  Care este cel mai greu moment din etapa de reabilitare a fetelor gazduite la Reaching Out?

  De ce v-ati hotarat in 1998 sa va intoarceti in Romania?

  Cat de greu a fost sa duceti campania pentru recuperarea si reabilitarea victimelor traficului de fiinte umane?

  felicitari si mult succes in ceea ce faceti.
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:58)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana d

   Vinovatia. Foarte greu sa le facem sa inteleaga ca nu e vina lor. Aceasta atitudine este specifica victimelor. M-am intors pentru ca sunt Romanca si am vrut sa ajut si eu putin, dar nu mi-am imaginat niciodata ca voi ramane 10 ani. Greu este si in momentul acesta, greu este de cate ori aud comentarii ironice la adresa acestor fetelor, greu este cand vad nepasarea societatii..
 • felicitari (Joi, 21 ianuarie 2010, 23:15)

  bogdan [anonim]

  Care este cel mai dificil caz cu care v-ati confruntat si de ce a fost cel mai dificil?

  Cum va ajuta autoritatile romane sa luptati impotriva traficului acestor fete?

  va multumesc si continuati sa faceti ceea ce faceti
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:02)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   O fata traficata de reteaua Clamparu, care dupa 2 ani de tracasare si de naveta la tribunal a fost numita de d-na judecator o simpla prostituata. Te las pe tine sa concluzionezi de ce a fost dificil. Ajutor din partea autoritatilor primim, dar nu financiar. Multumesc
 • Mondialul anului 2012 (Vineri, 22 ianuarie 2010, 0:21)

  Corina [anonim]

  Ce părere aveţi despre:

  1. Fetele care îşi licitează, online, "virginitatea" (i.e., membrana himenală)?

  2. Faptul că, în Danemarca bunăoară, căsătoria fetelor este permisă de la vârsta de 13 ani?

  3. Intenţia mea, de a mă căsători cu un bărbat foarte bogat, cu treizeci de ani mai în vârstă decît mine, care încă arată foarte bine şi care:

  - mă va ajuta să studiez, în ţară, sau în străinătate, oriunde doresc;
  - le va dona, părinţilor mei, suma de două milioane de euro, drept compensaţie a cheltuielilor cu creşterea şi educarea mea;
  - îmi va depune, lunar, într-un cont din străinătate, 100.000 de Euro, atîta timp cît voi dori să rămîn alături de el;
  - e îndrăgostit nebuneşte de mine. Iar eu mă simt foarte atrasă de el. Deşi (încă) nu-l iubesc. Deoarece nu-l cunosc îndeajuns. Mi-ar plăcea ca el să mă iniţieze în secretele erotismului. Să fie primul bărbat din viaţa mea.

  4. Faptul că, toate colegele mele de şcoală, fără excepţie, au suferit "dezamăgiri sentimentale", datorită imaturităţii prietenilor lor. Din păcate, bărbaţii maturi, puternici, care ne atrag şi la care visăm toate, sunt fie căsătoriţi, fie hăituiţi/vînaţi de poliţişti/femei şi de tot soiul de organizaţii ca aceea a dumneavoastră. Cum că ar fi "pedofili". Ori "traficanţi de minore". Eu cred că părinţii sunt cei care ar trebui să decidă. Şi, totodată, să răspundă - atît în faţa noastră, cît şi în faţa legii. Chiar dacă eu mă simt destul de matură şi de capabilă să iau decizii pentru mine însămi. Dragostea nu se "învaţă" (la şcoală). N-ai motive să aştepţi pentru a te îndrăgosti de cineva. Sunt în stare să înţeleg limbajul iubirii. Şi faptul că un om ar fi în stare să plătească greutatea mea în aur, doar pentru a mă vedea zîmbindu-i.

  5. Pe măsură ce apar mai mulţi preoţi, poliţişti, medici, ONG-uri, care "avertizează", "militează", "veghează", "se indignează", "sfătuiesc", ş.a.m.d., numărul infracţiunilor CREŞTE de la an la an. Eficienţa e discutabilă. Amploarea subterană a fenomenului e nebănuită...
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:06)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Corina

   Fiecare persoana este libera sa-si aleaga drumul., si este responsabila pentru fiecare alegere facuta. Iti urez mult succes.
 • Questions (Vineri, 22 ianuarie 2010, 2:24)

  Adrian [anonim]

  1. Credeti ca legalizarea prostitutiei reduce traficul de persoane, il intensifica sau nu are nici un efect?
  2. Sclavia nu a inceput si nici nu e abolita odata cu Iana Matei. Ce lasati in urma?
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:09)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   legalizarea prostitutiei nu va rezolva problema traficului, dar va impiedica exploatarea minorilor. Daca o singura fata si-a schimbat cursul vietii in bine in urma intalnirii cu Iana Matei, atunci, asta ramane.
 • sclavia și statutul femeii în islam (Vineri, 22 ianuarie 2010, 3:06)

  ptc [utilizator]

  Se spune că islamul va domina toată lume civilizată cât de curând, legea Sharia deja fiind implementată în oarecare măsură în Marea Britanie, în Franța există cartiere musulmane în care Poliția NU ARE VOIE să intre, Suedia se confruntă cu un val de violuri fără precedent în istoria sa, autorii fiind în majoritate musulmani.

  Coranul susține sclavia și precizează tratarea lor în diverse versete: 4:92, 23:5-6, 24:31, 24:58, 33:25-26, 33:50, 33:55, iar femeile musulmane sau non-musulmane sunt tratate clar ca inferioare 2:228 chiar și în justiție 2:282 și în multe alte situații, incluzând sclavia 4:3, 4:11, 4:15, 40:20, 4:34, 4:176, 24:31, 33:30, 33:32-33, 33:53, 33:59, 65:1, 66:5.

  Sclavia în Africa încă este o realitate și se întâmplă sub regatul Islamului în acele țări, iar pe fundalul extinderii musulmanilor extremiști, pericolul subminării democrațiilor și drepturilor fundamentale (a se vedea legea blasfemiei în Irlanda), deja se văd niște probleme foarte mari cu islamiștii.

  http://www.youtube.com/watch?v=KNwhbo451YM

  Ce faceți în legătură cu aceste grave încălcări ale drepturilor fundamentale ale femeilor și oamenilor, în general, și cum vedeți lupta pentru păstrarea democrației în viitor?
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:16)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ptc

   Nu numai islamul "legifereaza" sclavia. In India sunt aprox 3000 de copii vanduti anual datorita sistemului castelor din societatea indiana. In Africa sunt copii sclavi in industria pescuitului si pe plantatiile de cacao. Drepturile omului sunt incalcate la tot pasul daca privesti mai atent. Eu nu sunt decat un om, si sigur nu pot rezolva toate problemele lumii. Poate ultima intrebare ar trebui sa o adresezi grupului tau de prieteni, si impreuna schimbam putin
 • felicitari (Vineri, 22 ianuarie 2010, 8:29)

  Denis [anonim]

  Imi pare bine sa vad in continuare ca ramaneti la varf. In toamna lui 2006 am scris mai multe articole despre activitatea dumneavoastra in presa din Pitesti. Sunteti cea mai curajoasa si activa femeie din Romania.
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:17)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Denis

   Multumesc. Sunt sigura ca sunt mult mai multe femei curajoase si active, dar nu le vedem inca
 • problema romilor (Vineri, 22 ianuarie 2010, 9:53)

  Alex [anonim]

  Buna ziua,
  Ce parere aveti despre impresia pe care o lasa romii din Romania in lume? Cum am putea rezolva aceasta problema? Cum s-ar putea calma furia iscata in tari ca Italia, de exemplu, din cauza taberelor de romi clandestine si a infractiunilor?

  Multumesc!
  • raspuns (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:22)

   Iana Matei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Educatia si timpul pot rezolva aceste probleme. Avem exemple pozitive in acest sens in multe din tarile europene care prin educatie si cu rabdare au integrat comunitatea romilor din societatea lor.
 • cel mai impresionant caz (Vineri, 22 ianuarie 2010, 10:56)

  anca [anonim]

  felicitari pentru activitatea Dvs! care a fost cel mai impresionant caz dintre cele cu care v-ati confruntat? multumesc.
 • felicitari si...what's next? (Vineri, 22 ianuarie 2010, 11:17)

  Manuela Voicila [anonim]

  Felicitari pentru activitatea dvs! Ma intereseaza cum putem noi, oamenii de rand ajuta pe acest subiect? Pe ce canal putem discuta specific?
 • chiar asa? (Vineri, 22 ianuarie 2010, 22:24)

  mircea [anonim]

  "Foarte multe fete din Romania practica prostitutia..." este o exprimare nefericita. La fel, afirmatiile despre islam si castele din India sunt deplasate.Felicitari autoarei pentru postari tip reclama.Chiar asa de prosti am ajuns?
 • dorim sa ajutam (Duminică, 24 ianuarie 2010, 17:49)

  Plesa Eliza [anonim]

  Sunt din Bucuresti si impreuna cu copiii mei, (2 fete, una jurnalist si cealalta absolventa de sociologie si inspector de specialitate la protectia copilului) am creeat un ONG din dorinta de a ajuta cu cit putem persoane fara speranta, care au nevoie urgenta de ajutor.
  Din pacate, de fiecare data ne impiedicam de multe usi inchise aici la Bucuresti. Va intrebam insa pe dv, daca aveti cumva nevoie si ne sta in putere sa va ajutam cu ceva?
  Ne ar parea bine sa putem contribui cu ceva la atitea lucruri frumoase, extraordinare pe care le faceti si sa ajutam si noi cu ceva.
  Recunosc ca, eu personal, care am crescut singura 2 fete, va vad ca pe un inger.
  Si nu cred ca, numai eu...
  Va multumesc.
 • Casele de toleranta (Luni, 25 ianuarie 2010, 15:56)

  Radu Humor [anonim]

  Din moment ce apreciati rolul acestora in limitarea numarului de minore ajunse in situatii compromitatoare, nu-i de ajuns pentru a fi incepute demersuri in vederea legalizarii lor ?!
  Pana la urma de lipsa lor profita o intreaga retea criminala, dar care stie unde sa dea "banul", pana la cele mai inalte niveluri.
  Sper sa nu fiti din cei care le fac jocurile ....
 • iana matei (Marţi, 25 mai 2010, 21:33)

  sergiu [anonim]

  cum pot lua legatura cu doamna Matei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by